Kon_Bar Napisano 5 Czerwca 2019 Share Napisano 5 Czerwca 2019 (edytowane) Chciałbym przedstawić do oceny swój najnowszy "wypust" - szybowiec z historią. W założeniach model miał przedstawiać zdobyczny szybowiec Grunau Baby IIb2 złożony w 1945... z co najmniej dwóch innych (numery na płacie i kadłubie są różne nieprzypadkowo). Znane są co najmniej dwa zdjęcia tego konkretnego szybowca z Ligotki Dolnej z sierpnia '45 właśnie. Szybowiec miał namalowane szachownice - jedna z teorii mówi, że chodziło o poinformowanie, przy użyciu znanych symboli, "szybkorękich" lotników, iż szybowiec jest "swój". Model nie ma swojej relacji, ale muszę się przyznać, że jego powstanie to jakaś modelarska droga przez mękę. Model był szykowany na Wrocław '19 - chciałem mieć model pasujący pod tytułowy "Second hand". Zwaliłem malowanie. Początkowo planowałem efekt jak na zdjęciu od dołu - dobrze zarysowane elementy drewniane. Niestety zbrakło umiejętności, za to nie zbrakło farby i lakieru i... wyszło jak wyszło. "Drewno" przebija tylko miejscami a i to w sumie w dobrym oświetleniu. Tylne stateczniki poziome zniszczyłem radośnie przy użyciu nitro (długa historia) i model ma zainstalowany niezbyt finezyjny odlew żywiczny (samoróbka). Na koniec zawaliłem kładzenie własnoręcznie wydrukowanych kalek i musiałem szlifować gotowy płat etc. Jednym słowem - cud, że w ogóle udało mi się go skończyć i nie wyrzucić. Może KIEDYŚ spróbuję zrobić go ponownie (jak znajdę jakieś ciekawe polskie malowanie; już bez "XA-LE" czy innych "WL-...". Teraz fotki (bez trawy, bo po zmianie smartfona nie potrafię go zmusić do wyostrzenia na modelu a nie źdźbłach - mądrzejszy ode mnie Edytowane 5 Czerwca 2019 przez Kon_Bar 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2019 Share Napisano 5 Czerwca 2019 2 w jednym - szybowiec + szachownice . Jakim kolorkiem malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2019 2 godziny temu, Grzes napisał: Jakim kolorkiem malowałeś? O ile pamiętam to Bilmodel An-2 Cream (numer katalogowy: P088). U mnie na monitorze prawidłowe kolory pokazuje model "na kartonie" (niestety jakość powłoki malarskiej też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Czerwca 2019 Share Napisano 5 Czerwca 2019 Po takich "przygodach" to i tak wyszedł całkiem sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 Gratulacje za wytrwałość, ale brudzenie szybowców nie ma sensu, zawsze szybowiec po locie był dokładnie myty. Wiadro i szmata to był rytuał po locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2019 3 godziny temu, Pires napisał: Gratulacje za wytrwałość, ale brudzenie szybowców nie ma sensu, zawsze szybowiec po locie był dokładnie myty. Wiadro i szmata to był rytuał po locie. Na żywo nie wygląda tak źle . A serio to efekt prac „ratunkowych” (szlifowanie, podmalowywanie). Jak pisałem - powinienem ścisnąć pośladki, wyrzucić ten i wziąć kolejny egzemplarz na warsztat... :’( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Czerwca 2019 Share Napisano 7 Czerwca 2019 fajny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Share Napisano 27 Czerwca 2019 Bardzo ładny modelik. Modele szybowców może i niedoceniane ale mają w sobie to coś co zwraca uwagę na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi