Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej Hej, 

Ponieważ panzer 1a i b już zrobione a strasznie mi się spodobały te małe szkraby startuje z kolejnym warsztatem, tym razem w łapy trochę cudem wpadł mi Dragon 6220 

491_rd.jpg

W słowie wstępu o samym Flak1 (dla zainteresowanych :)), zrobiono ich zaledwie 24 sztuki, co ciekawe jedynie na podwoziach pz1a , wszystkie przydzielone do 614 Flak Abt. wiec tu nie będzie wielkiego zastanawiania nad teatrem działań i kalkami.

Na pierwszy rzut oka model wydaje się być całkiem fajny, dali spooro PE, jedyne doc zego moge sie na wstepie przyczepic to jakas niezrozumiala instrukcja, dali po 2x wypraski z tym samym nr...

image.png.1054314f4d52f0dee5ee7b26cf8c7ac4.png

co jest lekko uciazliwe na poczatku, fajnie będzie tez sie pobawic tym dodatkowym wózkiem z tyłu :)

Co do malowania jeszcze sie zastanowie na spokojnie.

Napisano

Z tego co kojarzę, to tu są gęsi w ramkach jeszcze a nie MagicTracki?

Napisano

Ramkowce w Panzer 1 to kupa roboty szczególnie z pilnikiem.

Napisano (edytowane)

Ramek się nie boje, fakt, kupa roboty ale przy pz1 od hobby bossa juz przez to przeszedlem, ale zostawie sobie ta watpliwa przyjemnosc na koniec :)

Co do samego modelu aktualny postep:

• wnętrze
  • wyszlifowane bandaże kół
  • złożona podstawa z skrzyneczka .. swoja droga bardzo mnie ciekawi ta naczepa, po co coś takiego za soba ciagneli? zwykla lawete na której umieszczone było do działko 2cm przerzucili na podwozie pz1a i z braku laku co zrobić z wózkiem podłaczyli go do w/w panzera i dali na top skrzyneczkę? :) jesli chcieli sama lawete to chyba byly prostrze rozwiazania i bardziej lekkie. Tymbardziej, ze pz1a mial slaby silnik i stad decyzja produkcji wersji b, a tu nie dosc, ze zwiekszyli mase z 5900 do 6300 to jeszcze dali lawete, ciekawe jak sie to czlapalo.
  • poklejone zasobniki na amunicje. 

flak1.thumb.jpg.1f0b651824b716fbecf5d9ef65bc87cf.jpg

Na pierwszy rzut oka porównujac go z wnętrzem tristara oczy trochę kole brak kratki na podłodze, skrzynia biegów ta od tristara była bardziej szczegółowa, brak nitowania na ścianach, tylna sciana oddzielajaca przedział silnikowy tez lepsza u tristara... ogolnie tristar wygrał z odwzorowaniem wnętrza.

Kolejnym elementem którego poczatkowy brak mnie zaniepokoił były te 2 pomniejsze bateryjki od radiostacji:

pz1.jpg.3301c56911c77aeb77fc982425673814.jpg

po szybkim dokształceniu wyszło na to że flakpanzer 1 nie posiadał radia.. ciekawostka wśród szwabów bo kładli wysoka wage do w/w urzadzenia w swoich pojazdach.

I to tyle na razie, zastanawiam sie nad malowanie wewnatrz, bo o ile wszedze sam malowalem skrzynie biegów na czarno i tak tez widze, ze robia ludzie, znalazlem zestawik hataki wlasnie do wnetrz a tam taki suprise, raz, ze skrzynia w innym kolorze, dwa, ze podloga w ivory a nie tym zielonkawym sygerowanym przez Mesera:

interior.thumb.JPG.27651823e9594ac374fa8321171c4226.JPG

I badz tu madry..  kto moze wie jaki kolor jest odpowiedni? 

Edytowane przez zipster
Napisano
4 godziny temu, enten napisał:

Takie MagicTracki na ramkach ?

Lufa metalowa w planach?

W planach :) Nie zglebiajelm sie nad nia jeszcze ale sa 2 dlugosci, L/50 i L/65, skonczy sie na tym, ze zabiore plastikowa do modelarskiego i wymierzymy :) 

Napisano

Przyczepka z amunicja do Flaka.

Godzinę temu, zipster napisał:
  • (...)swoja droga bardzo mnie ciekawi ta naczepa, po co coś takiego za soba ciagneli?
Napisano (edytowane)
28 minut temu, enten napisał:

Przyczepka z amunicja do Flaka.

To wiem, zastanawiam sie jedynie czemu uzyli do tego celu takiej przyczepki ktora sklada sie tez z tej odczepianej podstawy ktora juz skleilem, byly chyba lzejsze i mniej skomplikowane zestawy a jedyny pomysl jaki mi przychodzi do glowy to odlaczanie tej podstawki od przyczepy, zdejmowanie flak'a z podwozia i montowanie na tej podstawce. 

Przykladowo Dragon 6577 juz ma w zestawie mozliwosc wyboru pomiedzy przyczepka+podstawa+mala skrzyneczka , a przyczepka+duza skrzynia.

Edytowane przez zipster
Napisano

Mały update, wnętrze pomalowane i połoszowane, ogólnie chce aby był mocniej ztyrany, plan działań w jakim go postanowiłem osadzić to zima w stalingradzie gdzie jednostka tych pz1 dokończył żywota.IMG_20190823_235309.thumb.jpg.d0e6cb368c45443da601f27e1eab7027.jpg

Doszła też lufka i już po operacji przeszczepu, chyba ładnie się przyjeła :) jako smaczek tego wszystkiego postanowiłem zapełnić ten ładny kosz na łuski z PE który dał dragon i umieszczę w nim dokupione.. Łuski :) (no shit Sherlock.. )

IMG_20190823_235156.thumb.jpg.5743525f71fcbc3084ca9a05a2cc6cca.jpg

Dalej w planach dokończenie wnętrza (fotelik, pigmenty, zegary kierowcy), I zamknięcie budy. 

Napisano (edytowane)

Kolejny ciekawy pojazd. :super:Jakoś umknął mi ten fajowski maluszek - już nadrabiam bo tu myślę że trzeba parę słów napisać.

W dniu 15.08.2019 o 18:45, zipster napisał:

W słowie wstępu o samym Flak1 (dla zainteresowanych :)), zrobiono ich zaledwie 24 sztuki, co ciekawe jedynie na podwoziach pz1a , wszystkie przydzielone do 614 Flak Abt.

Dokładnie to jednostka Reserve-Flak-Abt.614 która powstała w kwietniu 1941 roku  z następujących jednostek -
 Stab (?)      ???
1./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 66
2./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 259
3./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 262 

, a już w  lipcu 1941 roku - Reserve-Flak-Abt.614 został rozwiązany i na bazie ich oddziałów powstały następujące jednostki - 

1./Res.614 stał się 1./769 - Reserve-Flak-Abt.769 - została utworzona w lipcu 1941 roku w Hamburgu-Altonie z trzema kompaniami lekkich baterii. 
W marcu 1942 roku użyto jej w Mińsku, a w lipcu 1942 roku zmieniono nazwę na - leichte Flak-Abteilung 769, itd itd. 

2./Res.614 stał się 1./770 - Reserve-Flak-Abt.770 - została utworzona w Hamburgu-Altonie w lipcu 1941 roku z trzema kompaniami bateriami i używana w północnych Niemczech. Pod koniec 1941 roku dywizja została wzmocniona do czterech baterii. W maju 1942 roku znajdował się w Warnemünde. 
W lipcu 1942 roku dywizja została przemianowana na leichte Flak-Abteilung 770 . itd itd.

3./Res.614 stał się 4./267  - utworzony w kwietniu 1941 roku w Bremie z pięcioma kompaniami bateriami, a następnie wykorzystany w Hamburgu. Do lipca 1942 roku występuje pod nazwą - Reserve-Flak-Abt.267 - itd itd.

Jednostka - Reserve-Flak-Abt.614 już nie istnieje od lipca 1941 roku natomiast - w kwietniu 1943 roku powstaje zreformowana jako dywizja mieszana (gemischte Flak-Abteilung 614)-,  itd.

Dragon w instrukcji proponuje - 4 ry malowania :
- nieznana jednostka, front wschodni 1942 - bez oznaczeń
- Flak Abt.614, front wschodni 1941 - bez oznaczeń - biały cały
- 3./Flak Abt.614, front wschodni 1942 - No.3
- 2./Flak Abt.614, front wschodni 1942   - No.213
Godło natomiast zaproponowali tylko dla jednej kompanii. A było inaczej - poczytaj - 

Godłem 614. rezerwowego / zmotoryzowanego batalionu przeciwlotniczego był wizerunek bębna. (Pomysłodawca dowódca 2. kompanii, porucznik Mechelson.) 
Każda kompania miała inny kolor bębna. 
Biały - 1. kompania / czerwony - 2. kompania / żółty - 3. kompania    ////  D - ctwo  - zielony  

Dragon nie specjalnie się przejmuje takimi - "drobiazgami" jak opisywanie w instrukcji jednostek i kolorów. Coś pokazać, trochę napisać, a reszta niewiele ich interesuje.*

W dniu 16.08.2019 o 13:00, zipster napisał:

... znalazlem zestawik hataki wlasnie do wnetrz a tam taki suprise, raz, ze skrzynia w innym kolorze, dwa, ze podloga w ivory a nie tym zielonkawym sygerowanym przez Mesera:

Te kalkomanie i ich oznaczenia w instrukcji Dragona - to jest podobna historia do proponowanego malowania przez firmę HATAKA. Tak sobie to wymyślili - coś słyszeli resztę sobie sami dodali - i to w dodatku jako standardowe malowanie pojazdów opancerzonych. Zresztą malować podłogę na bardzo jasny kolor w pojazdach pancernych/opancerzonych to chyba pomysł nie bardzo normalny. 
Flakpanzer I - jest to przebudowany w 1941 roku lekki czołg. Podobnie jak wszystkie czołgi w 1941 roku malowane były tymi samymi kolorami. Zresztą szkoda słów.

W dniu 16.08.2019 o 13:00, zipster napisał:

I badz tu madry..  kto moze wie jaki kolor jest odpowiedni? 

Odpowiedz doskonale znasz.:roll:

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
Literówka
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, meser262 napisał:

a już w  lipcu 1941 roku - Reserve-Flak-Abt.614 został rozwiązany

Czyli cała przygoda z tą jednostką kończy się 07.1941? Toż to zaledwie miesiąc po rozpoczęciu Barbarossy ?. Cały misterny plan aby użyć tego fajnego godła z whashable white'm w czasie walk stalingradzkich poszedł w piach ? 

Wychodzi na to, że Dragon po prostu sobie strzela malowaniem i oznaczeniami swoim widzimisie... Ale dzięki Meser za info :) Jak zwykle jesteś chodzącą encyklopedią :)

To jeszcze pytanko dotyczące flak'a 38, dragon daje możliwość 3 odmian: wczesna, pozna i jakas.. schwebelafette (googlowalem ale ni cholery nie wiem co to... obrazy wzkazuja na jakas dziwna wersje dla podwozia sdkfz251. Są jakies przeciwwskazania co do uzywania ktorejkolwiek z tych wersji? (tej schebel.. cośtam nie zamierzam bo to jakis mocny wymysl chyba, bardziej pomiedzy wczesna a pozna)

2 godziny temu, meser262 napisał:

Odpowiedz doskonale znasz.:roll:

No wałkowaliśmy to w topicu o pz1a:) jak widzisz na obrazku z wnętrza wybrałem sprawdzone źródło ? 

20 godzin temu, enten napisał:

Mam tego flakpanzera z tristara ale niepotrzebnie dokupiłem wsie blachy parta i jakoś zapał ostygł ?

:zly: No jak to tak, miec pz1 i nie zrobic toz to herezja, zostawiaj te francuzy i do roboty :) 

Edytowane przez zipster
Napisano
5 minut temu, zipster napisał:

Cały misterny plan aby użyć tego fajnego godła z whashable white'm w czasie walk stalingradzkich poszedł w piach

No całe szczęście NIE. Tylko nie był to Reserve-Flak-Abt.614 - tylko pojazdy innych jednostek z ich oznaczeniem. Na papierach szybko można zmienić - w realiach to wygląda inaczej. Doskonałym tego dowodem jest ten pojazd - 1607206223_01-stycze1942.jpg.e859a90cc1bddff447b315b378dde96a.jpg

Popatrz na stroje żołnierzy to zima  - styczeń 1942 no i najistotniejsze - godło na wózku.

Kolejne też bezdyskusyjne z zimy 00010363-1.thumb.jpg.58e3a0a60e48993f7ff4a8fc8272bfa1.jpg

No i też z lata 1942 roku - 2105528218_02a-lato1942.thumb.jpg.002a54e164924f17865baed5e8419036.jpg

16 minut temu, zipster napisał:

To jeszcze pytanko dotyczące flak'a 38, dragon daje możliwość 3 odmian: wczesna, pozna i jakas..

Był to pierwszy pojazd z serii Flakpanzer. Podobno pierwsze dwa pojazdy miały, Flak 30. - Podobno. Dalej to już tylko domysły.:sorry:

24 minuty temu, zipster napisał:

... jak widzisz na obrazku z wnętrza wybrałem sprawdzone źródło

Podłoga powinna być "zielona" cała + ścianki pionowe tych skrzynek za fotelem i tej po drugiej stronie. Nikt by się nie bawił w odcinanie kolorów w tych miejscach. Jasne powinny być (i są) ścianki boczne z tyłu i przednia.Fotel - czarna/brązowa skóra.

22 godziny temu, zipster napisał:

Doszła też lufka i już po operacji przeszczepu, chyba ładnie się przyjeła :)

Operacja wyszła świetnie.:super:

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Ja bym poszedł w zimowy kamuflaż, bo sam jak robiem niedawno Mardera się zastanawiałem czy właśnie umiejscawiać go w zimie, ale patrząc teraz na to jak wygląda na półce jestem przekonany, że był to właściwy wybór.

Napisano

Zimowe modele ładnie się prezentują. Masz już pustynnego i szaraka to teraz bym Cię dla odmiany namawiał tak jak Stojkovic na zimowego. Jakby co to washable white od Miga (sic!) dobrze się spisuje :)

Napisano (edytowane)

Od początku planowałem go zrobić właśnie w White camo z powodów które przytoczył TAW :) zakupiłem właśnie ten wyrób Miga i zobaczymy jak wyjdzie. 

W dniu 24.08.2019 o 22:58, meser262 napisał:

Nikt by się nie bawił w odcinanie kolorów w tych miejscach.

Hmm, jeśli mówisz o akumulatorze to wzorowałem się na fotkach z "panzer tracks 1-1, wyraźnie inny odcien:

IMG_20190826_000818.jpg.d663b16b877de3451e23bf122c3b1121.jpg

Przez skrzynkę 'z tyłu' za fotelem to rozumiem, że chodzi o apteczke? Tu także w innym kolorze. Choć jeśli o nią chodzi to rozmawiamy o poprzednim moim modelu pz1a, w tym flakpanzer jej nie ma :) ścianki boczne przy podłodze przemaluje zgodnie z sugestią. 

A żeby nie było, że się lenie to dzisiaj pomalowałem działko, padło na wersję 'late', fotka strasznie błyszcząca, normalnie co prawda też lekko błyszczy kolor gun metal ale zdecydowanie drobnej i mniej niż tu wyszło, poza tym fajnie będzie się prezentowało z tymi łuskami :) jeszcze byście coś na nie dodali? 

IMG_20190826_000226.thumb.jpg.2a72d77dbaf3dc5b37a6320619e306ff.jpg

Edytowane przez zipster
Napisano

W dniu 24.08.2019 o 22:58, meser262 napisał:

Podłoga powinna być "zielona" cała + ścianki pionowe tych skrzynek za fotelem i tej po drugiej stronie. Nikt by się nie bawił w odcinanie kolorów w tych miejscach.

9 godzin temu, zipster napisał:

Hmm, jeśli mówisz o akumulatorze to wzorowałem się na fotkach z "panzer tracks 1-1, wyraźnie inny odcien:

9 godzin temu, zipster napisał:

Przez skrzynkę 'z tyłu' za fotelem to rozumiem, że chodzi o apteczke? Tu także w innym kolorze. Choć jeśli o nią chodzi to rozmawiamy o poprzednim moim modelu pz1a, w tym flakpanzer jej nie ma :) ścianki boczne przy podłodze przemaluje zgodnie z sugestią. 

Nie wyraziłem się zapewne dość precyzyjnie, stąd to niezrozumienie - przepraszam. Rysunek wszystka wyjaśni.

IMG_20190823_235309.thumb.jpg.d0e6cb368c45443da601f27e1eab7027.jpg.ad8c59d669877510912e0a11ac3bf657.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
Cytat

Dokładnie to jednostka Reserve-Flak-Abt.614 która powstała w kwietniu 1941 roku  z następujących jednostek -
 Stab (?)      ???
1./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 66
2./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 259
3./Res.614 z Fla-MG-Res.Kp. 262 

, a już w  lipcu 1941 roku - Reserve-Flak-Abt.614 został rozwiązany i na bazie ich oddziałów powstały następujące jednostki - 

1./Res.614 stał się 1./769 - Reserve-Flak-Abt.769 - została utworzona w lipcu 1941 roku w Hamburgu-Altonie z trzema kompaniami lekkich baterii. 
W marcu 1942 roku użyto jej w Mińsku, a w lipcu 1942 roku zmieniono nazwę na - leichte Flak-Abteilung 769, itd itd. 

2./Res.614 stał się 1./770 - Reserve-Flak-Abt.770 - została utworzona w Hamburgu-Altonie w lipcu 1941 roku z trzema kompaniami bateriami i używana w północnych Niemczech. Pod koniec 1941 roku dywizja została wzmocniona do czterech baterii. W maju 1942 roku znajdował się w Warnemünde. 
W lipcu 1942 roku dywizja została przemianowana na leichte Flak-Abteilung 770 . itd itd.

3./Res.614 stał się 4./267  - utworzony w kwietniu 1941 roku w Bremie z pięcioma kompaniami bateriami, a następnie wykorzystany w Hamburgu. Do lipca 1942 roku występuje pod nazwą - Reserve-Flak-Abt.267 - itd itd.

Jednostka - Reserve-Flak-Abt.614 już nie istnieje od lipca 1941 roku natomiast - w kwietniu 1943 roku powstaje zreformowana jako dywizja mieszana (gemischte Flak-Abteilung 614)-,  itd.

@Messer

Messerze, to jest wszystko NIE TAK! Opisałeś zupełnie inny oddział! 

To nie był 614. Flak-Abt, tylko 614. Fla-Btln. Brak "k" tutaj nie jest przypadkowy i ma swoje istotne znaczenie!

Flak, to Luftwaffe (i później od 1942 roku też parę dywizjonów z armatami 8,8 cm Heer), a Fla to pododdziały przeciwlotnicze wchodzące w skład piechoty. Dlatego "Bataillon", a nie "Abteilung" i co za tym idzie "kompanie Fla", a nie "baterie Flak".

614. Fla-Btln został w styczniu 1943 zniszczony pod Stalingradem.

@Zipster

Co oznacza, ze możesz robić pojazdy 614-ego spod Stalingradu.

• Thanks 2
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Merten napisał:

@Messer

Messerze, to jest wszystko NIE TAK! Opisałeś zupełnie inny oddział! 

To nie był 614. Flak-Abt, tylko 614. Fla-Btln. Brak "k" tutaj nie jest przypadkowy i ma swoje istotne znaczenie!

Tak Masz rację nazwa jednostki w której służyły Flakpanzer I to  Fla-Btl. 614,  a nie jak podaje instrukcja Dragona Flak zresztą nie tylko ona.

Były na froncie z godłem i myślałem że zostały przeniesione - tylko na papierze.

Przez błędną nazwą cała historia nabrała innego wymiaru.626075337_01-powstajemieszanyFlak-Abteilung614.thumb.jpg.f9a7c8e96152c299bcc594bb90145f95.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

PS. Szukając informacji jeszcze wtedy o Flak - Abteilung 614 wyczytałem o kolorach godła - w poszczególnych kompaniach i był to bębenek - taki jak faktycznie był w Fla.Btl.614. Dowódcy to 1 kompania - Hauptmann Seiffert ;  2 kompania. Oblt. Michelsen;  3 kompania Oblt. Büchner. Czyli nazwisko d-cy 2 kompanii podobne choć i tak pomylone.Poszukam o tych kolorach - czy coś znajdę.

Edytowane przez meser262
Napisano

No właśnie tez posprawdzałem jak inne zestawy do tego się odnosza i po małym 'risirczu':

Dragon 6220 / 6577 -  Flak.Abt. 614

HobbyBoss 80147 / Tristar 35019 - Fla.Btl. 614

Maguette 3574 - Anti-Aircraft Batalion 614 

Wychodzi na to, ze stary Tristar i Hobby Boss po nim byli najbardziej skrupulatni. Ok - dziekuje za info :) 

To będzie 'bębenek' na biało ? 

Napisano

To jeszcze pytanie, czy wewnętrzna część nadbudówki (ta z wizjerami kierowcy) powinna być w kolorze podwozia czy jednak ivory jak reszta wnetrza?