Bobek Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Zaczynam pierwszy swój warsztat w ogóle i sam jestem ciekawy co z tego powstanie, myśle ze po roku zabawy najwyższy czas pchnąć dalej umiejętności, podać je krytyce i oczekiwacz troche pomocy. Samolot na tapecie to F4D Phantom, spora maszyna, symbol wojny w Wietnamie. Sam zestaw bardzo fajny firma lubiana, podziwiana bo robi małe dzieła sztuki. Poniżej kilka zdjęc ramek szczegółów i dodatkow ktore dokupiłem. Bede chciał wykonac model Air Force 497th Tactical Fighter Squadron - Night Owls czyli nocnych bombowców. Same ramki i model jak zobaczycie niżej to naprawdę ładnie wykonanna praca z dwoma "ale"... nie ma pasów i nie ma bomb, tylko air-air, pierwsza sprawa jeszcze ujdzie ale druga jest bezsensu, bo spodziewałbym się jednak za ta cenę (ok 310zł po obniżce) choc dwie bomby dostane ( nie bede wsadzał rakiet do samolotu wsparcia/ bombowego). Po pierwsze nie mam pojęcia jakie konfiguracje wówczas występowały i czy były podwieszane na takich samych systemach nośnych (tu pierwsza prośba o pomoc). no to tyle nie będę się spieszył jakoś nadzwyczajnie choc pewnie i tak szybko pójdzie. a na koniec mel co żeby klimatu nadać. Edytowane 10 Maja 2019 przez Bobek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Trzymam kciuki i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 6 minut temu, Bobek napisał: nie ma pasów i nie ma bomb, tylko air-air No niestety, ZM wkłada chyba do wszystkich F-4 te same ubogie Sidewindery i AIM-7. Ale z bombami nie ma problemu, albo ze złomu coś weź (jakby co to mogę Cię wesprzeć), albo kup ładne bombki Eduarda. W grę wchodzą z reguły albo Mk.82/83, albo ewentualnie, żeby było trochę inaczej niż wszędzie, może bomby z napalmem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) no ja z chęcią bym przygarnął cos jeśli masz, bo ze złomu to tylko kinetica gbu (z bielkia m346) i ten napalm to bardzo fajny pomysł ale nawet nie wiem jakie ma oznaczenie. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Tutaj masz listę bomb użytych ponoć w Wietnamie, jest co wybierać, tylko trzeba sprawdzić czy to F-4 mogły przenosić. Co do napalmu, to Eduard robi np. Mk.77 Także BLU-27: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) ok poszukałem i znalazłem- wklejam dla zainteresowanych, teraz ogarnę które wybrać i czy czasem nie trzeba pylonów dokupić. wybor własciwe zaciesnia sie do m117 i mk8x https://www.cybermodeler.com/aircraft/f-4/f-4_all.shtml A tu ciekawostka widać ze ilość miała priorytet, zamiast zbiorników dorzucali więcej bomb Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 No to masz sporo różnych konfiguracji. Fajna jest ta z GBU-10 i zasobnikiem celowniczym Pave Knife AN/AVQ-10. Akurat Eduard robi taki zasobnik (podobnie jak i późniejszy Pave Tack AN/AVQ-26)). A tutaj F-4 z podwieszonym PK: Musiałbyś tylko skombinować GBU-10 Paveway I, bo Eduard skończył ich produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 zrobie zestaw ze zdjecia czyli potrzebuje 1:48 Mk.82 bombs 1:48 US NAVY Triple ejector rack TER-7 (A/A37B-5 1:48 Mk.84 bombs Patrze i wychodzi na to ze potrzebuje pylonów zewnętrznych . Jesli @Solo posiadasz takie cos to bym sie dogadał bo żywiczne kosztuja 11euro w the48ers, albo samemu rzeżbic i ciac zewnętrzne zestawowe tanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 No niestety, nie robiłem żadnego F-4 więc i pylonów od niego luźnych nie mam. Chyba że takie same były przy jakiś innych maszynach, ale tego to niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Zdecydowanie moje klimaty i zdecydowanie mój ulubiony samolot Będę systematycznie tu sobie zaglądał. Opcja z napalmem jak podpowiada Solo... Jestem absolutnie za. No i jeszcze, ja bynajmniej, bym pomyślał nad wyrzutnią niekierowanych pocisków rakietowych LAU-10/A ZUNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) sporo F-ów miały podobne właściwe to tylko pylon możne cos ktoś znajdzie w czeluściach szaf, póki co czytam dalej, @rudy0007 okazuje się z napalmem nie latali (pewny nie jestem) ale widzę ze głównie bomby i pozniej laserowo sterowane gbu Generalnie ustalanie uzbrojenia i dokupywanie pylonów to trochę porażka tego zestawu za spora kasę jakby nie patrzec. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jutro sprawdzę, być może nie są mi te pylony potrzebne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 19 minut temu, Bobek napisał: @rudy0007 okazuje się z napalmem nie latali (pewny nie jestem) ale widzę ze głównie bomby i pozniej laserowo sterowane gbu Oj tam zaraz nie latali Może i się tak nie znam, ale skoro A-1 I A-4 latały to i F-4 mogły. U mnie z pewnością będzie mógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Jak nie latały... To co prawda C, ale D to rozwinięcie C, więc nie sądzę żeby nie mógł. Jeszcze jest inna opcja, też atrakcyjna: bombka atomowa, Eduard ostatnio takie wypuścił, zdaje się że nadają się także pod skrzydła F-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 4 minuty temu, Solo napisał: Jak nie latały... To co prawda C, ale D to rozwinięcie C, więc nie sądzę żeby nie mógł. Jeszcze jest inna opcja, też atrakcyjna: bombka atomowa, Eduard ostatnio takie wypuścił, zdaje się że nadają się także pod skrzydła F-4. Hehe od tego wyboru to można zwariowac, choc przyznam ze wygląda to atrakcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 To się jeszcze zastanów, bo groniaste Mk.82/83 pod kadłubem to najbanalniejsze (choć zdaje się najczęściej stosowane) podwieszenia AG, jeśli chodzi o F-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) w sumie szukam różnorodności i takie błyszczące mk77 z napalmem a obok duza bomba mk.84 wyglądałaby fajnie, zbiornik główny i sparrow pod kadłubem to chyba ciekawszy wybor. tylko nie wiem czy te sparrow by na tego typu akcjach były. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 No na pewno, tylko warto wtedy poszperać czy takie konfiguracje były a. możliwe, b. stosowane. No chyba że nie zależy Ci na 100% zgodności, wtedy można sobie poszaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Warto tutaj zajrzeć: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/295427-f-4-unusual-load/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Musisz sobie odpowiedzieć na jedno ważne pytanie. Zależy Ci na realizmie czy ma być fajny ? Wybrałeś świetne malowanie i może warto by było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 Ok po wieczorze poszukiwań zakupiłem następujący zestaw, cos tam się wybierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Musowo Napalm!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 21 godzin temu, Bobek napisał: Ok po wieczorze poszukiwań zakupiłem następujący zestaw, cos tam się wybierze. Skoro kupiłeś to już po ptokach, ale naprawdę: te liczne Mk.82 pod kadłubem F-4 są takie nudne i banalne... To już lepiej ten napalm i dla kontrastu kolorystycznego ze dwie Mk.84 - to są wielkie i ładne piguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Spokojnie, 4 aluminiowe napalmy pod skrzydla, obok mk84, a mk82 albo pod kadlub albo wogole. Moze zbiornik wsadze, bo co mozna tam innego? jesli mk77 beda ładnie wygladac do dokupie, jestem elastyczny Edytowane 9 Maja 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 A on z takim bagażem to w ogóle się poderwie z ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi