Skocz do zawartości

Flakpanzer 1 (Dragon 6220) 1:35

zipster

Rekomendowane odpowiedzi

Temat żyje i niebawem dam mały update z (prawie) gotowym i pomalowanym flak'iem 38, szczerze chyba najbardziej skomplikowany kawałek plastiku jaki do tej pory zrobiłem. Tu też mam pytanie dotyczące 'pokładowego' kalkulatora balistycznego czy jak to się nazywa, ma ktoś informacje jak to działało bardziej szczegółowo :)? Lubię przy klejeniu szczegółowej poznać maszynki które buduje.

Z ciekawostek dodatkowo ubzdurałem sobie takie malowanie na osłonie, powinno ciekawie wyglądać jak będzie się przebijało spod white'a, na marginesie.. Prawdziwy weteran ?

german-2-cm-flak-38-CPHPBB.thumb.jpg.efbeb651ac8df08b87095405776166d5.jpg

zAleży jaki white zastosujesz. Ja zalecam zabrudzić nieco biały kolor kamuflażowy odrobiną np. piaskowego żeby stłumić nieco kontrast a jednocześnie przy białych kalkach unikniemy zlania się bieli o identycznym nasyceniu.

Ja przynajmniej bym tak zrobił.

Użyje "washable white" od MIG'a więc planuje mocno go przetrzeć na większych powierzchniach aby ładnie się przebijał panzer grey, z nim też mam zagadkę, modułować czy nie skoro zarywam białym, zbyt mocne rozjasnienie + biały nawet przetarty wydaje mi się, że da dziwny efekt. 

A jeśli o kalkach mówisz to ten 'killcount' na osłonie flaka sam wycinam szablon na taśmie tamiya i przemaluje zwykłym białym, taki challenge sobie dałem :) zobaczymy jak wyjdzie

Edytowane przez zipster

fotki z gotowego (w mojej ocenie) flaka 38, strasznie duzo roboty ze spasowaniem wszystkiego i pomalowaniem w zakamarkach, a klejenie i formowanie kosza na łuski to "przyjemność" sama w sobie ? , wiem, troche mi farba na nim wszla, spowodowane klejem CA ktory za cholere nie chcial wyjsc z tych szczelin, koncowym washable white jakos to zamyje.

Z czego jestem zadowolony na obecnym etapie? udało mi sie nawet fajnie pomalowac zegary kalkulatora wraz z wskazówkami (troche widac na zdjeciach), oraz dorobiłem brakujace przewody od ramienia do celowników. w modulacje sie nie bawilem (jedynie baza + lekkie rozjasnienie) bo washable white powinien sam z siebie dac efekt przejsc. 

IMG_20190913_234923.thumb.jpg.7f598644dd06d106def7199674cd9802.jpgIMG_20190913_234914.thumb.jpg.233e88e5b9db9ce676fb06a179b0ac55.jpgIMG_20190913_234835.thumb.jpg.83a8590ce80a0f3c66b66d19c9cab634.jpgIMG_20190913_234817.thumb.jpg.0f7194fe1b1e4463f18ac2355ae457c8.jpgIMG_20190913_234806.thumb.jpg.30e9cbe6e91897f62dd87800a53be7b3.jpg

teraz w planach oslona flaka z tym 'killcount'em' co sobie wymyslilem. 

Edytowane przez zipster
  • Like 1

Powiem tak, jak dla mnie baza ujdzie kolorystycznie.

Washable white stworzy silny kontrast - pytanie czy będziesz umiał go zróżnicować.

Zobacz jak ja malowałem Panzergrey na Marderze i jak wyszły kontrasty po nałożeniu białego:

W dniu 14.09.2019 o 17:55, Stojkovic napisał:

Washable white stworzy silny kontrast - pytanie czy będziesz umiał go zróżnicować

Pocwicze na spodzie wanny :) topic o marderze przesledzilem, super Ci wyszedł. 

Na obecną chwilę namalowałem taki killcount, zdecydowałem się na malowanie "z ręki" i aby trochę było nierówne, White to przykryte i w zamyśle ma trochę wystawiać z pod niego.

IMG_20190917_234226.thumb.jpg.75f75d11d05ff05562271a67dfb300f3.jpg

Update: po malowałem podwozie i wózek, naszla mnie taka diaboliczna myśl, aby trochę urozmaicić ten panzergrey na zasadzie różnych odcieni dla wózka, działka i podwozia aby zaznaczyć niejako, że to tak naprawdę składak z juz obecnego flaka 38 i nowego podwozia, no i jednak lekko rozjasnialem nadwozie, może nie będzie tego aż tak widać po nałożeniu białej ale co tam, chociaż Pocwicze rozjaśnianie :) teraz w planach chipping, wash i streaking na podwoziu (dobra kolejność?) IMG_20190924_004503.thumb.jpg.ca6538cde87593c969b1a6de4dec75f5.jpgIMG_20190924_004528.thumb.jpg.0d6dd2bd4795c707ac4bdd98fa052005.jpgIMG_20190924_004609.thumb.jpg.2f14e59ff3089eeae27d1e2a47aa4fd2.jpg

Z ost foty jeszcze planuje poprawić wajchy od wizjerow (przetre gun metalem i olejami drewniane rączki) 

W dniu 24.09.2019 o 22:20, enten napisał:

No tak ale to i tak wszystko zakryje biel ?

Dokładnie, ponieważ Washable white trochę zmyty gnieniegdzie będzie i tak działał jak filtr baza mocno rozjasnienie i nie chciałem przesadzać z zbyt jasną modulacją panzer grey'a. Większość zabiegów które robię teraz na tym grey'u i tak nie będzie widać i bardziej w ramach ćwiczeń sobie je robię :)

• 3 weeks later...

Mały update i zarazem pytanie, korzystał ktoś z tego Washable white'a od Miga? Bo mi spore kłopoty robi, strasznie trzeba się naszorowac aby zaczoł puszczać i pokazywać spodnie warstwy.. Na filmikach oczywiście schodzi elegancko a tu dupa.. Już myślę czy zamiast wody nie użyć czegoś mocniejszego... 

Ja używałem tego specyfiku na dwóch modelach. Jak najbardziej można pokryć powierzchnię po całości ale raczej cienką warstwą. Łatwiej schodzi pod ciepłą wodą. Zauważyłem też, że przy użyciu ciepłej wody schodzą delikatne warstewki bo nie trzeba mocno "szorować" (dach wieży tygrysa poniżej) a kiedy woda ostygła to przy użyciu większej siły odchodziły już większe płaty o ostrzejszych krawędziach (lufa tygrysa). Dla powtarzalności staraj się kontrolować temperaturę wody. Nie wiem jakiego efektu oczekujesz ale tak dla ogólnego poglądu sytuacji u mnie wyszło to tak:

88.jpg.ca5b066a208b38ebfc91c5a94ddefc2d.jpg

8.jpg.226c75aa1220ed89bbdc19f0b6ad4b17.jpg

Właśnie coś podobnego jak na Twoim tygrysie chciałbym osiągnąć lecz zamiast błotka wiecej sniegu także na karoserii (coś jak stojković na marderze), też próbowałem ciepła woda, zimna woda, mniej wody, więcej wody i idzie jak krew z nosa, powierzchnie przed pokrylem clear coat od tamki. A i tak przy szorowaniu zdałem kawałek kalki ?

Wieczorem postaram się dać fotki poglądowe. 

Może więc czas ma znaczenie. Ja ścierałem tę farbę od razu po wyczyszczeniu aerografu czyli ok 10 min po nałożeniu. Na tygrysie pod spodem szara matowa pactra i na to od razu washable white. Niby rzeczy nieistotne a może w tym tkwi problem? Rozcieńczałeś może czymś ten washable white. Co prawda ja lałem prosto z pojemnika ale żeby łatwiej schodziło można by spróbować rozmajić to wodą lub nawet lakierem do włosów. Ale z tego co piszesz to już za późno na testy... Trochę winny się czuję bo to ja Ci poleciłem ten specyfik ale u mnie to działało...

Foty ogledzinowe, tell me what you think

Nie drapana karoseria (poza kołami, tu zmylem obręcze) 

IMG_20191018_184452.thumb.jpg.a310fb33925b91cde7f88149301eafc2.jpg

Skrzyneczka (1h skrobania) 

IMG_20191018_184913.jpg.b638df0b67143d4c1e48610546896a92.jpg

Boczna ścianka, i tu schody, ile się musiałem naszorowac to moje, aż kawałek kalki zszedł (tak, widzę paprocha, go też chcę się pozbyć zmywalac) ?

IMG_20191018_184936.thumb.jpg.a3fa3b2c52648683951880a93a813885.jpg

Albo za grubo tego poszło albo ten bezbarwny przylepił białą do siebie i teraz odchodzi razem z bezbarwnym i kalkami... To był mat czy błysk? Możesz jeszcze spróbować potraktować go parę razy mocno ciepłą wodą z jakiegoś rozpylacza żeby ta farba dobrze nasiąknęła i jeszcze spróbować zmywać. W ostateczności zostaje tylko akt desperacji i jakimś lekkim thinnerem do akryli wodnych (i jeszcze trochę rozwodnionym) spróbować ale tu już efekty mogą być nieprzewidywalne. Masz w razie czego jakieś kalki do niego?

Edytowane przez TAW

Właśnie też zaczynam podejrzewać lakier, bo w miejscu gdzie go dałem więcej (kalki) to nicholery nie idzie się white pozbyć, na reszcie gorzej ale jakoś idzie (Skrzyneczka np nie dostała lakierem), to samo spód na którym często sobie eksperymentuje, tam też lakieru nie było i jako tako złazi, lakier to satyna od vallejo (w poprzednim poście wprowadziłem w błąd sugerując ramkę), który swoje dostał nim kladlem white ?

I dziś właśnie zdrapalem kolejna kalke... 

Zapas w/w jeszcze mam więc nie ma tragedii choć element do demontażu i ponownego malowania.. A może i cały model? Ty przed tym białym nie dawałes lakieru?

Nie dawałem lakieru. Tygrys był moim drugim czołgiem i miałem wtedy tylko lakier matowy, który pewnie utrudniłby jeszcze zmywanie bieli. Ważne żeby szara farba miała czas na odpoczynek po jej położeniu. Szara mimo że to niezbyt ceniona pactra to utrzymała się bez podkładu. Kalki kładłem już po zmywaniu białej więc nic nie ryzykowałem. Możesz jeszcze spróbować tak jak pisałem w poprzednim poście bo jak nie wyjdzie to i tak raczej czeka Cię zmywanie modelu. Nie baw się potem w modulację chyba że dla własnej przyjemności i możesz poćwiczyć na spodzie wanny przed zabraniem się za górę. Połóż białą cieniutko, umyj aerograf lub tylko przepłucz i ciepłą wodą zabierz się za zmywanie a jak już będziesz zadowolony z efektu to błysk i kalki zgodnie ze sztuką.

• Thanks 1

Przeciagnolem jedna stronę zmywacze do akrylu, pędzel ledwo wilgotny i ściągnął cały white + kalki (które były pod lakierem) + spora domieszke szarego.. No nic, uczymy się. Podrapie go jeszcze trochę w miejscach gdzie lakier nie poszedł grubo i zobaczymy efekt, jak będzie słabo to całość zewnętrzna pójdzie pod zmywacz akrylu i zaczynamy od nowa.