Skocz do zawartości

USAF Zipper czyli amerykański F-104C Starfighter, Italeri 1/72

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Jako fan samolotu F-104 Starfighter przedstawiam galerię tym razem 104 we wcześniejszej wersji myśliwsko - bombowej C. Model zbudowany z popularnego zestawu firmy Italeri, które produkuje go z form nieistniejącej już firmy ESCI. Model trafił do mnie zakupiony od znajomego bez oryginalnej owiewki kabiny, którą do tego modelu wytłoczyłem samodzielnie (wzorcem była oryginalna osłona kabiny z zestawu ESCI). Zmodyfikowany też został przeze mnie fotel wyrzucany tak by jak najbardziej przypominał oryginalny fotel Lockheed C-2. Model jest malowany farbami Bilmodel oraz AK Extreme Metal i Mr Color z serii C (skrzydła). Kalkomanie zestawowe. Zapraszam do galerii ukończonego modelu:).

D7-DC131-C-C5-FD-490-B-B9-E8-ABFFD81922-
F3-F9842-A-6-EF5-4-ED3-AC46-7-F81-DBE860
474-B5-EAB-6-ADA-4691-97-EF-05726488-E15
E0-B2-AC12-5059-40-BA-A501-324-C30415-F7
1-C5-EF7-CD-3-D9-D-4-CFA-B4-A6-A1-AB33-E
35-DD8640-ADF9-4-C05-9-D6-D-7-D841081958
209-B1-F80-FA47-44-CA-91-B2-5-CCBC4-E7-B
95558-F3-C-66-FC-4-C9-F-8488-6898-C36118
F641-FA9-A-6-FB7-40-EE-A4-CF-F6-C9-B0797
93-AB85-A2-0815-414-C-8-A57-07-B8590-A33
8-FDDC0-BF-524-C-41-D1-8-C4-D-2-F5637-D7
BB74248-C-7000-43-ED-B588-71-A77-BE0-D44
B307-F7-BA-A3-A0-4-A32-96-D7-37013-DFA50
C7-FFE207-0-AB0-4-B46-A3-BA-ADC8100-E330
C99-E2-CD2-E405-49-F7-82-F9-C8504-C1-E85
715261-E6-E2-EA-4-A12-96-EA-FC2-E7-DDF2-
444-FD8-B7-4-C21-410-D-BC58-BE41-F16-C3-

• Like 1

No ładny "śledź" :piwo:

Szkoda że nie podwiesiłeś po kadłubem "katamarana" z Sidewinderami. Wyglądałby bardziej bojowo.

Odnośnie samego malowania to chyba spód płatów i usterzenia poziomego powinien być pomalowane na kolor "szary antykorozyjny" :hmmm:

Szukałem jakiegoś dobrego dwumiejscowego zipperka, ale nie znalazłem. Na razie mam srebrnego niemiaszka 

Znalezione obrazy dla zapytania F-104 spiton

jednego duńczyka

a w planie jest jeszcze szary Włoch ,_)

Edytowane przez spiton
  • Like 1

27 minut temu, spiton napisał:

Szukałem jakiegoś dobrego dwumiejscowego zipperka, ale nie znalazłem. Na razie mam srebrnego niemiaszka 

jednego duńczyka

a w planie jest jeszcze szary Włoch ,_)

Bardzo ładne Zipperki :). W kwestii wersji dwumiejscowej to pozostaje Ci na chwilę obecną zestawy Hasegawy zarówno w  skali 1/72 jak i 1/48.

Godzinę temu, spiton napisał:

Można go gdzieś kupić ??

Tak, w 48 dostaniesz w sklepach modelarskich nieco częściej niż dwumiejscową 72 ale jak poszukasz to znajdziesz no i facebookowych giełdach modelarskich.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

2 godziny temu, spiton napisał:

szukałem w 72. I nie było łatwo trafić ,-)

Bo nie jest. Sam z Hasegawy mam tylko jednego dwustera kupionego w zestawie z jednomiejscowym (zestaw The Starfighters). Zdecydowanie łatwiej było mi kupić modele Hellera, z których można bez problemu wykonać samolot dwumiejscowy (mimo wieku to  całkiem udany ale i pracochłonny model, wymagający sporej ilości uzupełnień w kokpicie i łukach podwozia). Mam też cztery zabytkowe modele Matchboxa w wersji dwumiejscowej ale ja myślę, że Ciebie Interesuje raczej bardziej współczesny model Hasegawy.

zamierzam, czy zamierzałem(nie wiem bowiem czy te plany sa jeszcze aktualne) zrobić jeszcze szarego Włoskiego Zippera .

I żeby fajnie wyszedł, musi mieć delikatne i dobre linie podziału. Hasa nadaje się idealnie ,_)

0561528.jpg.90356c97e4b9eacff0ddf7392748c3c6.jpg

64b550965d2be3d4085c4510079545df.jpg

Edytowane przez spiton
  • Like 1

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, spiton napisał:

zamierzam, czy zamierzałem(nie wiem bowiem czy te plany sa jeszcze aktualne) zrobić jeszcze szarego Włoskiego Zippera .

I żeby fajnie wyszedł, musi mieć delikatne i dobre linie podziału. Hasa nadaje się idealnie ,_)

0561528.jpg.90356c97e4b9eacff0ddf7392748c3c6.jpg

64b550965d2be3d4085c4510079545df.jpg

Zapomniałem dodać, że jest jeszcze jeden dwumiejscowy Zipper z Revella ale jeszcze trudniej do zdobycia niż dwuster Hasegawy. W Polsce go nie spotkałem a model tak samo dobry jak Hasegawa (wydany z wersją C i G). Miejmy nadzieję, że Revell go jeszcze wznowi tak jak wznowił wersję G. Natomiast w kwestii malowań mam zamiar wykonać 104 w nieco innych mniej popularnych malowaniach jak np firm prywatnych zajmujących się handlem używanymi samolotami. 

Edytowane przez Staryfajter1954

11 minut temu, Bobek napisał:

Przepraszam za pytanie ale jaka jest różnica miedzy C a G? mam jednomiejscowa wersje hasegawy C usaf a chciałbym zrobić dunska G, da rade?

Chodzi o ogon samolotu z sterem kierunku oraz fotel

Pomiędzy wersją C a G jest kilka zewnętrznych różnic, z których najważniejsze to większy ster kierunku w wersji G zaczerpnięty z wariantów dwumiejscowych, pokrywy podwozia głównego z wybrzuszeniami na większe opony, brak sondy do pobierania paliwa w locie, fotel wyrzucany w niektórych późniejszych egzemplarzach wersja C Lockheed C-2 a G C-2 lub Martin Baker MBQ-7A (o ile nie pomyliłem nazwy). Moim zdaniem przerabianie wersji C n G jest możliwe ale czy mając możliwość zakupu wersji G jest sens walczyć z tą materią?

co piszą.  Ze Niemcy potrzebowali samolotu latającego nisko. Myśliwca frontowego, a nie myśliwca przechwytującego, i że generalnie Zipper, był, ok, ale miał taka cechę, że lubił przepadać, nie pamiętam, już w jakich okolicznościach, i ze jak tak przepadł, nad ziemią, to była lipa.  No ale miał małe skrzydła, to nisko latał nieźle. Wiadomo .Generalnie książka, jest fajna, bo są to głównie opinie pilotów o różnych samolotach. Doczytam, to ci jeszcze napisze. Teraz tak tylko na szybko z pamięci.

• Like 1

6 godzin temu, spiton napisał:

co piszą.  Ze Niemcy potrzebowali samolotu latającego nisko. Myśliwca frontowego, a nie myśliwca przechwytującego, i że generalnie Zipper, był, ok, ale miał taka cechę, że lubił przepadać, nie pamiętam, już w jakich okolicznościach, i ze jak tak przepadł, nad ziemią, to była lipa.  No ale miał małe skrzydła, to nisko latał nieźle. Wiadomo .Generalnie książka, jest fajna, bo są to głównie opinie pilotów o różnych samolotach. Doczytam, to ci jeszcze napisze. Teraz tak tylko na szybko z pamięci.

Dzięki za pamięć :). Chętnie dowiem się co piszą o nim. Czytałem na włoskiej grupie poświęconej 104 i tam te samoloty jednak chwalili a nie ganili. Opinie włoskich pilotów takie jak polskich o Migach-21.

22 godziny temu, Bobek napisał:

Przepraszam za pytanie ale jaka jest różnica miedzy C a G? mam jednomiejscowa wersje hasegawy C usaf a chciałbym zrobić dunska G, da rade?

C i G różnią się znacząco. Niektóre zmiany już wspomniano wcześniej - ogon, pokrywy, koła, fotele... Do tego dysza, inny kokpit. Przerabiać nie ma sensu. Poza tym Duńczyki to CF-104, też ciut inna bajka... 

• Like 1