Adamo722 Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 (edytowane) Witam Przedstawiam model P--40E (wg mnie powinien być P-40F) wymagający sporo pracy i troszkę szpachli ale posiadający prawidłowy kształt kabiny za kabiną pilota. Dorobiłem wyposażenie kabiny, lufy oraz celownik. Jeśli ktoś ma ten model niech wyrzuci kalkomanie bo zestawowe nie reagują na żadne płyny, mają spore przesunięcia oraz rozpadają się na kawałki. Musiałem (widać po gwiazdach) je indywidualnie docinać a tygrysa składać z kawałków i domalowywać. Ogólnie modelik efektownie wygląda na półce. Edytowane 9 Lipca 2019 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 F ma silnik Merlin, zupełnie inny temat. Fajny model. Gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 4 godziny temu, mbrnnr napisał: F ma silnik Merlin, zupełnie inny temat. Fajny model. Gratki. P-40F miał silnik RR Merlin? Pierwszy raz słyszę. Ciekawa sprawa. Zawsze myślałem, że samoloty z rodziny P-40 posiadały silniki Allison takie same jak pierwsze Mustangi. No to, żeś mnie zdziwił. A co do samego modelu to jest całkiem fajny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 7 minut temu, Staryfajter1954 napisał: P-40F miał silnik RR Merlin? Pierwszy raz słyszę. Ciekawa sprawa. Zawsze myślałem, że samoloty z rodziny P-40 posiadały silniki Allison takie same jak pierwsze Mustangi. No to, żeś mnie zdziwił. A co do samego modelu to jest całkiem fajny:) Merlina produkcji R-R miał tylko egz. prototypowy oznaczony XP40F (Model 87B-3) przebudowany z wersji D; pozostałe 1311 szt. zamówionych "F" miało silnik licencyjny firmy Packard - Merlin V-1650-1, silnik Allison V-1610-81otrzymała pewna liczbę P-40F, oznaczanych później jako P-40R-1 wycofanych w USA z jednostek bojowych i po zmianie silnika wykorzystanych do szkoleń pilotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Lipca 2019 Share Napisano 9 Lipca 2019 Dzięki za wyjaśnienie kwestii silników w P-40. Jak sprawował się pod względem osiągów P-40F z silnikiem Pacard Merlin? Osiągi były znacząco lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 Znacząco podniósł się pułap. Wszystko inne w zasadzie pozostało jak było. Zasięg też się poprawił, ale nie miało to szczególnych związków z silnikiem. Ogólnie złom pozostał złomem i te Packardy to w zasadzie było pudrowanie trupa. Na szczęście nikt nie przeforsował wsadzenia do tego padaka Merlinów z dwustopniowymi sprężarkami, zachowując je dla lepszych konstrukcji. Na szczęście, bo przy układach i braku skrupułów durnego Curtissa wcale bym się nie zdziwił, gdyby i to im się udało. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 Kalki trochę zdradzają wiek modelu, ale poza tym elegancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 18 godzin temu, greatgonzo napisał: Znacząco podniósł się pułap. Wszystko inne w zasadzie pozostało jak było. Zasięg też się poprawił, ale nie miało to szczególnych związków z silnikiem. Ogólnie złom pozostał złomem i te Packardy to w zasadzie było pudrowanie trupa. Na szczęście nikt nie przeforsował wsadzenia do tego padaka Merlinów z dwustopniowymi sprężarkami, zachowując je dla lepszych konstrukcji. Na szczęście, bo przy układach i braku skrupułów durnego Curtissa wcale bym się nie zdziwił, gdyby i to im się udało. Dzięki za odpowiedź. Cóż P-40 to ciekawa maszyna ale jak widać coś z nią chyba od samego początku było nie halo... Szkoda bo ten samolot mi się bardzo podoba. Ma swój urok, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Lipca 2019 Share Napisano 10 Lipca 2019 Urok to raczej nie jest rzecz do dyskusji, a samolot nie jest z definicji niczemu winien. Ale działania ludzi wokół niego już nieco zalatują i rzeczywiście od samego początku. Niestety na końcu cierpieli inni ludzie. Dwie strony tego samego medalu, bo historię P-40 zapisał taką jaką zapisał - można w niej znaleźć wiele pięknych momentów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Lipca 2019 Share Napisano 11 Lipca 2019 19 godzin temu, greatgonzo napisał: Urok to raczej nie jest rzecz do dyskusji, a samolot nie jest z definicji niczemu winien. Ale działania ludzi wokół niego już nieco zalatują i rzeczywiście od samego początku. Niestety na końcu cierpieli inni ludzie. Dwie strony tego samego medalu, bo historię P-40 zapisał taką jaką zapisał - można w niej znaleźć wiele pięknych momentów. Dobrze napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 23 Lipca 2019 Share Napisano 23 Lipca 2019 Jak widać z tych starych Otaki/ARII można coś jeszcze wyciągnąć. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi