sebastain Napisano 23 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Kolejny etap chippingu - pomiędzy pierwszą a drugą warstwą kolorów kamuflażu, pokryłem powierzchnię płynem do chippingu MIGa. Gdzieniegdzie dodatkowo wydobyłem plamy spod wierzchniej warstwy rozcierając powierzchnię pędzelkiem zwilżonym w rozcieńczalniku Vallejo. Rozcieńczalnik ten reaguje z farbami Gunze o wiele delikatniej niż MLT i X-20A. Kolejnym etapem będą zamalówki znaków rozpoznawczych a następnie będzie "solenie" powierzchni kadłuba i skrzydeł. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 Kolejny etap prac. Domalowałem chodniki na skrzydlach i je poskrobałem. Potem trochę jeszcze pobrudziłem skrzydła i kadłub olejami. Poprawilem plamy, ktore wyglądają jak wielkie wycieki spod pokryw kaemów. Dodatkowo przygotowałem szablony i wymalowalem prostokąt pod oznaczenia i kokardy na kadlubie, które zamaluję. Na zdjęciu źródłowym, na kadłubie nie widać granicy kolorów kamuflażu i jak to piszą noektórzy, wszystko zależy od interpretacji zdjęcia. Ja "wypatrzyłem", że kokardy na kadlubie były zamalowane dwoma kolorami kamuflażu. Kolor zielony był trwalszy i się nie starł a szary był mniej trwaly i się starł, zwłaszcza pod kabiną. Kolory jakie użyję do zamalowania kokard to zbliżone do kolorów royal navy, czyli EDSG i DSG. Plam od wycieków na kadlubie nie będę już przyciemniał. Poprawię trochę obicia na pokrywie silnika i zbiornika paliwa.Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 Trochę jeszcze "poznęcałem" się nad korsarzem. Niestety, znów przesadziłem z solą. Szablon oznaczeń też jakoś krzywo wyszedł. Zamaluję i spróbuję jeszcze raz. Obicia i brud na skrzydłach i kadłubie, myślę, że jest ok. Następny model będzie zrobiony na czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Grudnia 2019 Share Napisano 27 Grudnia 2019 5 godzin temu, sebastain napisał: Szablon oznaczeń też jakoś krzywo wyszedł. Sam szablon byłoby dobrze poprawić bo litera i cyfry są nierówne i razi to trochę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2019 Sam szablon byłoby dobrze poprawić bo litera i cyfry są nierówne i razi to trochę. Mam przygotowane szablony na zapas, dzis będę wycinał kolejnyWysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 Szablon poprawiony, malowanie wyszło ciut lepiej. Na górę przyszedł wash i brud i wycieki na skrzydłach i kadłubie. Pracę nad górnymi powierzchniami na razie uznaję za zakończoną. Jutro jeszcze położę lakier matowy na górę i zajmę się spodem i konfekcją. Na tym etapie jest ryzyko, że kolejna próba poprawy czegoś może zepsuć efekt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 Numer teraz prezentuje się znacznie lepiej. Wychodzi Ci naprawdę ładny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 Slady eksploatacji super. Bardzo lubie takie modele. Taki malunek. To oglądam z dużą przyjemnością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Forum wróciło do życia, więc czas nadrobić Corsair zbliża się do końca. Trochę nie do końca miałem pomysł na spód - zrobiłem trochę okopceń i washa. Opaćkałem też trochę wyloty łusek, bo widziałem na kilku zdjęciach takie coś. Podobno mogą to być pozostałości po kleju, bo czasem zaklejano wyloty łusek, podobnie jak wyloty luf. A - wrzucam też zdjęcie z Corsairem, które zmontowałem niecałe dwa lata temu - chyba ciutkę się nauczyłem Edytowane 5 Stycznia 2020 przez sebastain 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 Nie to śmigło, niestety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 Nie to śmigło, niestety. A widzi pan. A ja nie widziałem. To trza coś wystrugac. Przy okazju zapytam. Na zdjeciu nie widać, ale czy był tam drut między anteną a statecznikiem? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Wyposażenie radiowe samolotów marynarki to trochę niebezpieczny temat, a FAA to też nie moja bajka. Są zdjęcia kabiny Korsarza FAA ze sterownikami radia TR 1396 i An/ARC-5, co oznacza konieczność występowania anteny drutowej dla obu systemów. Jest też fotka Mk II z rozpiętą anteną. Oczywiście z innego miejsca i czasu. Moim zdaniem bez masztu za kabiną drut powinien być rozpięty. W takim przypadku biegłby od masztu do maszciku na sterze kierunku, z odciągiem do gniazda w kadłubie za kabiną. Ale nie wiem. Za to wiem, że twój MkII powinien mieć okienko w podłodze :). To chyba są konsekwencje wyboru wersji -1D do budowy. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2020 Co do antenki, to pytam bo na zdjeciu nie widac ale na innych zdjeciach ( np JT238) ma antenkę rozpietą jak piszesz. Co do wersji, to jest błąd z mojej strony, bo JT260 to corsair F4U-1A a nie -D jak jest w tytule. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 6.01.2020 o 00:41, greatgonzo napisał: Nie to śmigło, niestety. Taki mały odkop. Zakupiłem właściwe śmigło, tylko w pudełku zostało do niego mnóstwo części. Spróbuję z nich zbudować jakiś model w tym warsztacie: Edytowane 6 Stycznia 2022 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi