drab Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 (edytowane) Witam. Prezentuje taką oto pracę – PZL P.7 ze 151 Eskadry Myśliwskiej we wrześniu 1939. Modele od Arma Hobby, które wywołały nawrót do hobby po latach ( nie mogłem się im oprzeć, modele powstawały rok, z powodu „niespodzianek” przy budowie). Do prezentacji niejako zostałem zobowiązany przez kolegów Wojt i Pepociufakersd, którzy udzielili mi wsparcia w postaci darowania szachownic z białymi polami na spód skrzydeł. Te z zestawu zniszczyłem przy nakładaniu - skutek używania płynów zmiękczających kalkomanie - zawinił brak cierpliwości/doświadczenia, ale ja zwalam na to :-), że jedne kalkomanie były z Techmodu, drugie z Cartografa i te z Cartografa potraktowałem płynem Agama pod grube kalkomanie i chyba za duża dawka (Agama to chyba mocny środek). Modele wykonane w standardzie Junior + z racji dostępnych kalkomanii (jeden zestaw był Junior, drugi Expert). Ten mały + to dorobiony schodek na kadłubie. Ostatecznie i tak większość (wszystkie kalkomanie) pochodzą z Cartografu. Jako, że bałem się, że numer 1 z zestawu Junior różni się kolorem błękitu od 6 z Experta , to 1 wykonałem z kalkomanii z numerem 10, który był dostępny w zestawie Expert i dedykowany do malowania z 162 Eskadry . Malowanie farbami Hataka: góra C018 średni khaki, dół C036 szaroniebieski. Edytowane 5 Września 2019 przez drab 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Jak na początek to bardzo ładnie: czysto i schludnie, bardzo starannie wykonane. Nieczęsty widok w przypadku początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Bardzo ładnie, , obydwa modele na tym samym wyrównanym dobrym poziomie, równomiernie . Teraz jakiś pojazd , może hmmvw , trochę bardziej współcześnie, a jeżeli tak to warto zajrzeć na humvee-models.com , tam jest kilku speców od tych pojazdów , (którzy też tutaj zaglądają) i można dowiedzieć się prawie wszystkiego o tych pojazdach . Najważniejsze to dalej zagłębiać się w modelarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Gratuluję, ukończonych modeli - satysfakcja na pewno spora bo miłe dla oczu są. Podstawka prosta, pustawa ale nie razi udziwnieniami. Dawaj dalej z kolejnymi modelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Podoba mi się wykonanie. Bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 6 Września 2019 Autor Share Napisano 6 Września 2019 (edytowane) W dniu 5.09.2019 o 15:44, Solo napisał: Nieczęsty widok w przypadku początkujących. Aż taki poczatkujący to nie – coś tam kiedyś było, więc czysto, równo to jeszcze wychodzi. Ile ja się po drodze na zdjęcia napatrzyłem, co jak wyglądało w rzeczywistości. Min. wypatrzyłem, że nr 6 miał według mnie inaczej rozłożone szachownice na górnych powierzchniach niż w instrukcji, stąd pomysł aby zrobić właśnie te dwa egzemplarze obok siebie, aby jeden miał taki rozkład szachownic, a drugi inny. Miałem pomysł żeby reprezentowały one dwa warianty uzbrojenia. Samolot z numerem bocznym 1 dowódcy 151 Eskadry Myśliwskiej, por. pil. Józefa Brzezińskiego, był uzbrojony w km PWU FK wz.33 (informacja na podstawie nr ser. to 6.120 i ponoć widać to na dostępnych zdjęciach). Natomiast PZL P.7a na którym latał ppor. Zygmunta Kinela, nr 6 mogł być uzbrojony karabiny Vickers wz 09/32. Wtedy nakleiłbym blaszka fototrawiona zakrywająca rynnę na km., ale zrezygnowałem. Natomiast bardzo przeraża mnie malowanie i ilość chemii oraz zabiegów przy wykańczaniu modeul, uff :-) Edytowane 6 Września 2019 przez drab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 Oba modele bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi