dei Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 T -34/85 3 Pułku i 7 DD. Wozy 7 Dywizji jak większość T -34/85 w tym czasie ma zasłoniete numery ,czy nie dublowały się one z T 54.Wypada nadmienić iż pomysłodawcą godła 3 PPM umieszczanego na wozach był Pan ppłk Zenon Tumiel . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Dla zainteresowanych tematem Polskiej Piechoty Morskiej : 1. Polska piechota morska. Siły desantowe w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963/64. Część 1, „Komandos” nr 4(191)/2009, s.16-25; 2. Polska piechota morska. Siły desantowe w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963/64. Część 2, „Komandos” nr 5(192)/2009, s. 20-27; 3. Polskie siły morsko – desantowe, „Biuletyn Historyczny Muzeum Marynarki Wojennej” nr 24, Gdynia 2009, s. 133-171; 4. Piechota morska w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963. (Wybrane zagadnienia), „Bałtyckie Studia i Materiały. Rocznik 2009.” , Bałtycka Wyższa Szkoła Humanistyczna, Koszalin 2009, s. 245 – 264; 5. Czołgiści w marynarskich mundurach, „Okręty Wojenne” nr 4(126)/2014, s.74-86. Gorzej jest ze zdjęciami z tamtego okresu, a na tych nam modelarzom najbardziej zależy. Nie wiem czy są takowe i czy dałoby się w jakiś sposób do nich dotrzeć. Może w NAC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Literatura - dodam jeszcze: 7 Łużycka Dywizja Desantowa 1963-1986. Bogusław Pacek , Andrzej Polak , Wojciech Mazurek 7 Dywizja Desantowa. Zdobywcy Danii, czyli historia „Niebieskich Beretów” Poligon 4/2017 Miło mi że potwierdziła się moja hipoteza o T-55AD. Czy możesz zapytać z-cę d-cy d/s technicznych 11 bcz o 54-ki dokładniej? O ile się orientuję T-54AM nie forsowały po dnie, mogły to robić dopiero T-54AM1. Chyba że 11 bcz przystosował swoje T-54AM do forsowania po dnie a następnie wypracowane rozwiązania zastosowano seryjnie w T-54AM1? Tak, wiem dzielę włos na 4 (jak nie na 54/55) ale skoro jest dostępne dobre (najlepsze chyba możliwe!) Osobowe Źródło Informacji to trzeba korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 26.02.2021 o 07:08, Pitt35 napisał: Ciekawe. Wychodzi na to że w Dywizji była używana wersja dla dowódcy batalionu T-55AD1. Szkoda że nie widać całego numeru. To kolegi zdjęcie? Muszę zweryfikować swój poprzedni wpis. Wersja widziana na zdjęciach to T-55AD. Wersja ta miała dwie radiostacje: R-113 i R-112 i to ta ostatnia radiostacja wymuszała przeniesienie wykładziny p/atom na zewnątrz wieży i tylko ta wersja miała ten wykusz. Była jeszcze wersja dla dowódców kompan T-55ADM która miała dwie radiostacje R-113 i ta już nie posiadała garba na wieży. Edytowane 27 Lutego 2021 przez Pitt35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 1 godzinę temu, Michal_G napisał: Literatura - dodam jeszcze: 7 Łużycka Dywizja Desantowa 1963-1986. Bogusław Pacek , Andrzej Polak , Wojciech Mazurek 7 Dywizja Desantowa. Zdobywcy Danii, czyli historia „Niebieskich Beretów” Poligon 4/2017 Miło mi że potwierdziła się moja hipoteza o T-55AD. Czy możesz zapytać z-cę d-cy d/s technicznych 11 bcz o 54-ki dokładniej? O ile się orientuję T-54AM nie forsowały po dnie, mogły to robić dopiero T-54AM1. Chyba że 11 bcz przystosował swoje T-54AM do forsowania po dnie a następnie wypracowane rozwiązania zastosowano seryjnie w T-54AM1? Tak, wiem dzielę włos na 4 (jak nie na 54/55) ale skoro jest dostępne dobre (najlepsze chyba możliwe!) Osobowe Źródło Informacji to trzeba korzystać. T-54AM były już przystosowane przez zakład produkcyjny to pokonywania przeszkód wodnych. Miały już stałe uszczelnienia oraz zdejmowane posiadały rury powietrzne (z tym że te w 7 Dywizji były inne niż w innych jednostkach), pompa wody, wskaźnik kursu, głębokościomierz, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Czyli na https://pl.wikipedia.org/wiki/T-54 jest błąd, skoro twierdzą że pierwsza wersja przystosowana do forsowania po dnie to T-54AM1? Co do innych rur powietrznych w 7-ej to wiem, musiały być łamane żeby się w ładowni ODS-a mieściły. Czy T-55ADM różnił się z zewnątrz od T-55A? Cały czas chodzi za mną T-55A od Revella w 1:72 i kwity zbieram na wóz w malowaniu 7-ej. Wóz dowódcy batalionu wymagał by dorobienia wykusza, gdyby wozy dowódców kompanii nie wymagały przeróbek w stosunku do "liniowego" T-55A było by prościej (o niewłaściwych gąsienicach RMSH i błędnej płycie nadsilnikowej u Revella wiem, rurę powietrzną dam radę dorobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Co to wikipedi jest tam dużo nieścisłości, choćby ten fragment "T-54AM2 – oznaczony później jako T-55U". Wersja T-54AM2 to jakby czwarta modernizacja tego czołgu a T-55U już był piątą modernizacją i bardziej zunifikowaną wersją w stosunku to T-55. Żeby opisać wszystko co zostało zmodernizowane w każdej wersji to musiał bym poszukać w swoich notatkach. Czy T-55ADM się różnił od T-55 tego niestety dokładnie nie wiem. Według mnie z zewnątrz miał podstawę pod maszt teleskopowy. Był on z lewej strony wieży przy celowniku przed wieżyczką dowódcy czołgu. Reszta tak jak w wersji bazowej. Niestety nie mam zdjęcia takowej podstawy masztu. W każdym razie był to kawałek płaskownika z przyspawanym prętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 10 godzin temu, JFM napisał: Dla zainteresowanych tematem Polskiej Piechoty Morskiej : 1. Polska piechota morska. Siły desantowe w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963/64. Część 1, „Komandos” nr 4(191)/2009, s.16-25; 2. Polska piechota morska. Siły desantowe w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963/64. Część 2, „Komandos” nr 5(192)/2009, s. 20-27; 3. Polskie siły morsko – desantowe, „Biuletyn Historyczny Muzeum Marynarki Wojennej” nr 24, Gdynia 2009, s. 133-171; 4. Piechota morska w strukturze Marynarki Wojennej w latach 1951 – 1963. (Wybrane zagadnienia), „Bałtyckie Studia i Materiały. Rocznik 2009.” , Bałtycka Wyższa Szkoła Humanistyczna, Koszalin 2009, s. 245 – 264; 5. Czołgiści w marynarskich mundurach, „Okręty Wojenne” nr 4(126)/2014, s.74-86. Gorzej jest ze zdjęciami z tamtego okresu, a na tych nam modelarzom najbardziej zależy. Nie wiem czy są takowe i czy dałoby się w jakiś sposób do nich dotrzeć. Może w NAC? Jestem po lekturze artykułu z magazynu ,,Okręty Wojenne'' ,dziękuje za namiary. Z publikacji wynika iż T-34 były produkcji krajowej i zasiliły potem 93 Pdes. Czy marynarze pancerniacy na tej fotografii mają kołnierze marynarskie /biały na kombinezonie/ Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Nie mnie oceniać. Czyżby wykładowca z Wrocka w skrypcie podawał nieprawdziwe dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Cóż autor nie ustrzegł się od błędów. Weźmy choćby ten model T-54AM2. Autor zapomniał dodać, że wymieniono armatę na nowszą wersję. Zbiornik zasobnik na amunicję wymieniono już w wersji T-54AM1, a nie dopiero w wersji T-54AM2 jak twierdzi autor tego opracowania. T-55U był kolejną piątą modernizacją T-54 np. dopiero tutaj pojawiły się radiostację R-123 oraz R-124. W tej wersji dodano nowe celowniki noktowizyjne, zlikwidowano wentylator w stropie wieży itp. Kolejne błąd to dodatkowe agregaty prądotwórcze w wozach dowodzenia. Były plany i na tym się skończyło nigdy tam zamontowano tych agregatów. Szkoda, że tak niedopracowane jest to wydanie i przez to jest powielane wiele błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Skrypt o którym jest dyskusja powstał w roku 1998. W tym czasie Internetu w wojsku nie było. Był to czas gdy poprzedni system chylił się ku upadkowi ale dostęp do wielu informacji był wciąż utrudniony nawet dla wojskowych. Autor skryptu nie był wojskowym. Zakładam, że mógł mieć utrudniony dostęp do informacji. Skrypty w wojsku tworzyło się po to aby słuchacz szkoły wojskowej kadet czy podchorąży miał podaną „na tacy” w wybiórczej prostej formie wybrana wiedzę, która była mu potrzebna a skrypt mógł być pisany na potrzebę chwili w ograniczonym czasie. To nie sprzyja merytorycznemu podejściu do pracy. Informacje tego typu o których rozmawiacie z punktu widzenia wojskowego nie mają praktycznie żadnego znaczenia dla wojskowego. Są traktowane jako ciekawostka. Nikt ich na pewno nie sprawdzał i nie weryfikował. Trzeba pamiętać że skrypt był pisany na miarę ówczesnych potrzeb, na miarę ówczesnej dostępności do informacji i nie dla modelarzy hobbistów tylko dla żołnierzy. Dla żołnierza nie miało znaczenia czy T-55U był kolejną czwartą czy piątą modernizacją. Skrypt ten służył bądź służy jeszcze (nie mam takiej wiedzy) tylko do użytku wewnętrznego i nie był sprzedawany, powielany i kopiowany do użytku cywilnego i trzeba po prostu przyjąć, że wiarygodność tych skryptów może nie w niektórych zagadnieniach być na poziomie Wikipedii. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 19 godzin temu, dei napisał: Jestem po lekturze artykułu z magazynu ,,Okręty Wojenne'' ,dziękuje za namiary. Z publikacji wynika iż T-34 były produkcji krajowej i zasiliły potem 93 Pdes. Czy marynarze pancerniacy na tej fotografii mają kołnierze marynarskie /biały na kombinezonie/ Dziękuje i pozdrawiam Wygląda na to, że kombinezon czołgisty mają założony na mundur drelichowy MW (ćwiczebny). Podobnie jak na tym zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Zdjęcie jest bomba!!! Wielkie dzięki! Ile jeszcze takich skarbów kryją zacisza domowe, o NAC i ponad milionie fotografii byłej WAF nad którymi nikt nie chce się pochylić szkoda mówić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 11 minut temu, dei napisał: Zdjęcie jest bomba!!! Wielkie dzięki! Ile jeszcze takich skarbów kryją zacisza domowe, o NAC i ponad milionie fotografii byłej WAF nad którymi nikt nie chce się pochylić szkoda mówić.Pozdrawiam W NAC nie robią problemów z przeglądaniem stykówek (wglądówek) i robieniem zdjęć. Trzeba tylko się umówić, zarezerwować termin i wskazać co się chce przeglądać. A jak się jakieś zdjęcie spodoba, to zdygitalizują tylko, że oczywiście odpłatnie. Byłem - Zobaczyłem - Kilka zdjęć zrobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi