krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Skończyłem już jakiś czas temu, ale nie miałem weny do robienia zdjęć. W końcu dzisiaj udało mi się zmobilizować. Zdjęcia robione telefonem, może jakoś niedługo zrobię lepsze. Model jest w barwach 259 Brygady Dział Szturmowych spod Białegostoku. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycony zarówno samym modelem jak i zimmeritem firmy ATAK. Blachy częściowo Eduarda, częściowo Parta, koła podtrzymujące PanzerArt. Żałuję, że nie wrzuciłem metalowych gąsek. Model był bardzo wymagający, chyba najtrudniejszy jaki zrobiłem to tej pory. Bardzo dużo się na nim dzieje i miałem problem wizualny jak go pomalować. Ostatecznie jestem w miarę zadowolony. I troszkę zbliżeń: Jak coś pytajcie - chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Dziękuję za wszystkie uwagi (pozytywne i nie) i pozdrawiam Krzysiek Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez krzy65siek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Szkoda że nie pomalowano peryskopów, poza tym model ciekawy. Sam mam cztery trójki w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Większość peryskopów była z przezroczystego plastiku, zamaskowałem i zostawiłem jak było, ale efekt rzeczywiście nie jest najlepszy. Masz jakiś dobry patent na malowanie peryskopów? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Vallejo ma kolor z palety panzer aces o nazwie periscopes, czy jakos tak. Maluje nim. Potem środek rozjaśniam tym kolorem z domieszka białego i na koniec lakier błyszczący. U mnie wygląda tak, tylko jeszcze na koniec muszę dać lakier 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Masz odwrotnie założone gąski... Zmalowany fajnie, troszkę poprawiłbym fragmenty gąsienic na pojeździe. I z tego co pamiętam ta belka co jest z tyłu. Fragment gąsienicy wkładało się od góry. Więc zęby są nie po tej stronie. Ale zaczekaj na speców, mogę się mylić. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez jonathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Zdarzały się gąsienice zakładane odwrotnie jednak na szybko mie znajde żadnej fotki dla potwierdzenia bo jestem w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 W sumie nie wiem dlaczego tak nałożyłem gąsienice, mój błąd, zagapiłem się. Męczyłem się z nimi okropnie. Jeśli chodzi o gąsienice pod belką, to były umieszczane różnie, nad albo pod. Dzięki za uwagi, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 No rzesz, będą mnie teraz męczyły te odwrotnie nałożone gąsienice . Jak ja to mogłem przegapić? K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) 27 minut temu, gustlik napisał: Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Seb :bip: cie to obchodzi, zjebane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Makro wrogiem modelu. 30 minut temu, gustlik napisał: Vallejo ma kolor z palety panzer aces o nazwie periscopes, czy jakos tak. Maluje nim. Potem środek rozjaśniam tym kolorem z domieszka białego i na koniec lakier błyszczący. U mnie wygląda tak, tylko jeszcze na koniec muszę dać lakier Super, szkło witrażowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Makro wrogiem modelu. Super, szkło witrażowe ? Jeśli kolega Seb posiada inny przepis mógłby sie podzielić w całej swej doskonałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Wyglądają lepiej niż moje na pewno, chociaż nie wiem czy Twój efekt mi pasuje do końca. Kupiłem ten kolor, ale jakoś mnie nie przekonał. Troszkę symuluje powłoki przeciw odblaskowe jakie są na współczesnych szkłach... sam nie wiem, może spróbuję następnym razem. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Możesz spróbować pierw chromem, później kolorami clear, a na sam wierzch kropelka przezroczystej żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 36 minut temu, jonathan napisał: Możesz spróbować pierw chromem, później kolorami clear, a na sam wierzch kropelka przezroczystej żywicy. W jakim celu ? Kolega Krzysiek napisał, że u Dragona peryskopy są wykonane z transparentnego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Sorki, ze nie o peryskopach tylko o modelu cos napisze Udany model wyszedl, warsztat byl troche skromny i tu nagle gotowe, jest galeria, niespodzianka. Generalnie efekt koncowy mnie zaskoczyl , model bardzo pozytywny w odbiorze, troche mnie ten wlaz w mini nie przekonuje, ale to juz co kto lubi...no i troche jeszcze brak mi zaciekow itp troche widac, ze z olejnymi farbami , to sie jeszcze nie zaprzyjazniles. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Właz w minii wyszedł troszkę przypadkiem, zgubiłem gdzieś włazy ATAKa z Zimmeritem. Wymyśliłem sobie ten rykoszet i wymieniony właz... czy to jest realistyczne, naprawdę nie wiem :). Zacieki są, jest troszkę na dachu nadbudówki i oczywiście na ekranach. Z jednej strony nie lubię ich jakoś mocno akcentować, a z drugiej trudno jest zrobić zacieki na pojeździe pokrytym w prawie całości zimmeritem. Farby olejne... używam ich od jakiś 20 lat, ale też staram się nie przesadzać. zrobiłem tu troszkę cieni, troszkę zacieków i odrobinę różnicowania powierzchni. Starałem się, żeby nie było tego dużo, bo na tym Stugu bardzo dużo się dzieje - zimmerit, ekrany, mnóstwo drobiazgów. Bałem się, że jak za bardzo zróżnicuję malowanie olejami to model będzie wyglądał jak rozmazana plama z pół metra, dlatego jest może odrobinę bardziej czysty niż gdyby był bez zimmeritu. Dzięki za uwagi, cieszę się, że model Ci się podoba. Warsztaty będą lepsze jak wymyślę jak robić zdjęcia na warsztacie. Na razie jeszcze nie wiem Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 No i nikt nie skomentował mojego pomysłu na malowanie odłupanego zimmeritu? A taka była dyskusja jak to malować, myślałem, że będziecie mieli uwagi? K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Taka doła modelarzy, ślęczysz nad jakimś duperelkiem xx czasu a koniec końców ludzie nie doceniają ładnie wyszedł płyta przy tłumik to chairspray czy jakiś maskol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 No tak, masz rację. Płyta to Migowski Worn Effect. w zasadzie robiłem tym prawie wszystkie obicia i jestem zadowolony. W instrukcjach piszą, że trzeba zrobić zadrapania w ciągu kilku minut i mocno się stresowałem, ale w zasadzie udało się zrobić jakąś delikatną modulację i zadrapania dopiero później. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 7 minut temu, krzy65siek napisał: No tak, masz rację. Płyta to Migowski Worn Effect. w zasadzie robiłem tym prawie wszystkie obicia i jestem zadowolony. W instrukcjach piszą, że trzeba zrobić zadrapania w ciągu kilku minut i mocno się stresowałem, ale w zasadzie udało się zrobić jakąś delikatną modulację i zadrapania dopiero później. Pozdrawiam Krzysiek Napisałem wyżej że makro to wróg modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 9 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2019 16 minut temu, Seb napisał: Napisałem wyżej że makro to wróg modeli. Uważasz, że źle to wygląda? Mniej więcej oczekiwałem takiego wyglądu i makro pokazuje to co chciałem osiągnąć. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Nie podoba mi się to co zrobiłeś z "łbem knura". Nie kumam co tam się dzieje, smugi od pędzla ? No i na zbliżeniach widać też nie lichy odkurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 10 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2019 7 godzin temu, Seb napisał: Nie podoba mi się to co zrobiłeś z "łbem knura". Nie kumam co tam się dzieje, smugi od pędzla ? No i na zbliżeniach widać też nie lichy odkurz. Dzięki za krytykę, odkurz rzeczywiście mógłby być mniejszy - przyzwyczajałem się do nowego aerografu i nie mogłem dobrać parametrów do końca. Ale z łbem knura zupełnie nie wiem o co chodzi. Nie pasują Ci odbicia? Taką wybrałem koncepcję. Czy coś innego? Nie widzę tam żadnych smug, może to faktura modelu? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Sierpnia 2019 Share Napisano 10 Sierpnia 2019 Możliwe, że to złudzenie. Tak czy inaczej model z dalszej perspektywy prezentuje się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Sierpnia 2019 Share Napisano 10 Sierpnia 2019 Poza tym co już bo pisane, to model przyzwoity. Co do peryskopów to ja muje na czarno, a te przezroczyste od Dragona to od drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi