abtb Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 No to lecimy Epizod I - "Wietnamska zadyma" Historia Śmigłowiec został skonstruowany przez biuro Bell Helicopter Textron. Prace nad nim rozpoczęto w 1955r. Oblotu pierwszego prototypu o nazwie XH-40 dokonano 22 października 1956. Po seri badań i testów śmigłowiec został przyjęty na wyposażenie armii USA. UH-1 jest najbardziej znany z wojny w Wietnamie, gdzie służył jako śmigłowiec transportowy, wsparcia powietrznego i medycznego. Wersja UH-1C zyskała przydomek Hog i została wyposażona w większy zbiornik paliwa, szersze łopaty wirnika nośnego i śmigło wirnika ogonowego o odwróconym profilu. Armii przekazano około 757 egzemplarzy tego śmigłowca. Boxart Inbox Plan działania Śmiglaka mam zamiar wykonać w jednym z najsłynniejszych malowań czyli popularnego "Izi raidera" ze 174 plutonu wsparcia ogniowego "Rekiny" Ps. pacyfa na fotkach to obowiązkowy fant z konkursu toczącego się na sąsiednim forum i tam też ów wiatrak startuje w zawodach. Po oględzinach modelu stwierdziłem że (jak zwykle zresztą u Hobby bossa) trzeba odrobinę podziałać w środku żeby było dobrze. A mianowicie na podstawie kwitów: należy wykonać zasilanie taśmą granatnika 40mm znajdującego się na nosie oraz dorobić zydelek dla serwisanta lub innego magika siedzącego z tyłu przy beczułce z amunicją. Plus oczywiście jakiś tam celownik i inne duperele których to za bardzo widać nie będzie bo tradycyjnie wnętrze zamknę żeby się nie kurzyło. Prace ruszyły - zakitowałem dziury po wypychaczach. Szlifowanie czas zacząć. Fotki z postępów porą wieczorową albo i nocną 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 Nie wiedziałem, że jesteś taki łakomy na wafelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Share Napisano 15 Października 2019 2 minuty temu, Mitrandir napisał: Nie wiedziałem, że jesteś taki łakomy na wafelki... Gabarytowo to ja do ułomnych nie należę więc na jednym się nie skończy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Share Napisano 15 Października 2019 (edytowane) Smichy-chichy, a robotę trzeba pchać do przodu Wyszpachlowane dziury po wypychaczach i odrobina wnętrza: Jak widać, trzeba odrobinę kitu zużyć, żeby było jako tako. Tylną gródź trzeba było poszerzyć o jakiś 1mm. Zrobiłem wstawkę w grodzi zasłaniającą obudowę przekładni. Wszystko trzeba wyszlifować i zrobić fakturę. I jeszcze fotka z "połówką" Edytowane 15 Października 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 Ale wiesz, że od nadmiaru wafelków można wyglądać tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Października 2019 Share Napisano 15 Października 2019 Zasiadam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Października 2019 Autor Share Napisano 15 Października 2019 Godzinę temu, Grzes napisał: Ale wiesz, że od nadmiaru wafelków można wyglądać tak Dobrze że nie widać fotki bo bym się wystraszył i warsztat zawiesił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 8 godzin temu, abtb napisał: Dobrze że nie widać fotki bo bym się wystraszył i warsztat zawiesił Bo tu nie ma fotki, tylko "szczerbaty" emotikon 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Share Napisano 16 Października 2019 Godzinę temu, lesio-69 napisał: "szczerbaty" emotikon A to przychodzi z wiekiem, bez względu na ilość zjedzonych wafelków Ale w związku tym, że Kolega Grzes przejawia taką troskę o moje uzębienie NIE BĘDĘ ODPALAŁ warsztatu Mi-10K z bardzo prostego powodu - duża maszyna to i wafelków było by trzeba dużo podłożyć pod nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 Godzinę temu, abtb napisał: A to przychodzi z wiekiem, bez względu na ilość zjedzonych wafelków Ale w związku tym, że Kolega Grzes przejawia taką troskę o moje uzębienie NIE BĘDĘ ODPALAŁ warsztatu Mi-10K z bardzo prostego powodu - duża maszyna to i wafelków było by trzeba dużo podłożyć pod nią Odpalaj warsztat, już my z niego te wafelki wydusimy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 16 Października 2019 Kurcze, podobają mi się te śmiglaczki, oj podobają..... Zatem będę śledził z uwagą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Share Napisano 16 Października 2019 (edytowane) 35 minut temu, lesio-69 napisał: Odpalaj warsztat Na początek "zacznę" delikatnie Edytowane 16 Października 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 Widzę, że rozpasane chucie do wafelków, przysłoniły perspektywę i tu wystąpiła nadinterpretacja... Więc małe sprostowanie...1 słownie (JEDEN) wafelek... za jeden wiatrak...bez znaczenia rozmiar ...modelu oczywiście nie wafelka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Października 2019 Autor Share Napisano 16 Października 2019 39 minut temu, Mitrandir napisał: Więc małe sprostowanie...1 słownie (JEDEN) wafelek... za jeden wiatrak...bez znaczenia rozmiar No tak. 1,50zł za wafelka x 3 (powiedzmy) i ani sztuki więcej. Ale na flaszkę za ok 40 dychy za jakieś pierdziśmigiełko to już się znajdzie. No ładnie Ale jak mówi przysłowie: Z kamienia nie wyciśniesz. Żeby już koledze za mocno portfela nie nadszarpnąć to warsztaty rozłożę na cały rok. Po śmiglaku co 4 miechy. Bo jeszcze na zupę zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 1 godzinę temu, abtb napisał: No tak. 1,50zł za wafelka x 3 (powiedzmy) i ani sztuki więcej. Ale na flaszkę za ok 40 dychy za jakieś pierdziśmigiełko to już się znajdzie. No ładnie Ale jak mówi przysłowie: Z kamienia nie wyciśniesz. Żeby już koledze za mocno portfela nie nadszarpnąć to warsztaty rozłożę na cały rok. Po śmiglaku co 4 miechy. Bo jeszcze na zupę zabraknie Jak dobrze pamiętasz, to miała być nagroda pocieszenia :D Flaszka jest dla jednej osoby i to raz... za pokazanie skończonego sokoła ... a ty masz za kilka modeli. Jak będziesz grzeczny, to pomyślimy o "stypendium wafelkowym" w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, Mitrandir napisał: Po śmiglaku co 4 miechy. To trzymamy za słowo towarzyszu. Edytowane 16 Października 2019 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 10 minut temu, mig napisał: To trzymamy za słowo towarzyszu. Ale tu ktoś nie moją wypowiedź zacytował jako moją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 5 minut temu, Mitrandir napisał: Ale tu ktoś nie moją wypowiedź zacytował jako moją... No to coś poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 Wycięło fragment wyrwany z kontekstu z Tomkowej wypowiedzi :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 UH-1 zawsze obejrzę. Dajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2019 Autor Share Napisano 17 Października 2019 10 godzin temu, makinen napisał: Dajesz! Daję cały czas Niewielki postęp ale postęp Wyszlifowałem "małpi kit" od AK i odrobinkę "ponacinałem szlaczki: nawierciłem otwory imitujące mocowanie podłogi: stuningowałem beczkę na pestki oraz popełniłem "wycinankę" w którą to następnie wkleiłem siatki I zacząłem dłubanie przy taśmie (zdjęcie robocze) I to jakby na tyle. Dziś do "akcji" wraca Kapitan Żbik więc szykują się ze dwa dni przestoju 13 godzin temu, mig napisał: To trzymamy za słowo towarzyszu. "Uważam, że damy radę" 15 godzin temu, Mitrandir napisał: Jak będziesz grzeczny, to pomyślimy o "stypendium wafelkowym" w przyszłym roku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2019 Przyglądam się, przyglądam.... A swoją drogą - ciutkę oczyściłem wątek z nietematycznych treści 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 24 minuty temu, Marcin Rogoza napisał: ciutkę oczyściłem wątek z nietematycznych treści No i masz ode mnie wafelka specjalnego XXL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Czytam i nagle posty padają jak ścięte z M60. Taka mała misja S.A.D Teraz nieco przewrotnie, czas odpalić "The end" Doors'ów (koniecznie w wersji z apokalipsy z dźwiękiem łopat UH1) ..i kontynuować budowę tego legendarnego ptaka! Kibicuje i podglądam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2019 4 minuty temu, Super_Hans napisał: .i kontynuować budowę tego legendarnego ptaka! Kibicuje i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi