Jump to content

Składak, choć nie "Wigry", czyli... "Jeżyk" w 1/72

Kon_Bar
 Share

Recommended Posts

Chciałbym przedstawić do oceny swój najnowszy "wypust" - szybowiec z historią.

W założeniach model miał przedstawiać zdobyczny szybowiec Grunau Baby IIb2 złożony w 1945... z co najmniej dwóch innych (numery na płacie i kadłubie są różne nieprzypadkowo). Znane są co najmniej dwa zdjęcia tego konkretnego szybowca z Ligotki Dolnej z sierpnia '45 właśnie. Szybowiec miał namalowane szachownice - jedna z teorii mówi, że chodziło o poinformowanie, przy użyciu znanych symboli, "szybkorękich" lotników, iż szybowiec jest "swój".

Model nie ma swojej relacji, ale muszę się przyznać, że jego powstanie to jakaś modelarska droga przez mękę. Model był szykowany na Wrocław '19 - chciałem mieć model pasujący pod tytułowy "Second hand". Zwaliłem malowanie. Początkowo planowałem efekt jak na zdjęciu od dołu - dobrze zarysowane elementy drewniane. Niestety zbrakło umiejętności, za to nie zbrakło farby i lakieru i... wyszło jak wyszło. "Drewno" przebija tylko miejscami a i to w sumie w dobrym oświetleniu. Tylne stateczniki poziome zniszczyłem radośnie przy użyciu nitro (długa historia) i model ma zainstalowany niezbyt finezyjny odlew żywiczny (samoróbka). Na koniec zawaliłem kładzenie własnoręcznie wydrukowanych kalek i musiałem szlifować gotowy płat etc. Jednym słowem - cud, że w ogóle udało mi się go skończyć i nie wyrzucić. Może KIEDYŚ spróbuję zrobić go ponownie (jak znajdę jakieś ciekawe polskie malowanie; już bez "XA-LE" czy innych "WL-...".

Teraz fotki (bez trawy, bo po zmianie smartfona nie potrafię go zmusić do wyostrzenia na modelu a nie źdźbłach - mądrzejszy ode mnie :D ?

grunau_baby_iib_01g.thumb.jpg.4f0307d6b3ba18b1f6c10f94db749288.jpg

grunau_baby_iib_02g.thumb.jpg.70143a54c9e8f9ec3c8e7c41c0040353.jpg

grunau_baby_iib_03g.thumb.jpg.d6ec239230afe6629d1b08a42d7d0677.jpg

grunau_baby_iib_04g.thumb.jpg.e2b884bec1a93314632a7b70493ee612.jpg

grunau_baby_iib_05g.thumb.jpg.7ed8d2c427ed75f009f0668e65fb0a8a.jpg

grunau_baby_iib_06g.thumb.jpg.64749f57e1020ff71c5e612de42cdc43.jpg

grunau_baby_iib_07g.thumb.jpg.473ae23c988d9bb657ec8d90815eba3c.jpg

grunau_baby_iib_08g.thumb.jpg.13604316a744630078a00f256c9fef46.jpg

Edited by Kon_Bar
  • Like 4

2 godziny temu, Grzes napisał:

Jakim kolorkiem malowałeś?

O ile pamiętam to Bilmodel An-2 Cream (numer katalogowy: P088). U mnie na monitorze prawidłowe kolory pokazuje model "na kartonie" (niestety jakość powłoki malarskiej też)

3 godziny temu, Pires napisał:

Gratulacje za wytrwałość, ale brudzenie szybowców nie ma sensu, zawsze szybowiec po locie był dokładnie myty. Wiadro i szmata to był rytuał po locie.

Na żywo nie wygląda tak źle ? . A serio to efekt prac „ratunkowych” (szlifowanie, podmalowywanie). Jak pisałem - powinienem ścisnąć pośladki, wyrzucić ten i wziąć kolejny egzemplarz na warsztat... :’( 

• 3 weeks later...