lesio-69 Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Jeszcze się "dziś" nie skończyło... 46 minut temu, Grzes napisał: Otaczam z drugiej flanki A ja już widziłem. Ale to tylko dla wtajemniczonych. Fajnie wyszło. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 49 minut temu, lesio-69 napisał: A ja już widziłem. Ale to tylko dla wtajemniczonych. Fajnie wyszło. Ja również Grzegorz zrobił kawał porządnego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Października 2019 Autor Share Napisano 31 Października 2019 1 godzinę temu, lesio-69 napisał: A ja już widziłem 43 minuty temu, leon napisał: Ja również A ja nie widziałem. Na razie to jakiś mityczny błękitny jednorożec. Niby wszyscy widzieli a zdjęć NIE MA. Do doopy z taką galerią. W związku z tym że to model dla "wybranych" , stanowczo protestuję i zdjęcia gotowego wnętrza UH -1C pokażę za trzy tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 Grzegorz jak nikt potrafi budowac napięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 3 godziny temu, leon napisał: Grzegorz jak nikt potrafi budowac napięcie Niestety tym razem nie ja... 3 godziny temu, abtb napisał: A ja nie widziałem. Na razie to jakiś mityczny błękitny jednorożec. Niby wszyscy widzieli a zdjęć NIE MA. Do doopy z taką galerią. W związku z tym że to model dla "wybranych" , stanowczo protestuję i zdjęcia gotowego wnętrza UH -1C pokażę za trzy tygodnie. A ty już się tak nie fochaj tylko ustaw odbieranie mmsów... wysłałem ci ale nie odebrałeś więc karta wygasła A poza tym już możesz sam zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Fajnie, tylko z tym granatnikiem to przesada. Anie na pierwszym, anie na drugim ''Easy Rider'' jego nie było. Tak samo jak UH-1C był tylko pierwszy (15045) ''Easy Rider''. Po jego zniszczeniu, te nazwę dostał inny śmigłowiec (15242), ale to już był UH-1M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Listopada 2019 Autor Share Napisano 18 Listopada 2019 Nalepkę z napisem "Easy Rider" odda się psu sąsiada w celu pożarcia i wyjdzie wtedy tak: i będziesz pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Nie, nie... Uśmiech rekina to inny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 5 minut temu, Robertas napisał: Nie, nie... Uśmiech rekina to inny Nie wiem o co Koledze chodzi dokładnie, ale wszystkie powyższe fotki znalezione w internecie były opisane jako UH-1C należące do 174th "Sharks". Po oznaczeniach na belce widać że są to trzy różne śmigłowce z prawie identyczną paszczą rekina. I w takim malowaniu też zrobię ten śmigłowiec. Tak jeszcze dla przykładu kilka fotek: Jeżeli są to inne wersje, różniące się śrubką lub antenką to pisz, będę dodawał lub obcinał drobiazgi. Ale jak masz zastrzeżenia to pisz konkretnie o co chodzi (np ilość zębów w paszczy na fotce 17 a na kalce 18, śruba mocowania pylonu w oryginale M15 a w modelu M17 itp ) bo sformułowanie: 29 minut temu, Robertas napisał: Uśmiech rekina to inny nic konkretnego nie mówi - inny model śmigłowca, inny pluton, inny kształt, kolor, ilość zębów itp Jakieś tam malunki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Drogi kolego, mnie chodziło tylko o '' Easy Rider''. Pan może budować każdego 'rekina', jakiego tylko zechce. Proszę nie reagować na to tak poważnie. Z tymi zębami, to był żart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 4 minuty temu, Robertas napisał: Drogi kolego, mnie chodziło tylko o '' Easy Rider''. A to ja wiem że "Easy Rider" nie miał granatnika i że został zniszczony. Myślałem że chodzi o jakieś inne szczegóły. A HB jak to HB zawsze coś naknoci ( zresztą nie oni jedyni robią fikcyjne malowania ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Grzesiu - to ty chcesz nalepkę czy granatnik? Nalepkę mogę tobie wysłać, a granatnik musi być bo już wnętrze pod niego przerobiłem. Edytowane 19 Listopada 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Tak, na zdjęciach pierwszy ''Easy Rider''(66-15045), został zniszczony w 1970. Drugi (66-15242) ''Easy Rider'' przeżył wojnę. Był uzbrojony w minigany , technicznie nie mógł nieść jeszcze i granatnik, za duża waga. A i tak robiony UH-1C potrzebuje kilka zmian ( dzięki producentam modeli ). Zmiana wirnika (szmigló jak u AH-1G), przerobienie belki ogonowej (szersza nisz u UH-1B) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Godzinę temu, Robertas napisał: technicznie nie mógł nieść jeszcze i granatnik, za duża waga. Waga jak waga. Bardziej chodzi o sposób zasilania w amunicję. Była albo skrzynka z taśmami do miniganów albo "beczka" (skrzynka) z amunicją 40mm do granatnika. Z tego powodu te dwa typy uzbrojenia wykluczały się w zastosowaniu na jednym śmigłowcu. Godzinę temu, Robertas napisał: Zmiana wirnika To da się zrobić. (ale nie wiem czy mi się chce, jak masz dobre rysunki to dawaj) Godzinę temu, Robertas napisał: przerobienie belki ogonowej (szersza nisz u UH-1B) . Temat raczej nie do ruszenia. A poza tym w skali 1/72 może to być batalia o dziesiąte części mm, które i tak będą trudno zauważalne w tej skali. Edytowane 19 Listopada 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Ta 'beczka' stawiały tylko na początku wojny. Potem zamieniły na kwadratowe pudło. Zdjęcia mam, proszę o maila, przeszłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 4 godziny temu, abtb napisał: Na tych zdjęciach to raczej uśmiech Aliena... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Przypominają mi się "Amerykańscy Chłopcy" i scena, kiedy dostarczają im nowy wiatrak z granatnikiem i im się to oczywiście kojarzy z członkiem wystającym z pochwy - wszyscy stoja i pokazują odpowiednie gesty. A granatnik nie działa dobrze - się zacina. Okazuje się, ze gdzieś w podajniku był jakiś kawał metalu, który klinował mechanizm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2020 Dzień dobry wieczór Czy kolega o siwych włosach i w spiczastej czapce jeszcze tu zagląda? Tak więc jak tam gdzieś pisałem, dział śmigłowcowy z czasem zacznie przygasać i stygnąć jak wygasły wulkan. I wtedy wchodzę JA. I podtrzymuję dyskusję w temacie RUSZAMY! Na początek może niewiele, ale tak od razu to dużo nie można bo to szkodzi Zaczynam wykańczanie wnętrza. Na pierwszy ogień poszły fotele "kierowników". Za pomocą jakiegoś polskiego green stufa zrobiłem poduszki pod d..ę i plecy. Następnie zaplotłem pasy i dałem jakieś tam druty dla podkreślenia nie wiadomo czego. Grunt, że jest ciekawie po czym fotel umieściłem w miejscu do tego przeznaczonym Jak widać taśma zasilająca granatnik ładnie się wije w czeluściach wnętrza. A to oznacza że beczka z "pestkami" jest już na swoim miejscu Kolejna relacja z postępów wkrótce 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2020 Oho, widzę, że "klikacze" z Warszawy się uaktywnili . Dobrze, dobrze. Fotki z postępów dziś wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Stycznia 2020 Share Napisano 14 Stycznia 2020 A ten czarny panel to ma być taki popękany, czy czarna farba nierówno wyschła? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2020 8 godzin temu, WujekAlice napisał: A ten czarny panel to ma być taki popękany, czy czarna farba nierówno wyschła? To człowiek przez dwa tygodnie siedział, kombinował, jak tu odtworzyć "zużycie osłony" od słońca, skroplonej o poranku rosy i innych monsunów a tu takie teksty Zabił kolega we mnie chęć pracy twórczej A teraz na poważnie - jakoś tak wyszło w powiększeniu. Chyba są to smugi po wyschnięciu farby. Jakby co to przeszlifowałem i pomalowałem od nowa - będzie pan zadowolony Lecimy dalej. Kwit wyrwany z paszczy lwa: i celowniki zrobione wg niego Celownik "prosty" zrobiłem na podstawie jakiejś fotki, której niestety nie zapisałem, więc kwita nie ma. Ale trzeba wierzyć na słowo Wnętrze już całkowicie zrobiłem. I uzupełniłem stosownymi dodatkami. Fotka referencyjna: na której to widać to, co najważniejsze - plakat za plecami piechociarza siedzącego w otwartych drzwiach Kto oglądał "Czas apokalipsy" ten wie, że "króliczki" muszą być Można "czytać" mapę ale można też pooglądać inne "widoki" Usunąłem też wycieraczki odlane razem z szybą ( no bo przecież nie będę lepił na te "odlewy" poprawionych wycieraczek ja co niektórzy w tym dziale ) Na zdjęciach widać jeszcze jedną nie usuniętą (tak dla porównania jak to wyszło) Jak widać - dobrze widać Aha, jak ktoś ma dylematy wymiarowe to: - rozkładówki są wymiaru A3 pomniejszone do skali 1/72, podobnie Playboy (A4) Jak ktoś ma dylematy historyczne - okładka Playboya jest reprodukcją "oryginału" z 1968 roku, podobnie rozkładówki Jak ktoś ma problem z golizną - hm . No to ma problem. Tak już zostanie. Całość zlepiłem i przejechałem CA po złączu Złożyłem do kupy I fruuuu Koniec warsztatu No dobra, niech będzie Pozyskałem też na drodze "wzajemnej pomocy gospodarczej" łopaty wirnika od Cobry Niby powinny być prawidłowe, bo są szersze, ale też odrobinę dłuższe I niestety są za długie., haczą o śmigiełko ogonowe. Trzeba będzie ciąć. Ale ja to mówią - łatwiej pokrócić niż podługasić Dalsze postępy niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 15 Stycznia 2020 Share Napisano 15 Stycznia 2020 20 godzin temu, abtb napisał: A teraz na poważnie - jakoś tak wyszło w powiększeniu. Chyba są to smugi po wyschnięciu farby. Jakby co to przeszlifowałem i pomalowałem od nowa - będzie pan zadowolony no nie wiem... dalej ten panel taki chropawy... jak takie szczerby są w 1/72 to sobie pomyśl jakie wąwozy byłyby w oryginale ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2020 43 minuty temu, WujekAlice napisał: no nie wiem No to kolega nie wie . Panel przeszlifowałem "600-ką" a zatem na gładko, pomalowałem i przetarłem suchym pędzlem. Stąd wrażenie takiej chropowatości. Jeżeli natomiast Kolega ma na myśli te paski z góry to to są przetłoczenia blachy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 15 Stycznia 2020 Share Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Co to są przetłoczenia blachy, to kolega wie, a co to są dziury wydarte w plastiku podczas nieumiejętnego posługiwania się papierem sciernym to też wie, bo widział. I nie powie gdzie. Poza tym to na pewno była 600? A nie 60tka? może się tam gdzieś zero zgubiło? W innym wątku inny kolega proponował pracę po spożyciu, może tu też tak było i się te zera podwoiły?? Edytowane 15 Stycznia 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2020 34 minuty temu, WujekAlice napisał: A nie 60tka? Oczywiście, że 60-ka. Jednak stanowczo za dużo spożywam przy pracy Wżery jak cholera , ale tak już zostawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi