enten 38 Posted August 22 Nowy wypust Tamki. Nr katalogowy 35344 czyli już bardzo nowe puzzle. Nie miałem sumienia rezać starego Hellera. Świetna składalność, super detale ale i tak kilka detali do poprawy 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 74 Posted August 22 To może byś coś pokazał poza pudełkiem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted August 22 O super, też myślałem o tym modelu do podstawki z kawiarnią. Napisz, pokaż coś więcej, bo to żadki model na forach. Jakieś dodatki planujesz, czy prosto z pudła robisz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 23 Spotter, pudełko z dodatkami 😉 AS Takie dodatki udało mi się skompletować do wczoraj i więcej już nie planuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrkur 9 Posted August 23 A czemu pogardziłeś gąskami zestawowymi?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rhinoceros 2 Posted August 23 (edited) Cześć, Dołączam do pytania Piotra. Mają lepszy kształt? Chyba, że dla zasady.😎 Edited August 23 by rhinoceros Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted August 23 Też jestem ciekaw, ponoć gęsi z zestawu są dość dobre. Ale nie mam jak porównać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted August 23 Podtrzymuję pytanie o gąsienice i zazdraszczam Defa😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrkur 9 Posted August 23 21 minut temu, micmal napisał: Podtrzymuję pytanie o gąsienice i zazdraszczam Defa😀 Ja tam mu zazdraszczam całego zestawu bo walczę z Hellerem..już któryś rok z kolei Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 23 (edited) Model to był impuls a gąski nie były do końca zamierzoną decyzją. Kupowałem dość dużo friuli i właściwie profilaktycznie je kupiłem 😉 Jeszcze ich nie porównałem ale decyzja podjęta. Piotrek, adres aktualny? Zestaw def nie dość, w tańszy niż Voyager, porównywalny jakościowo to jeszcze lufę ma w zestawie Edited August 23 by enten Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrkur 9 Posted August 23 Jeśli pytasz mnie to adres b/z a o co biega? Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted August 23 Jak jakieś miłe, sekretne spotkanko na pogaduchy o modelach i małe co nieco, takie które tygryski lubią najbardziej to dajcie znać 😄. A tak serio, to działaj Waść, bom ciekaw wielce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrkur 9 Posted August 23 Teraz, micmal napisał: Jak jakieś miłe, sekretne spotkanko na pogaduchy o modelach i małe co nieco, takie które tygryski lubią najbardziej to dajcie znać 😄. A tak serio, to działaj Waść, bom ciekaw wielce. No w sumie pogoda jeszcze jest w miarę a i wolne jakoweś się znajdzie..;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 23 Że te gąsienice zestawowe Ci chce wcisnąć znaczy 😉 Micmal, podstawka z kawiarnią mówisz... Jakiś zestaw, który możnaby wziać pod uwagę? Tak mnie zaciekawiło i a nóż widelec... 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
gajowy z wąsami 8 Posted August 24 Myślę, że Micmal miał na myśli zestaw Miniartu oraz Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 24 O, faktycznie. Gdzieś kiedyś widziałem ale nie skojarzyłem. Zamówilem już u Was 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted August 24 Dokładnie taki zestaw😀 Pomyślałbym już o wymianie dachu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 24 (edited) a co z tym dachem nie tak? Na co byś wymienił? Żywiczne grille Haulera. Po wyciągnięciu z opakowania... Widoczne na lewym grillu uszkodzenie formy i defekt odlewu, który trzeba będzie usunąć. W szczelinach cienkie błonki do usunięcia. Generalnie są to skopiowane elementy zestawu Tamiya z odpowiednio wykonanymi otworami. Na foto kilka błonek już usuniętych. Pomalowałem na czarno wnęki pod nie. Edited August 24 by enten Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matheas 1 Posted August 24 O! Nareszcie fajny czołg na forum. Obserwuję! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted August 24 Ja kombinowałem z dachówkami Juweela (super sprawa) oraz Yenmodels (też świetne). Widziałem i zastanawiam się nad narzędziem Green Suff World do robienia pojedynczych dachówek, coś jak narzędzie do wycinania liści. Innym sprawdzonym przez mojego kolegę, sposobem jest odlanie w gipsie dachu z Miniartu. Plusem tej metody jest to, że każdą dachówkę możesz wtedy łatwo "obrobić" tak jak chcesz, dodać ubytki, pęknięcia, podrzeźbić każdą z osobna, nadając całości przestrzenny wygląd. I to jest właśnie to, czego brakuje oryginalnemu dachówki. Przejżałbym ofertę Reality in Scale pod względem numerów budynków, plakatów, doniczek i innych duperelków, które dopełniają całość scenki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotrkur 9 Posted August 24 22 godziny temu, enten napisał: Że te gąsienice zestawowe Ci chce wcisnąć znaczy 😉 Eee!!jak otworzyłem pudło Hellera,zajrzałem i pierwszym co zrobiłem to wywaliłem zestawowe paski,a kolejną rzeczą było zamówieie Friuli,więc dzięki za chęci i dobrą wolę ale niech leżą u ciebie -może znajdzie się jakiś chętny lub potrzebujący..Paczam dalej.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted August 31 Niestety budynku nie będzie z Martoli, więc może coś innego wymyślę. Póki co małe postępy. Pytanie padło po co te Friule.... No to ja mówię, że śmiałem się z gości co im się śmigiełko musi kręcić to teraz oni się niech pośmieją, że czołgiem jeżdżę hahaha 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
micmal 12 Posted September 1 😄😄 Szkoda, że zabrakło kawiarni ☹️ szukałbym dalej, może gdzieś namierzysz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stojkovic 106 Posted September 2 JAKIEGo dokładnie budynku potrzebujesz - koncepcyjnie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
enten 38 Posted September 2 Miniart French Cafe 35513 Quote Share this post Link to post Share on other sites