Skocz do zawartości

Początki mojego modelarstwa

Pyrrus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 153
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Faktycznie tragiczna ta Ciotka Ju....

Jeśli szukasz dobrego modelu Ju52 to polecam Revella 1/48. Duży i fajnie zdetalizowany, dodatkowo są jeszcze spadochroniarze. Gdzieś go miałem zaczętego, (może zbiorę na niego, kiedyś siły) Jak chcesz to to porobię fotki i podeślę na priv. Dostępność modelu jest raczej dobra, a i cena nie szokuje - za to wielkość po sklejeniu - tttaaakkk.

• 2 weeks later...

Zatem zaczynam swoją przygodę z modelarstwem. I mam zamiar zacząć ją z samolotami II WŚ w skali 1:72 (ewentualnie czołgi w 1:48). Z tym także wiążą się moje pytania do was (proszę o wyrozumiałość jeżeli napisze coś nie zrozumiale albo w nie profesjonalnym języku):

1. Swoje pierwsze zakupy jestem zmuszony zrobić w internecie dlatego też wybrałem taki sklep jak MOJEHOBBY bo wydaje mi się, że nie są krętaczami (jakość i prowadzenie strony jest schludne itp.) a i ceny są przeciętne, czy to dobry wybór ???

2. Jaki model byście mi polecali na początek ? Chciałbym, żebym nie miał z nim problemów ale zarazem wolałbym też, żeby miał dużo elementów i mieścił się w przedziale cenowym oscylującym w granicach ~25zł. Nie dużo co prawda ale na początek tak musi być bo jest to oczywiste, że kupić musze jeszcze inne rzeczy (które przedstawię w poniższych pkt.)

3. Jeżeli już byście polecili mi jakiś model to prosiłbym bardzo o podanie podstawowych farb jakie będą potrzebne do pomalowania owego modelu (a i ważniejsze dla mnie jest to, żeby malowanie było łatwiejsze niż samo jego 'budowanie'). Mam zamiar używać na początek farb Pactry (niedrogie na początek, do tego akrylowe i jak czytałem to na pędzel w sam raz).

4. Proszę również o ocenę produktów jakie kupie razem z modelem (nie mam kompletnie nic oprócz sidoluxu, w końcu to początek),(wszystko mam zamiar kupić wraz z modelem w mojehobby w jednej przesyłce - oczywiście jeśli polecacie inny sprawdzony sklep lub inne produkty to piszcie !!!):

- KLEJ

- SZPACHLA

- Oczywiście pędzle ale to niestety chyba będę zmuszony jakieś zwykłe + do tego może jeden retuszerski firmowy, że tak powiem 00

- Papier ścierny ale to w własnym zakresie

- No i farby (Pactra) ale to zależnie jaki model mi doradzicie

Oczywiście moje wybory i przedział cenowy jest taki na jaki kieszeń pozwala.

To wszystko o co chlałbym się zapytać, w tym jakże pięknym zajęciu dla cierpliwych ludzi jakim jest modelarstwo. I mam nadzieję, że nie zrazicie mnie do tego 'fachu' a wręcz przeciwnie jeszcze bardziej zmotywujecie. Bo mam zamiar brnąć powoli do takiego poziomu profesjonalizmu jaki osiągnęli niektórzy z tego forum.

Trochę przydługawy ten post wyszedł ale dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam !

Witam na początku nowego kolege

No to częściowo moge sie wypowiedzieć , ale nie o wszystkim .

1. Tak polecam Mojehobby , na początek moze być , dobrze zaopatrzony sklep , robiłem tam juz zakupy , ceny co prawda nie najniższe , ale da sie żyć .

2.Hmmm co do modelu samolotu w 1/48 to wątpie zebyś znalazł jakiś do 25zł , myśle ze bedzie trzeba na ten cel przenaczyć jakieś 50 zł .

3.Przy modelu zazwyczaj są podane numery i nazwy kolorów które są potrzebne do pomalowania modelu .

Pactra ? tak to jest to , najlepsza farba z jaką sie spotkałem , oczywiscie akrylowa , łatwo sie czysci i nie szkodzi pędzelkom .

4.Pedzelki , ja używam zwykłych , nie wydaje kasy np. na italeri .

Szpachla , polecam tamiya , najlepsza z jaką sie spotkałem , szpachla italeri też może być , nie pracowało mi sie z nią najgorzej .

Papierki ścierne i klocki , to niedrogi wydatek , zaopatrz sie w jakims hipermarkecie budowlanym albo sklepem z farbami lub takimi gadżetami .

Klej humbrola ,nie znam go i nie moge sie wypowiedzieć , ale polecam contacta revella ( z igłą ) oraz pedzel wamoda , nawet niezły , kleje tamki tez sa niezłe . Co do tego jeszcze jakies CA tez zakup , zawsze sie przydaje .

Pooglądaj toche galeri to napewno Cie zmotywuje ;d .

Żaden post nie jest przydługawy ....

Życze powodzenia

Pozdrawiam KRUGER_MAN

Też dopiero zaczynam tworzyć ,,modele'' , ale jestem w stanie odpowiedzieć na większość z tych pytań.

1. MojeHobby to bardzo chwalony sklep, ale równie dobrze możesz popatrzeć na ofertę takich sklepów jak Martola, Jadar-Hobby czy De Ygrek.

Samoloty w 1:72 można znaleźć za około 25zł, ale już z czołgami w 1:48 będzie problem (tutaj już ceny 50zł-80zł).

2. Polecam modele duże, jestem początkujący i jakoś te większe lepiej się składają (nie paprają się w rękach), a radość ze stworzenia modelu 100x większa. Szczerze, to lepiej nazbierać trochę więcej kasy na model samolotu 1:48 lub jakiś duży okaz w 1:72 (mam na myśli duże samoloty, np. współczesne) alibo na czołg właśnie w 1:48/1:35. Co do firmy modelu czołgu to różnie bywa. Tanie to Academy, troszkę droższe Zvezda i Italeri, no a górna półka to Dragon, Tamiya (tutaj różnie, bo starsze modele nijak się mają do tych nowych i droższych podobno), AFV Club i Trumpeter. Samolotów sklejałem mniej, ale na początek dobre są Revelle i Italeri (tanie, łatwe, dobre).

3. Na początku maluj 1 góra 2 kolorami (mam na myśli kamuflaż). Zabezpiecz się także w takie coś jak czarny matt (w przypadku Pactry flat black chyba), metalizer (poszukaj jakie najlepsze), lakier matowy i błyszczący (sidolux), rozcieńczalnik (do Pactry woda lub wódka), zmywacz do farb akrylowych Wamodu (zawsze się przydaje)

4. Klej to jak kolega wyżej Revell Contacha z igła, Wamodu z pędzelkiem i dobry jest podobno (nie używam) klej Tamiya z pędzelkiem.

5. Szpachlówka tylko i wyłącznie Tamya, może być też Revell. Jest też takie coś jak szpachlówka w płynie, Mr. Surfacer.

5. Pędzelek zależy od skali, ale 00 musi być.

6. Papier Ścierny, najlepiej wodny gradacja 600-2000

7. Taśma maskująca, szerokość to już zależy.

Aha, i kolega chyba tego nie widział - viewforum.php?f=104

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=10&t=1062

1.Polecam MojeHobby. Ceny dobre i za zakup dostaje się punkty które można wymieniać na farby, pędzle, narzędzia i inne To mi sie bardzo podoba.

2.Czytałeś tajniki modelarstwa? Jeśli nie to zrób to jak najszybciej!

Życzę powodzenia w klejeniu

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale jeżeli ktoś ma coś do powiedzenia jeszcze to zapraszam !! Co do tematów o technikach i podstawach (i zresztą wszystkie warsztaty i galerie też:D) to wierzcie mi przeczytałem chyba pół forum nawet z tymi najstarszymi tematami, dlatego też wywiązały się z stąd moje pytania.

Na początek to Witaj na forum

A więc tak:

1) Sklep cacy i to bardzo, mają teraz fajny program zniżkowy dla nowych klientów i tych polecanych. Znajdź tylko kogoś kto ma tam konto i przy rejestracji podaj że jesteś z Jego polecenia, a będziecie mieli 10% zniżki oboje.

2) Ze swojej strony polecam Bf-109 g-10 Revella 1/48, co prawda jest to nieco inna skala niż napisałeś ale przyjemność ze sklejenia większego jest proporcjonalnie większa. Części nie ma dużo, na początek to nawet dobrze, a i cena w okolicach 30 zł jest jak najbardziej odpowiednia. Jeśli tylko uda mi się przypomnieć, to podam ci numery farb Pactry do malowania z pudełka.

3) Jw.

4) Klej i szpachla mogą być ale zastanów się jeszcze na wyborem tej z Revella, ja osobiście ją polecam. Jeśli już chcesz wybrać zwykłe ( ogólnodostępne ) pędzle, to zwróć uwagę aby miały miękkie włosie które nie wypada ( dobrze się trzyma ), bo nic tak nie psuje humoru jak pojedynczy włosek przyklejony do plastiku który zostawia brzydki ślad.

Papier oczywiście wodny: 600, 800 i do wyboru na ostatni szlif 1000 lub 1200.

Fajnie że jak piszesz najpierw dokładnie przewertowałeś forum zanim zadajesz pytania. Ja też tak zaczynałem Wielki plus dla Ciebie.

Farby do malowania z pudła:

PACTRY

żółty RLM 04 - Pactra A78

szary RLM 02 - A77 na podwozie

czarnoszary RLM 66 - A86 - kabina wraz z tablicą

RLM 80 - A97 ? - zielony

RLM 81 - A98 kamu na górę - brązowo-fioletowy

RLM 82 - A99 kamu na górę - zielony jasny

RLM 76 - ? nie mam, szaro niebieski na dół

RLM 80 i 82 zamiennie stosowany.

• 3 weeks later...

Witam:)

Jak widac jest to moj pierwszy post:) I takze jestem nowicjuszem w rzemiosle modelarskim:) Mam w domu sklejonych okolo dziesieciu modeli samolotow lecz nadal sa nie pomalowane, i tu sie zaczyna moje pytanie... Czym wy malujecie te samoloty ze tak ładnie rowno wszystko wam wychodzi np na przepieknie pomalowanym modelu poniżej:)

Z gory dzieki za pomoc

resizeofp1010179kh1.jpg

• Super Moderator
on lata?

Witam kolegę Bacab. Czy kolega nie umie pisać pełnymi zdaniami, tylko piszesz posty jeden po drugim, po jednym słowie? A po pierwsze należy się przedstawić, nie żebym był złośliwy, ale zaczyna to denerwować.

Wracajac do mojego ptytania:) Jak najstaranniej wykonac taki model majac tylko zestaw pedzelkow i farbki:) Prosze pomozcie nie chce aby to byla tandeta:) jak robic to juz z rozmachem:) Gdy go dokoncze pokaze wam co wyszlo:)

Polecam obejrzeć odcinki Plastikowego Hitu na Youtube powinny wyjaśnić większość wątpliwości

W jednym z odcinków jest nawet poradnik malowania

Ale śmieszy mnie takie coś. Ludziom się dalej wydaje że są anonimowi w sieci czy jak Dłuższa chwila i masz IP delikwenta i jego wszystkie dane, łącznie z tym na co chorował. Tacy dewianci umysłowi zawsze podnoszą mi ciśnienie

A przepraszam -Y-akuza z tego wszystkiego zapomniałem o Twoim pytaniu.

Jeśli malujesz pędzlem, to na pewno nie osiągniesz takich efektów jak aero.

Podstawowa zasada jest taka: dobrze rozcieńczaj farbę i kładź cienkie warstwy. Lepiej przejechać 3 razy cienko niż raz grubo. Jeśli nie jesteś zadowolony z efektu to zmywacz i do dzieła. Może za pierwszym razem się nie uda, może i za drugim też nie, ale za trzecim efekt może cię zaskoczyć No a poza tym zawsze są ludzie z forum, którzy w trakcie prac chętnie służą pomocą.

Edytowane przez Gość