Bobek Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Zaczynam pierwszy swój warsztat w ogóle i sam jestem ciekawy co z tego powstanie, myśle ze po roku zabawy najwyższy czas pchnąć dalej umiejętności, podać je krytyce i oczekiwacz troche pomocy. Samolot na tapecie to F4D Phantom, spora maszyna, symbol wojny w Wietnamie. Sam zestaw bardzo fajny firma lubiana, podziwiana bo robi małe dzieła sztuki. Poniżej kilka zdjęc ramek szczegółów i dodatkow ktore dokupiłem. Bede chciał wykonac model Air Force 497th Tactical Fighter Squadron - Night Owls czyli nocnych bombowców. Same ramki i model jak zobaczycie niżej to naprawdę ładnie wykonanna praca z dwoma "ale"... nie ma pasów i nie ma bomb, tylko air-air, pierwsza sprawa jeszcze ujdzie ale druga jest bezsensu, bo spodziewałbym się jednak za ta cenę (ok 310zł po obniżce) choc dwie bomby dostane ( nie bede wsadzał rakiet do samolotu wsparcia/ bombowego). Po pierwsze nie mam pojęcia jakie konfiguracje wówczas występowały i czy były podwieszane na takich samych systemach nośnych (tu pierwsza prośba o pomoc). no to tyle nie będę się spieszył jakoś nadzwyczajnie choc pewnie i tak szybko pójdzie. a na koniec mel co żeby klimatu nadać. Edytowane 10 Maja 2019 przez Bobek 3 Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 6 minut temu, Bobek napisał: nie ma pasów i nie ma bomb, tylko air-air No niestety, ZM wkłada chyba do wszystkich F-4 te same ubogie Sidewindery i AIM-7. Ale z bombami nie ma problemu, albo ze złomu coś weź (jakby co to mogę Cię wesprzeć), albo kup ładne bombki Eduarda. W grę wchodzą z reguły albo Mk.82/83, albo ewentualnie, żeby było trochę inaczej niż wszędzie, może bomby z napalmem? Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) no ja z chęcią bym przygarnął cos jeśli masz, bo ze złomu to tylko kinetica gbu (z bielkia m346) i ten napalm to bardzo fajny pomysł ale nawet nie wiem jakie ma oznaczenie. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Tutaj masz listę bomb użytych ponoć w Wietnamie, jest co wybierać, tylko trzeba sprawdzić czy to F-4 mogły przenosić. Co do napalmu, to Eduard robi np. Mk.77 Także BLU-27: 1 Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) ok poszukałem i znalazłem- wklejam dla zainteresowanych, teraz ogarnę które wybrać i czy czasem nie trzeba pylonów dokupić. wybor własciwe zaciesnia sie do m117 i mk8x https://www.cybermodeler.com/aircraft/f-4/f-4_all.shtml A tu ciekawostka widać ze ilość miała priorytet, zamiast zbiorników dorzucali więcej bomb Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 No to masz sporo różnych konfiguracji. Fajna jest ta z GBU-10 i zasobnikiem celowniczym Pave Knife AN/AVQ-10. Akurat Eduard robi taki zasobnik (podobnie jak i późniejszy Pave Tack AN/AVQ-26)). A tutaj F-4 z podwieszonym PK: Musiałbyś tylko skombinować GBU-10 Paveway I, bo Eduard skończył ich produkcję. Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 zrobie zestaw ze zdjecia czyli potrzebuje 1:48 Mk.82 bombs 1:48 US NAVY Triple ejector rack TER-7 (A/A37B-5 1:48 Mk.84 bombs Patrze i wychodzi na to ze potrzebuje pylonów zewnętrznych . Jesli @Solo posiadasz takie cos to bym sie dogadał bo żywiczne kosztuja 11euro w the48ers, albo samemu rzeżbic i ciac zewnętrzne zestawowe tanki. Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 No niestety, nie robiłem żadnego F-4 więc i pylonów od niego luźnych nie mam. Chyba że takie same były przy jakiś innych maszynach, ale tego to niestety nie wiem. Cytuj
rudy0007 Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Zdecydowanie moje klimaty i zdecydowanie mój ulubiony samolot Będę systematycznie tu sobie zaglądał. Opcja z napalmem jak podpowiada Solo... Jestem absolutnie za. No i jeszcze, ja bynajmniej, bym pomyślał nad wyrzutnią niekierowanych pocisków rakietowych LAU-10/A ZUNI Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) sporo F-ów miały podobne właściwe to tylko pylon możne cos ktoś znajdzie w czeluściach szaf, póki co czytam dalej, @rudy0007 okazuje się z napalmem nie latali (pewny nie jestem) ale widzę ze głównie bomby i pozniej laserowo sterowane gbu Generalnie ustalanie uzbrojenia i dokupywanie pylonów to trochę porażka tego zestawu za spora kasę jakby nie patrzec. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj
zzz Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jutro sprawdzę, być może nie są mi te pylony potrzebne. 1 Cytuj
rudy0007 Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 19 minut temu, Bobek napisał: @rudy0007 okazuje się z napalmem nie latali (pewny nie jestem) ale widzę ze głównie bomby i pozniej laserowo sterowane gbu Oj tam zaraz nie latali Może i się tak nie znam, ale skoro A-1 I A-4 latały to i F-4 mogły. U mnie z pewnością będzie mógł Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Jak nie latały... To co prawda C, ale D to rozwinięcie C, więc nie sądzę żeby nie mógł. Jeszcze jest inna opcja, też atrakcyjna: bombka atomowa, Eduard ostatnio takie wypuścił, zdaje się że nadają się także pod skrzydła F-4. Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 4 minuty temu, Solo napisał: Jak nie latały... To co prawda C, ale D to rozwinięcie C, więc nie sądzę żeby nie mógł. Jeszcze jest inna opcja, też atrakcyjna: bombka atomowa, Eduard ostatnio takie wypuścił, zdaje się że nadają się także pod skrzydła F-4. Hehe od tego wyboru to można zwariowac, choc przyznam ze wygląda to atrakcyjnie Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 To się jeszcze zastanów, bo groniaste Mk.82/83 pod kadłubem to najbanalniejsze (choć zdaje się najczęściej stosowane) podwieszenia AG, jeśli chodzi o F-4. Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) w sumie szukam różnorodności i takie błyszczące mk77 z napalmem a obok duza bomba mk.84 wyglądałaby fajnie, zbiornik główny i sparrow pod kadłubem to chyba ciekawszy wybor. tylko nie wiem czy te sparrow by na tego typu akcjach były. Edytowane 8 Maja 2019 przez Bobek Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 No na pewno, tylko warto wtedy poszperać czy takie konfiguracje były a. możliwe, b. stosowane. No chyba że nie zależy Ci na 100% zgodności, wtedy można sobie poszaleć. Cytuj
Solo Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Warto tutaj zajrzeć: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/295427-f-4-unusual-load/ Cytuj
mirage3 Napisano 8 Maja 2019 Napisano 8 Maja 2019 Musisz sobie odpowiedzieć na jedno ważne pytanie. Zależy Ci na realizmie czy ma być fajny ? Wybrałeś świetne malowanie i może warto by było... Cytuj
Bobek Napisano 8 Maja 2019 Autor Napisano 8 Maja 2019 Ok po wieczorze poszukiwań zakupiłem następujący zestaw, cos tam się wybierze. Cytuj
Solo Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 21 godzin temu, Bobek napisał: Ok po wieczorze poszukiwań zakupiłem następujący zestaw, cos tam się wybierze. Skoro kupiłeś to już po ptokach, ale naprawdę: te liczne Mk.82 pod kadłubem F-4 są takie nudne i banalne... To już lepiej ten napalm i dla kontrastu kolorystycznego ze dwie Mk.84 - to są wielkie i ładne piguły. Cytuj
Bobek Napisano 9 Maja 2019 Autor Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Spokojnie, 4 aluminiowe napalmy pod skrzydla, obok mk84, a mk82 albo pod kadlub albo wogole. Moze zbiornik wsadze, bo co mozna tam innego? jesli mk77 beda ładnie wygladac do dokupie, jestem elastyczny Edytowane 9 Maja 2019 przez Bobek Cytuj
Solo Napisano 9 Maja 2019 Napisano 9 Maja 2019 A on z takim bagażem to w ogóle się poderwie z ziemi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi