Skocz do zawartości

Eskadra! Alarm!!! PZL P.7 Arma Hobby 1:72

drab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Prezentuje taką oto pracę – PZL P.7 ze 151 Eskadry  Myśliwskiej we wrześniu 1939. Modele od Arma Hobby, które wywołały  nawrót do hobby po latach ( nie mogłem się im oprzeć, modele powstawały rok, z powodu „niespodzianek” przy budowie).

Do prezentacji niejako zostałem zobowiązany przez kolegów Wojt i Pepociufakersd, którzy udzielili mi wsparcia w postaci darowania szachownic z białymi polami na spód skrzydeł.  Te z zestawu zniszczyłem przy nakładaniu - skutek używania płynów zmiękczających kalkomanie - zawinił brak cierpliwości/doświadczenia, ale ja zwalam na to :-), że jedne kalkomanie były z Techmodu, drugie z Cartografa  i te z Cartografa potraktowałem płynem Agama pod grube kalkomanie i chyba za duża dawka (Agama to chyba mocny środek).

Modele wykonane w standardzie Junior + z racji dostępnych kalkomanii (jeden zestaw był  Junior,  drugi Expert). Ten mały + to dorobiony schodek  na kadłubie.  Ostatecznie i tak większość  (wszystkie kalkomanie) pochodzą z Cartografu. Jako, że bałem się, że numer 1 z zestawu Junior różni się kolorem  błękitu od 6 z Experta , to 1 wykonałem z kalkomanii z numerem 10, który był dostępny w zestawie Expert i dedykowany do malowania z 162 Eskadry .

Malowanie farbami Hataka: góra C018 średni khaki, dół C036 szaroniebieski.

IMG_3288s.jpg

IMG_3299s.jpg

IMG_3312s.jpg

IMG_3325s.jpg

IMG_3336s.jpg

IMG_3361s.jpg

IMG_3366s.jpg

IMG_3376s.jpg

IMG_3380s.jpg

IMG_3387s.jpg

IMG_3390s.jpg

IMG_3400s.jpg

IMG_3406s.jpg

IMG_3410s.jpg

IMG_3415s.jpg

IMG_3428s.jpg

IMG_3429s.jpg

Edytowane przez drab
  • Like 2

Bardzo ładnie, ?, obydwa modele na tym samym wyrównanym dobrym  poziomie,  równomiernie . Teraz jakiś pojazd , może hmmvw   , trochę bardziej współcześnie, a jeżeli tak to warto zajrzeć na humvee-models.com , tam jest kilku speców od tych pojazdów , (którzy też tutaj zaglądają)  i można dowiedzieć się prawie wszystkiego o tych pojazdach . Najważniejsze to dalej zagłębiać się w modelarstwo. 

W dniu 5.09.2019 o 15:44, Solo napisał:

Nieczęsty widok w przypadku początkujących.

Aż taki poczatkujący to nie – coś tam kiedyś było, więc czysto, równo to jeszcze wychodzi. Ile ja się po drodze na zdjęcia napatrzyłem, co jak wyglądało w rzeczywistości. Min. wypatrzyłem, że nr 6 miał według mnie inaczej rozłożone szachownice na górnych powierzchniach niż w instrukcji, stąd pomysł aby zrobić właśnie te dwa egzemplarze obok siebie, aby jeden miał taki rozkład szachownic, a drugi inny.

Miałem pomysł żeby reprezentowały one dwa warianty uzbrojenia. Samolot z numerem  bocznym 1 dowódcy 151 Eskadry Myśliwskiej, por. pil. Józefa Brzezińskiego, był uzbrojony w km PWU FK wz.33 (informacja na podstawie nr ser. to 6.120 i ponoć widać to na dostępnych zdjęciach). Natomiast PZL P.7a na którym latał ppor. Zygmunta Kinela, nr 6 mogł być uzbrojony karabiny Vickers wz 09/32. Wtedy nakleiłbym blaszka fototrawiona zakrywająca rynnę na km., ale zrezygnowałem.

Natomiast bardzo  przeraża mnie malowanie i ilość chemii oraz zabiegów przy wykańczaniu modeul, uff :-)

IMG_3390.JPG

IMG_3380.JPG

Edytowane przez drab