kopeć Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Jako,że pokusiłem się o znalezienie tych zdjęć podaję link http://www.fotosik.pl/search.php?search=walther99&wyslij=szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Faktycznie tragiczna ta Ciotka Ju.... Jeśli szukasz dobrego modelu Ju52 to polecam Revella 1/48. Duży i fajnie zdetalizowany, dodatkowo są jeszcze spadochroniarze. Gdzieś go miałem zaczętego, (może zbiorę na niego, kiedyś siły) Jak chcesz to to porobię fotki i podeślę na priv. Dostępność modelu jest raczej dobra, a i cena nie szokuje - za to wielkość po sklejeniu - tttaaakkk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 A w 1/72 stary dobry Heller ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munik Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Zatem zaczynam swoją przygodę z modelarstwem. I mam zamiar zacząć ją z samolotami II WŚ w skali 1:72 (ewentualnie czołgi w 1:48). Z tym także wiążą się moje pytania do was (proszę o wyrozumiałość jeżeli napisze coś nie zrozumiale albo w nie profesjonalnym języku): 1. Swoje pierwsze zakupy jestem zmuszony zrobić w internecie dlatego też wybrałem taki sklep jak MOJEHOBBY bo wydaje mi się, że nie są krętaczami (jakość i prowadzenie strony jest schludne itp.) a i ceny są przeciętne, czy to dobry wybór ??? 2. Jaki model byście mi polecali na początek ? Chciałbym, żebym nie miał z nim problemów ale zarazem wolałbym też, żeby miał dużo elementów i mieścił się w przedziale cenowym oscylującym w granicach ~25zł. Nie dużo co prawda ale na początek tak musi być bo jest to oczywiste, że kupić musze jeszcze inne rzeczy (które przedstawię w poniższych pkt.) 3. Jeżeli już byście polecili mi jakiś model to prosiłbym bardzo o podanie podstawowych farb jakie będą potrzebne do pomalowania owego modelu (a i ważniejsze dla mnie jest to, żeby malowanie było łatwiejsze niż samo jego 'budowanie'). Mam zamiar używać na początek farb Pactry (niedrogie na początek, do tego akrylowe i jak czytałem to na pędzel w sam raz). 4. Proszę również o ocenę produktów jakie kupie razem z modelem (nie mam kompletnie nic oprócz sidoluxu, w końcu to początek),(wszystko mam zamiar kupić wraz z modelem w mojehobby w jednej przesyłce - oczywiście jeśli polecacie inny sprawdzony sklep lub inne produkty to piszcie !!!): - KLEJ - SZPACHLA - Oczywiście pędzle ale to niestety chyba będę zmuszony jakieś zwykłe + do tego może jeden retuszerski firmowy, że tak powiem 00 - Papier ścierny ale to w własnym zakresie - No i farby (Pactra) ale to zależnie jaki model mi doradzicie Oczywiście moje wybory i przedział cenowy jest taki na jaki kieszeń pozwala. To wszystko o co chlałbym się zapytać, w tym jakże pięknym zajęciu dla cierpliwych ludzi jakim jest modelarstwo. I mam nadzieję, że nie zrazicie mnie do tego 'fachu' a wręcz przeciwnie jeszcze bardziej zmotywujecie. Bo mam zamiar brnąć powoli do takiego poziomu profesjonalizmu jaki osiągnęli niektórzy z tego forum. Trochę przydługawy ten post wyszedł ale dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam na początku nowego kolege No to częściowo moge sie wypowiedzieć , ale nie o wszystkim . 1. Tak polecam Mojehobby , na początek moze być , dobrze zaopatrzony sklep , robiłem tam juz zakupy , ceny co prawda nie najniższe , ale da sie żyć . 2.Hmmm co do modelu samolotu w 1/48 to wątpie zebyś znalazł jakiś do 25zł , myśle ze bedzie trzeba na ten cel przenaczyć jakieś 50 zł . 3.Przy modelu zazwyczaj są podane numery i nazwy kolorów które są potrzebne do pomalowania modelu . Pactra ? tak to jest to , najlepsza farba z jaką sie spotkałem , oczywiscie akrylowa , łatwo sie czysci i nie szkodzi pędzelkom . 4.Pedzelki , ja używam zwykłych , nie wydaje kasy np. na italeri . Szpachla , polecam tamiya , najlepsza z jaką sie spotkałem , szpachla italeri też może być , nie pracowało mi sie z nią najgorzej . Papierki ścierne i klocki , to niedrogi wydatek , zaopatrz sie w jakims hipermarkecie budowlanym albo sklepem z farbami lub takimi gadżetami . Klej humbrola ,nie znam go i nie moge sie wypowiedzieć , ale polecam contacta revella ( z igłą ) oraz pedzel wamoda , nawet niezły , kleje tamki tez sa niezłe . Co do tego jeszcze jakies CA tez zakup , zawsze sie przydaje . Pooglądaj toche galeri to napewno Cie zmotywuje ;d . Żaden post nie jest przydługawy .... Życze powodzenia Pozdrawiam KRUGER_MAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Też dopiero zaczynam tworzyć ,,modele'' , ale jestem w stanie odpowiedzieć na większość z tych pytań. 1. MojeHobby to bardzo chwalony sklep, ale równie dobrze możesz popatrzeć na ofertę takich sklepów jak Martola, Jadar-Hobby czy De Ygrek. Samoloty w 1:72 można znaleźć za około 25zł, ale już z czołgami w 1:48 będzie problem (tutaj już ceny 50zł-80zł). 2. Polecam modele duże, jestem początkujący i jakoś te większe lepiej się składają (nie paprają się w rękach), a radość ze stworzenia modelu 100x większa. Szczerze, to lepiej nazbierać trochę więcej kasy na model samolotu 1:48 lub jakiś duży okaz w 1:72 (mam na myśli duże samoloty, np. współczesne) alibo na czołg właśnie w 1:48/1:35. Co do firmy modelu czołgu to różnie bywa. Tanie to Academy, troszkę droższe Zvezda i Italeri, no a górna półka to Dragon, Tamiya (tutaj różnie, bo starsze modele nijak się mają do tych nowych i droższych podobno), AFV Club i Trumpeter. Samolotów sklejałem mniej, ale na początek dobre są Revelle i Italeri (tanie, łatwe, dobre). 3. Na początku maluj 1 góra 2 kolorami (mam na myśli kamuflaż). Zabezpiecz się także w takie coś jak czarny matt (w przypadku Pactry flat black chyba), metalizer (poszukaj jakie najlepsze), lakier matowy i błyszczący (sidolux), rozcieńczalnik (do Pactry woda lub wódka), zmywacz do farb akrylowych Wamodu (zawsze się przydaje) 4. Klej to jak kolega wyżej Revell Contacha z igła, Wamodu z pędzelkiem i dobry jest podobno (nie używam) klej Tamiya z pędzelkiem. 5. Szpachlówka tylko i wyłącznie Tamya, może być też Revell. Jest też takie coś jak szpachlówka w płynie, Mr. Surfacer. 5. Pędzelek zależy od skali, ale 00 musi być. 6. Papier Ścierny, najlepiej wodny gradacja 600-2000 7. Taśma maskująca, szerokość to już zależy. Aha, i kolega chyba tego nie widział - viewforum.php?f=104 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=1062 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieszko Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 1.Polecam MojeHobby. Ceny dobre i za zakup dostaje się punkty które można wymieniać na farby, pędzle, narzędzia i inne To mi sie bardzo podoba. 2.Czytałeś tajniki modelarstwa? Jeśli nie to zrób to jak najszybciej! Życzę powodzenia w klejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Na początek mogę ci polecić miga-3 z hobbyboss to bardzo prosty model w sam raz na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
munik Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale jeżeli ktoś ma coś do powiedzenia jeszcze to zapraszam !! Co do tematów o technikach i podstawach (i zresztą wszystkie warsztaty i galerie też) to wierzcie mi przeczytałem chyba pół forum nawet z tymi najstarszymi tematami, dlatego też wywiązały się z stąd moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 7 Sierpnia 2008 Share Napisano 7 Sierpnia 2008 Na początek to Witaj na forum A więc tak: 1) Sklep cacy i to bardzo, mają teraz fajny program zniżkowy dla nowych klientów i tych polecanych. Znajdź tylko kogoś kto ma tam konto i przy rejestracji podaj że jesteś z Jego polecenia, a będziecie mieli 10% zniżki oboje. 2) Ze swojej strony polecam Bf-109 g-10 Revella 1/48, co prawda jest to nieco inna skala niż napisałeś ale przyjemność ze sklejenia większego jest proporcjonalnie większa. Części nie ma dużo, na początek to nawet dobrze, a i cena w okolicach 30 zł jest jak najbardziej odpowiednia. Jeśli tylko uda mi się przypomnieć, to podam ci numery farb Pactry do malowania z pudełka. 3) Jw. 4) Klej i szpachla mogą być ale zastanów się jeszcze na wyborem tej z Revella, ja osobiście ją polecam. Jeśli już chcesz wybrać zwykłe ( ogólnodostępne ) pędzle, to zwróć uwagę aby miały miękkie włosie które nie wypada ( dobrze się trzyma ), bo nic tak nie psuje humoru jak pojedynczy włosek przyklejony do plastiku który zostawia brzydki ślad. Papier oczywiście wodny: 600, 800 i do wyboru na ostatni szlif 1000 lub 1200. Fajnie że jak piszesz najpierw dokładnie przewertowałeś forum zanim zadajesz pytania. Ja też tak zaczynałem Wielki plus dla Ciebie. Farby do malowania z pudła: PACTRY żółty RLM 04 - Pactra A78 szary RLM 02 - A77 na podwozie czarnoszary RLM 66 - A86 - kabina wraz z tablicą RLM 80 - A97 ? - zielony RLM 81 - A98 kamu na górę - brązowo-fioletowy RLM 82 - A99 kamu na górę - zielony jasny RLM 76 - ? nie mam, szaro niebieski na dół RLM 80 i 82 zamiennie stosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Y-akuza Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam:) Jak widac jest to moj pierwszy post:) I takze jestem nowicjuszem w rzemiosle modelarskim:) Mam w domu sklejonych okolo dziesieciu modeli samolotow lecz nadal sa nie pomalowane, i tu sie zaczyna moje pytanie... Czym wy malujecie te samoloty ze tak ładnie rowno wszystko wam wychodzi np na przepieknie pomalowanym modelu poniżej:) Z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacab Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 ale jak go zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacab Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 dlezego taka trwa na nim jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacab Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 i taki kolorowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Większość modeli po prostu jest malowana aerografem, dlatego tak ładnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacab Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 on lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Sierpnia 2008 Super Moderator Share Napisano 28 Sierpnia 2008 on lata? Witam kolegę Bacab. Czy kolega nie umie pisać pełnymi zdaniami, tylko piszesz posty jeden po drugim, po jednym słowie? A po pierwsze należy się przedstawić, nie żebym był złośliwy, ale zaczyna to denerwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Kolega ma pewnie 8lat i nie zna etyki forów ... albo poprostu to jest jakaś prowokacja polityczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Y-akuza Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Wracajac do mojego ptytania:) Jak najstaranniej wykonac taki model majac tylko zestaw pedzelkow i farbki:) Prosze pomozcie nie chce aby to byla tandeta:) jak robic to juz z rozmachem:) Gdy go dokoncze pokaze wam co wyszlo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopeć Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Polecam obejrzeć odcinki Plastikowego Hitu na Youtube powinny wyjaśnić większość wątpliwości W jednym z odcinków jest nawet poradnik malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Y-akuza Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 dzieki juz zabieram sie za ogladanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 on lata? A czy ty jesteś normalny Proszę nie poczuj się urażony, ale ja mam wrażenie że nie do końca A przynajmniej jeśli nie chcesz pomóc to zamilknij i się nie ośmieszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 on lata? A czy ty jesteś normalny Proszę nie poczuj się urażony, ale ja mam wrażenie że nie do końca A przynajmniej jeśli nie chcesz pomóc to zamilknij i się nie ośmieszaj nie karmić trolla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Ale śmieszy mnie takie coś. Ludziom się dalej wydaje że są anonimowi w sieci czy jak Dłuższa chwila i masz IP delikwenta i jego wszystkie dane, łącznie z tym na co chorował. Tacy dewianci umysłowi zawsze podnoszą mi ciśnienie A przepraszam -Y-akuza z tego wszystkiego zapomniałem o Twoim pytaniu. Jeśli malujesz pędzlem, to na pewno nie osiągniesz takich efektów jak aero. Podstawowa zasada jest taka: dobrze rozcieńczaj farbę i kładź cienkie warstwy. Lepiej przejechać 3 razy cienko niż raz grubo. Jeśli nie jesteś zadowolony z efektu to zmywacz i do dzieła. Może za pierwszym razem się nie uda, może i za drugim też nie, ale za trzecim efekt może cię zaskoczyć No a poza tym zawsze są ludzie z forum, którzy w trakcie prac chętnie służą pomocą. Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Ja robię na takich zlewkę i polecam to innym. Po co właśnie sobie ciśnienie podnosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi