spiton Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 (edited) Edited July 20, 2019 by spiton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
net_sailor Posted July 16, 2019 Share Posted July 16, 2019 Wciąż jest na chodzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 17, 2019 Author Share Posted July 17, 2019 (edited) .. Edited July 18, 2019 by spiton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted July 17, 2019 Share Posted July 17, 2019 Niestety, konstrukcja bez szans z lobbingiem firm zbrojeniowych naszych przyjaciół z zachodu... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted July 17, 2019 Share Posted July 17, 2019 Nie wiedziałem, że coś ruszyło w tym temacie. Kojarzyłem tylko białe prototypy, które różniły się od tej wersji paroma szczegółami. Dobrze wiedzieć, że nie sczezł jak egzemplarz muzealny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 17, 2019 Author Share Posted July 17, 2019 (edited) tak lepiej Edited July 18, 2019 by spiton 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 (edited) Ogólnie daję plusa za podjęcie tematu. Mam tylko dwie uwagi: 1, Szkoda, że mimo spotkania z konstruktorem i bycia na miejscu przy samolocie, ograniczyłeś się tylko do monologu (przyznam szczerze, momentami nieco zbyt monotonnego). Nie byłoby ciekawiej, gdybyś mówiąc o samolocie, był koło niego i na żywym organizmie omawiał zagadnienie, albo prowadził rozmowę z panem Margańskim? 2. Już w 0:40 mówisz o kimś kto przyczynił się do upadku projektu. - Zupełnie niepotrzebna jest ta cała opowieść o urodzinach, torcie i kogo by to on nie opluł, bo: nie wnosi to nic do tematu, nie każdy oglądał i nie każdego interesuje temat jakiegoś dziennikarza, poza tym stosujesz metodę, którą sam u niego krytykujesz. Trwa to 1,5 minuty i moim zdaniem o 1,5 minuty za długo! - Panie od polskiego zawsze mówiły, że jak się pisze biografię zmarłego, to nie pisze się na początku kiedy się urodził i od razu kiedy zmarł. Edited July 18, 2019 by Grzes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemekW Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 Hej, A dałoby się jakieś zdjęcia szczegółów, kabin, podwozia itd.? Albo też rysunki jakieś czy cóś… Dla mnie sylwetka tego samolociku (to ze względu na wymiary) jest genialna !!! Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 18, 2019 Author Share Posted July 18, 2019 (edited) 13 godzin temu, Grzes napisał: Edited July 18, 2019 by spiton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 (edited) Obejrzałem filmik, pośmiałem się. Czy to z merytoryki ("skrzydełka") jak i z wywodów na temat dziennikarza TVN (proces ze sprawcami ). Ale zawiedziony nie jestem, oczekiwania nie były duże. Maszyna ładna, niestety Margański nie trafił założeniami w potrzeby sił powietrznych (żadnych na świecie), dlatego projekt leży i będzie leżał. No i jak widać, kasa też się nie zgadza. Edited July 18, 2019 by mbrnnr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 18, 2019 Author Share Posted July 18, 2019 (edited) 5 godzin temu, mbrnnr napisał: .. Edited July 18, 2019 by spiton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 To, o czym mówił Margański i ty wspomniałeś na początku mówiąc o skrzydle pasmowym nie nazywa się skrzydełkami, tylko napływem (lub skrzydłem trapezowym), po angielsku LERX. Nie wątpię w to, że on wie o czym mówi. Element konstrukcyjny stosowany na większości samolotów 4 generacji. Błędów merytorycznych z Twojej strony, być może uproszczeń, lub innego rodzaju błędów jest w filmie cała masa. Wymieniać każdy oznaczało by, że bym go musiał obejrzeć conajmniej jeszcze raz. I tego nie zrobię. Kolejny tak z głowy - Su-35 nie jest kaczką. Tak samo nie jest samolotem radzieckim, tylko rosyjskim. Warto też dodać, że pomysł na stworzenie "powietrznego symulatora" nie jest absolutnie niczym nowym ani odkrywczym. Chociażby polskie Bieliki, te które są na uzbrojeniu Sił powietrznych, kiedy jeszcze były Jakami-130, miały planowany cyfrowy układ sterowania umożliwiający symulację różnych statków powietrznych - od lekkich bojowych, po zachowanie się jak duży samolot transportowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted July 18, 2019 Author Share Posted July 18, 2019 (edited) 2 godziny temu, mbrnnr napisał: .. Edited July 18, 2019 by spiton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qz9 Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 su-33 też nie jest kaczką tak gwoli ścisłości ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zzz Posted July 18, 2019 Share Posted July 18, 2019 33 ma canardy, jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted July 19, 2019 Share Posted July 19, 2019 A pytałeś może przy okazji o EM-11 Orka? Bo temat był bardziej zaawansowany, ale też przycichł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted December 5, 2021 Share Posted December 5, 2021 Na allegro ( już zakończone ). 1:72 poszło chyba za ok 20zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted December 3, 2022 Share Posted December 3, 2022 Bielik w MLP w Krakowie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts