Skocz do zawartości

1/48 Martinsyde F.4 Buzzard - Karaya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Znowu udało mi się skończyć kolejny model. Tym razem to żywiczny zestaw firmy Karaya. Buzzard w barwach eskadry sztabowej Moskiewskiego Okręgu Wojskowego z 1926 roku. Malowany farbami MisterKit (Early Russian Olive Green/Pale Blue). Na to matowy werniks Gunze Kalki częściowo z zestawu, częściowo z arkusza Techmodu.

542ecad2d0bb8860.jpg

f1ff2d229d61d5dc.jpg

7b14382710e19463.jpg

19ccdeaaea024a1c.jpg

6ddbda3f35e9fc86.jpg

50e5a2508a71e006.jpg

59a00f80eeb55ef0.jpg

ba7e4590d6d472f3.jpg

4bf70008411c73bc.jpg

5bf7302db27c0342.jpg

pozdrawiam

Napisano

Dla mnie ideał. To jak podkreślasz 3 wymiar budzi szacunek.

Po prostu śliczny , bardzo plastyczny , absolutnie nieprzegiety, ze smaczkami

model. Jest na co patrzeć i czym sie inspirować.

Pozdrawiam

Napisano

HMM... A czy śmigło nie powinno być odwrotnie ?? Poza tym suuuper !!

Napisano (edytowane)
HMM... A czy śmigło nie powinno być odwrotnie ?? Poza tym suuuper !!

? Nie wiem zupełnie o co Ci chodzi . Tzn. jak? Przodem do tyłu? A to z jakiego powodu miałoby być "odwrotnie"?

Edytowane przez Gość
Napisano

No w sensie dosłownym odwrotnie Płaska część to krawędź natarcia, a ta półokrągła to krawędź spływu. A u Ciebie jest odwrotnie Bo idąc za tym stwierdzeniem, ze płaska powierzchnia to natarcie, to Twój samolot poleciałby do tyłu

Napisano

Chyba pomyliłeś się. Bo w moim modelu śmigło jest takie jakie powinno być. Proponuje spojrzeć na jakiekolwiek fotografie samolotów z tego okresu, a dopiero potem sugerować, że coś jest nie tak

decf1de517acf94f.jpg

b919b0121f974f00.jpg

pozdrawiam

Napisano

No widocznie ten samolot miał inne rozwiązanie. Mój błąd, za co przepraszam Miałem troszke do czynienia ze śmigłami z drewna i były wykonane tak jak mówiłem Dlatego to wydało mi się dziwne Pozdrawiam !!

Napisano
HMM... A czy śmigło nie powinno być odwrotnie ?? Smile

Zdziwiło mnie to co piszesz i zanim zacząłem pisać na forum to udałem się do Google gdzie najpierw poszukałem zdjęcia i potem stwierdziłem, że śmigło jest OK.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Bristol_F2B_D8096.jpg/800px-Bristol_F2B_D8096.jpg

Napisano
No w sensie dosłownym odwrotnie Płaska część to krawędź natarcia, a ta półokrągła to krawędź spływu. A u Ciebie jest odwrotnie Bo idąc za tym stwierdzeniem, ze płaska powierzchnia to natarcie, to Twój samolot poleciałby do tyłu

Ciekawa teoria , ale chyba nieco chybiona ... wydaje mi się , że kształt łopat śmigła to jednak trochę za mało żeby samolot zaczął poruszać się do tyłu ...

Sam model cacy , największe wrażenie zrobiło na mnie rzeczone śmigło , szkoda tylko że nie skusiłeś się na malowanie maszyny gen. Zagórskiego .

PS. Czy orientujesz się może czy producent planuje wypuścić zestaw w skali 1/72 , bo balilla była całkiem przyjemna

Napisano

Czołem Konradzie ;)

Co do Twojego pytania:

PS. Czy orientujesz się może czy producent planuje wypuścić zestaw w skali 1/72 , bo balilla była całkiem przyjemna

... to odpowiadam: NIE ;/

Wynika to z tego, ze modele F.4 w skali 1/72 są już dostępne, i to zarówno żywiczne jak i plastikowe

Natomiast odnośnie malowania Zagórskiego, to powiem wprost - abstra:bip:ąc już od tego, że jest to malowanie polskie, to po prostu mi sie nie podoba. Niemniej jednak nie jest wykluczone, że będę musiał je również zrobić. Teraz jednak zacznę Buzzarda z podwoziem zimowym (z nartami) w fińskim malowaniu (ma poza tym nieco inny kadłub), a potem czeka mnie wersja hiszpańska (zupełnie zmodyfikowana).

pozdrawiam

Napisano

No to trochę lipa , bo jedynym dostępnym ( w miarę ) zestawem jest żywica z Czeskiej Omegi ...

Z plastiku był chyba produkowany zestaw Pegasusa , ale to było tak dawno że sam nie wiem czy to prawda .

Pozdrawiam i czekam na Nieuporciki .

Napisano

Ten Pegasus ukazał się pod koniec 2006 roku, więc nie tak znowu dawno temu Jest cały czas dostępny i o dziwo, to całkiem niezły model. Omega tez jest dostępna, bo ukazała sie na rynku w zeszłym roku. Tak więc nie ma tragedii. Jest jeszcze hiszpańska żywica Dekno, ale to dno i nie polecam.

pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Jeszcze raz sie muszę zachwycić tym modelem, bo na prawdę jest czym :-))

Napisano

I ja pozachwycam się tym cacuszkiem!!!

Chętnie zobaczyłbym w zbliżeniu wnętrze kabiny w tym modelu, no i świetne jest to śmigło!!!!