Grzes Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Czy istnieją jakiekolwiek kalkomanie do Mi-24D nb 461 Godełka są zdaje się z modelem... hmmm, chyba firmy SK. Oczy kiedyś sam malowałem, jest to to zrobienia Bo z naklejaniem na obłej powierzchni może być problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Intech te skorpiony robił kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Malowanie 741 z Air Show Poznań 91. http://wp.scn.ru/en/ww3/v/41/29/0/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Poszukuje dokładnego schematu (rysunku) nitowania Mi-24V (W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Grudnia 2011 Share Napisano 29 Grudnia 2011 Ja się podepnę pod to pytanie, bo żadna ze znanych mi monografii nie ma rysunków z naniesionym połozeniem nitów, więc jeśli ktoś takimi planami dysponuje, to myślę, że nie tylko Artur D. i ja chętnie je przygarniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Co nieco znalazłem, ale chyba będę musiał się podpierać zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Widzę, że ostro szykujesz się do trumpkowego hinda. Ja zakończyłem zbieranie dokumentacji do niego, kupiłem jakieś tam blaszki i myślę w przyszłym roku z kolosikiem ruszyć Niestety, schematu czy rysunku nitowania nie posiadam. Trzeba będzie się posiłkować zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Tak szykuję się dosyć ostro, ale co wyjdzie to zobaczymy. Może powymieniamy się dokumentacjami ??? W razie czego pisz na : artro219@poczta.fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 Z chęcią podejrzałbym Wasze zbiory, ten kolosik czeka u mnie na początek prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Z chęcią podejrzałbym Wasze zbiory, ten kolosik czeka u mnie na początek prac. Chodzi o zbiory części czy książek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Przemyślałem sprawę: im dokładniejsza dokumentacja, tym trudniej skończyć budowę modelu. Najchętniej zobaczyłbym porządne relacje z budowy Mi-24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Powoli, powoli. Obiecuje relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Ale porządną . Trzymam Cie za ... słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Witam Mam pytanie: Czy Mi-24W o numerze bocznym 734 miał kabinę niebieskozieloną, czy już czarną? Ewentualnie jaka kabinę miały 728, 743, 735, 729? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 W skrócie - Mi-24D/W w Lotnictwie Wojsk Lądowych latały i w łaciatym i jednolitym ciemnozielonym malowaniu. Gdy kamuflaż był łaciaty - kabiny były niebieskozielone, gdy zaczęto je remontować/modernizować i przemalowano je na jednolity kolor, w celu umozliwienia używania gogli NVG kabiny przemalowano na czarno. Kwestia tego, jakie malowanie modelu chcesz zrobić, na tej podstawie dobierz kolor kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Nieśliśle Mikele, dobrze, ale tylko prawie. Odpowiedziałem już na to pytanie na PWM-ie, przekleję więc to. Aby to uściślić należy najpierw określić rok ewentualnie kamuflaż- jeśli śmigłowiec w kamuflażu to kabina kabina pilotów na pewno była niebieskozielona. Jeśli obecna jednolita oliwka to istotny jest krój cyfr na belce i anteny. Krój cyfr wykonany czcionką "stencil"- kabina niebieskozielona niezależnie od wersji (D czy W): Dodatkowe anteny i czcionka tego wzoru (niezależnie od wersji - D czy W), to wówczas kabina pilotów czarna: Przykład: Czarna. Mykiem jest to, że wraz z modernizacją zmieniono krój cyfr na belce. Tu macie nówkę kabinę, wersja D: http://www.airplane-pictures.net/image177005.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Model wykonuję z Hobby Bossa - tam jest Mi-24V Hind E i z tego co patrzyłem przy czionce Stencil oliwkowe są takie samo, jeden element na stateczniku pionowym wymaga zmiany - chyba, nie znam się na Milach. A wersje z tą drugą czionką mocno się różniły z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Na belce końcowej na pewno anteny od Syreny (HB wykonał je jak dla wersji D, to znaczy nie wykonał): Jeśli chcesz wykonać wersję zmodernizowaną (czarna kabina), to musisz dorobić dodatkowo: -inne światło obrysowe na belce końcowej: w modelu jest tak: co odpowiada standardowi przed modernizacją. Dodatkowo: -dorobić anteny VOR/TAC (białe przed statecznikiem) -dorobić antenę radiostacji UHF. Posłużę się zdjęciem belki z wersji D: - dorobić antenę pod belką ogonową ( wyrzucić antenę radiostacji do łączności z wojskami naziemnymi) No i clue programu- zmienić światła pozycyjne oraz obrysowe: No i na koniec zmienić Ispankę na Adrosa, czyli lampę mikrofalową na "początku" belki ogonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Gdzie znjade zdjęcia anteny pod belką ogonową (tej czerwonej zamocowanej pasami - wiem nie znam się, ale dopiero poznaje śmigłowce Mila). Dzieki za dotychczasową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Kolego, wszystko pomalowane na czerwono to zaślepki. Zdejmowane przd lotem. A to o czym myślisz to ASO, inaczej nazywane wyrzutnikami flar. Najlepiej znaleźć je na blaszkach Parta, albo Eduarda ;-) Nadmieniam, że wersja W nie ma taśm mocujących, wyrzutniki zamontowano na specjalnych zamkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Jeszcze raz dzięki. Na początek zrobię wersje przed modernizacją - mniej przeróbek. A już teraz zabieram się za opis Mi-24 i trochę, mam nadzieję, się nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Nie chcę zakładać nowego tematu. Zapytam się tutaj: czy jakaś firma robi kolor niebieskozielony do paneli, czy trzeba samemu wymieszać odpowiedni kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Robi Modelmaster i gunze ,numerów nie pamiętam ale jak masz kolorowe blaszki to samemu trzeba dorabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Model Master ma odcień powiedzmy zbliżony. Chyba tylko Agama ma odpowiedni, prawdziwy kolor. Można też samemu zmieszać z Model Master 1508 i 1524 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi