kzugaj Napisano 16 Sierpnia 2019 Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Witam kolegów Natknąłem się na ciekawą wypowiedź przedstawiciela Gunze Europa. Dla błyszczących lakierów i farb zaleca używanie Leveling thinnera a do matowych Rapid thinnera. Różnica jest w czasie odparowania rozpuszczalniki co ma wpływ na efekt końcowy polysk/matt. Może się komuś przydać ta informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 Marketingowa ściema w celu zachęcenia ludzi do kupowania nowego produktu, Od niepamiętnych czasów wiadomo, że levelling thinner ma dłuższy czas schnięcia niż "normalny" MR color thinner i stąd nazwa "levelling". Levelling jest więc bardziej uniwersalny, bo poza tym niczym się nie różni. Jak komuś bardzo zależało na szybszym wysychaniu, to sobie używał "zwyczajnego". Teraz mamy już trzy produkty. Co kto lubi, ja nie mam miejsca w warsztacie na kolejne butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 Niekoniecznie. To ma sens, Leveling Thinner pozwala farbie na wypoziomowanie się, co daje gładką powierzchnię, mat ma z zasady być bardziej szorstki więc czas schnięcia ma znaczenie. Ja np. widziałem różnicę w malowaniu tamkowym Rubber Blackiem kół, rozcieńczany MLT był nieco mniej matowy niż rozcieńczany IPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 Słyszałem o tym, to jest rozcieńczalnik dedykowany bardziej do matów, podobno ma też znaczenie wilgotność powietrza. W Japonii jest to jeden z najlepiej sprzedających się rozcieńczalników, bo bardziej pasuje do ich warunków. W Polsce importer nie zdecydował się na sprzedaż- przewidywany brak zainteresowania, ale jest szansa, że będzie i w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 Tylko czy przy przy tym szybszym odparowywaniu rozcieńczalnika nie będzie wpływu na komfort pracy aerografem? Levelling Thinner jest przecież ceniony za to, że pozwala na długie bezproblemowe malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 8 Września 2019 Share Napisano 8 Września 2019 (edytowane) Do matów nadają się rozcieńczalniki szybkoschnące. Tak samo do takich rzeczy jak okopcenia czy do metalizerów, które wymagają nakładanie kilku cienkich warstw (plating). Edytowane 8 Września 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi