Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2019 Napisano 27 Czerwca 2019 Jako fan samolotu F-104 Starfighter przedstawiam galerię tym razem 104 we wcześniejszej wersji myśliwsko - bombowej C. Model zbudowany z popularnego zestawu firmy Italeri, które produkuje go z form nieistniejącej już firmy ESCI. Model trafił do mnie zakupiony od znajomego bez oryginalnej owiewki kabiny, którą do tego modelu wytłoczyłem samodzielnie (wzorcem była oryginalna osłona kabiny z zestawu ESCI). Zmodyfikowany też został przeze mnie fotel wyrzucany tak by jak najbardziej przypominał oryginalny fotel Lockheed C-2. Model jest malowany farbami Bilmodel oraz AK Extreme Metal i Mr Color z serii C (skrzydła). Kalkomanie zestawowe. Zapraszam do galerii ukończonego modelu:). 1 Cytuj
abtb Napisano 28 Czerwca 2019 Napisano 28 Czerwca 2019 No ładny "śledź" Szkoda że nie podwiesiłeś po kadłubem "katamarana" z Sidewinderami. Wyglądałby bardziej bojowo. Odnośnie samego malowania to chyba spód płatów i usterzenia poziomego powinien być pomalowane na kolor "szary antykorozyjny" Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Napisano 28 Czerwca 2019 Rozważałem takie podwieszanie uzbrojenia ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Skrzydła od góry są białe od dołu szare ale spód usterzenia poziomego jest w kolorze pokrycia gdyż nie miałem pewności, że jest ono malowane od spodu na szaro. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Napisano 28 Czerwca 2019 Godzinę temu, mig napisał: Podoba mi się ten Starfighter Mam nadzieję, że kolejny aktualnie budowany z zestawu Heller dwumiejscowy TF-104G będzie jeszcze lepszy i ciekawszy. Cytuj
spiton Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 ja tez mam dwa zipperki ,_)) I trzeci w pudle. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 W dniu 2.07.2019 o 01:06, spiton napisał: ja tez mam dwa zipperki ,_)) I trzeci w pudle. Aktualnie w mojej stajni powstaje piąty 104 ale w wersji dwumiejscowej ze starego i poczciwego Hellera. Będzie w malowaniu NASA. Cytuj
spiton Napisano 3 Lipca 2019 Napisano 3 Lipca 2019 (edytowane) Szukałem jakiegoś dobrego dwumiejscowego zipperka, ale nie znalazłem. Na razie mam srebrnego niemiaszka jednego duńczyka a w planie jest jeszcze szary Włoch ,_) Edytowane 3 Lipca 2019 przez spiton 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 3 Lipca 2019 Autor Napisano 3 Lipca 2019 27 minut temu, spiton napisał: Szukałem jakiegoś dobrego dwumiejscowego zipperka, ale nie znalazłem. Na razie mam srebrnego niemiaszka jednego duńczyka a w planie jest jeszcze szary Włoch ,_) Bardzo ładne Zipperki :). W kwestii wersji dwumiejscowej to pozostaje Ci na chwilę obecną zestawy Hasegawy zarówno w skali 1/72 jak i 1/48. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 Godzinę temu, spiton napisał: Można go gdzieś kupić ?? Tak, w 48 dostaniesz w sklepach modelarskich nieco częściej niż dwumiejscową 72 ale jak poszukasz to znajdziesz no i facebookowych giełdach modelarskich. Cytuj
spiton Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 szukałem w 72. I nie było łatwo trafić ,-) 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 2 godziny temu, spiton napisał: szukałem w 72. I nie było łatwo trafić ,-) Bo nie jest. Sam z Hasegawy mam tylko jednego dwustera kupionego w zestawie z jednomiejscowym (zestaw The Starfighters). Zdecydowanie łatwiej było mi kupić modele Hellera, z których można bez problemu wykonać samolot dwumiejscowy (mimo wieku to całkiem udany ale i pracochłonny model, wymagający sporej ilości uzupełnień w kokpicie i łukach podwozia). Mam też cztery zabytkowe modele Matchboxa w wersji dwumiejscowej ale ja myślę, że Ciebie Interesuje raczej bardziej współczesny model Hasegawy. Cytuj
spiton Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) zamierzam, czy zamierzałem(nie wiem bowiem czy te plany sa jeszcze aktualne) zrobić jeszcze szarego Włoskiego Zippera . I żeby fajnie wyszedł, musi mieć delikatne i dobre linie podziału. Hasa nadaje się idealnie ,_) Edytowane 4 Lipca 2019 przez spiton 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) 4 godziny temu, spiton napisał: zamierzam, czy zamierzałem(nie wiem bowiem czy te plany sa jeszcze aktualne) zrobić jeszcze szarego Włoskiego Zippera . I żeby fajnie wyszedł, musi mieć delikatne i dobre linie podziału. Hasa nadaje się idealnie ,_) Zapomniałem dodać, że jest jeszcze jeden dwumiejscowy Zipper z Revella ale jeszcze trudniej do zdobycia niż dwuster Hasegawy. W Polsce go nie spotkałem a model tak samo dobry jak Hasegawa (wydany z wersją C i G). Miejmy nadzieję, że Revell go jeszcze wznowi tak jak wznowił wersję G. Natomiast w kwestii malowań mam zamiar wykonać 104 w nieco innych mniej popularnych malowaniach jak np firm prywatnych zajmujących się handlem używanymi samolotami. Edytowane 4 Lipca 2019 przez Staryfajter1954 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 (edytowane) A ze swojej strony dodam jeszcze fotkę dwumiejscowej 104 nad, którą teraz pracuję. Być może założę jej warsztat. Edytowane 4 Lipca 2019 przez Staryfajter1954 Cytuj
Bobek Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 Przepraszam za pytanie ale jaka jest różnica miedzy C a G? mam jednomiejscowa wersje hasegawy C usaf a chciałbym zrobić dunska G, da rade? Cytuj
ManiekB Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 11 minut temu, Bobek napisał: Przepraszam za pytanie ale jaka jest różnica miedzy C a G? mam jednomiejscowa wersje hasegawy C usaf a chciałbym zrobić dunska G, da rade? Chodzi o ogon samolotu z sterem kierunku oraz fotel Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 Pomiędzy wersją C a G jest kilka zewnętrznych różnic, z których najważniejsze to większy ster kierunku w wersji G zaczerpnięty z wariantów dwumiejscowych, pokrywy podwozia głównego z wybrzuszeniami na większe opony, brak sondy do pobierania paliwa w locie, fotel wyrzucany w niektórych późniejszych egzemplarzach wersja C Lockheed C-2 a G C-2 lub Martin Baker MBQ-7A (o ile nie pomyliłem nazwy). Moim zdaniem przerabianie wersji C n G jest możliwe ale czy mając możliwość zakupu wersji G jest sens walczyć z tą materią? Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Lipca 2019 Autor Napisano 4 Lipca 2019 45 minut temu, spiton napisał: Staryfajter a masz taką książkę. Akurat tej książki nie mam za to jestem na kilku zagranicznych grupach starfajterowych i również mogę poczytać relacje pilotów latających na 104. A co piszą w tej książce na temat Zippera? Cytuj
spiton Napisano 4 Lipca 2019 Napisano 4 Lipca 2019 co piszą. Ze Niemcy potrzebowali samolotu latającego nisko. Myśliwca frontowego, a nie myśliwca przechwytującego, i że generalnie Zipper, był, ok, ale miał taka cechę, że lubił przepadać, nie pamiętam, już w jakich okolicznościach, i ze jak tak przepadł, nad ziemią, to była lipa. No ale miał małe skrzydła, to nisko latał nieźle. Wiadomo .Generalnie książka, jest fajna, bo są to głównie opinie pilotów o różnych samolotach. Doczytam, to ci jeszcze napisze. Teraz tak tylko na szybko z pamięci. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 5 Lipca 2019 Autor Napisano 5 Lipca 2019 6 godzin temu, spiton napisał: co piszą. Ze Niemcy potrzebowali samolotu latającego nisko. Myśliwca frontowego, a nie myśliwca przechwytującego, i że generalnie Zipper, był, ok, ale miał taka cechę, że lubił przepadać, nie pamiętam, już w jakich okolicznościach, i ze jak tak przepadł, nad ziemią, to była lipa. No ale miał małe skrzydła, to nisko latał nieźle. Wiadomo .Generalnie książka, jest fajna, bo są to głównie opinie pilotów o różnych samolotach. Doczytam, to ci jeszcze napisze. Teraz tak tylko na szybko z pamięci. Dzięki za pamięć :). Chętnie dowiem się co piszą o nim. Czytałem na włoskiej grupie poświęconej 104 i tam te samoloty jednak chwalili a nie ganili. Opinie włoskich pilotów takie jak polskich o Migach-21. Cytuj
mig Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 Jeśli dobrze pamiętam to we Włoszech F-104 były najdłużej eksploatowane. Cytuj
zzz Napisano 5 Lipca 2019 Napisano 5 Lipca 2019 22 godziny temu, Bobek napisał: Przepraszam za pytanie ale jaka jest różnica miedzy C a G? mam jednomiejscowa wersje hasegawy C usaf a chciałbym zrobić dunska G, da rade? C i G różnią się znacząco. Niektóre zmiany już wspomniano wcześniej - ogon, pokrywy, koła, fotele... Do tego dysza, inny kokpit. Przerabiać nie ma sensu. Poza tym Duńczyki to CF-104, też ciut inna bajka... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi