arcz Napisano 1 Listopada 2019 Napisano 1 Listopada 2019 Witam wszystkich !!!!! Podczas prac, spadł mi klejony model ciężarówki mercedesa actrosa ITALERII. W wyniku całego zajścia złamała się belka łącząca zwrotnicę, złamanie jest przy samej zwrotnicy. Podczas prób naprawy elementu (podgrzewanie i łączenie) belka skróciła się. Proszę podpowedźcie jak odbudować belkę. Każda pomoc się przyda i rozważę wszystkie możliwości. Nie jestem zaawansowanym modelarzem i z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Cytuj
Grzes Napisano 1 Listopada 2019 Napisano 1 Listopada 2019 Ja w takich przypadkach (a miałem już ich kilka) stosuję zawsze jeden, sprawdzony sposób: 1.nawiercam oba elementy głęboko na ile to możliwe 2. wprowadzam w otwory drucik o średnicy zbliżonej do zrobionych otworów 3. spasowuję elementy 4. kleję CA płynnym lub w żelu 1 Cytuj
arcz Napisano 1 Listopada 2019 Autor Napisano 1 Listopada 2019 (edytowane) No tak, a co w przypadku kiedy "biedne" próby (podgrzewanie) skróciły element i należy odbudować kawałek części - w tym przypadku belki około 5 mm? Myślałem o Twoim rozwiązaniu, plus do tego drut, który będzie łączył obie częsci czymś (może plastelina, może klejem typu modelina....?) pokryć odbudowując belkę. Czy to ma jakieś szanse powodzenia? Edytowane 1 Listopada 2019 przez arcz Cytuj
Tap-chan Napisano 1 Listopada 2019 Napisano 1 Listopada 2019 Prędzej milliputem, plasteliny czy modeliny nie ma sensu w modelarstwo mieszać. 1 1 Cytuj
enten Napisano 1 Listopada 2019 Napisano 1 Listopada 2019 Zdecydowanie tak jak pisze Grześ. Brakujący fragment odbudujesz dowolną masą dwuskładnikową tak jak pisze Tapchan. 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 1 Listopada 2019 Napisano 1 Listopada 2019 Ta belka o jakim jest przekroju kwadratowa ? Jeżeli tak, to można wystrugać brakujący fragment np. z kawałka plastiku , a następnie połączyć klejem CA ,tak jak radził kolega Grzes. A dla Ciebie na przyszłość "nauka dla żuka" że jak się coś złamie to tego NIGDY nie grzejemy bo się spitoli. Pozdr. A. 1 Cytuj
arcz Napisano 2 Listopada 2019 Autor Napisano 2 Listopada 2019 Dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że opanuję problem. Pozdrawiam !!!!!!!! Cytuj
arcz Napisano 10 Listopada 2019 Autor Napisano 10 Listopada 2019 Połączyłem drutem i nałożyłem poxipol, zalałem cyjanoakrylem, podszlifowałem, pomalowałem i wyszło jak wyszło . Koło nieruchome niestety . Nauczka jest i tyle !!!! Cytuj
Grzes Napisano 10 Listopada 2019 Napisano 10 Listopada 2019 21 minut temu, arcz napisał: Koło nieruchome niestety W tej sytuacji lepsze chyba takie niż ułamane 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 10 Listopada 2019 Napisano 10 Listopada 2019 Godzinę temu, arcz napisał: . Koło nieruchome niestety . Ważne że jest naprawione. A co zamierzałeś nim jeździć. Pozdr. A. 1 Cytuj
Marcin M. Napisano 10 Listopada 2019 Napisano 10 Listopada 2019 1 godzinę temu, arcz napisał: Koło nieruchome niestety . To model, a nie zabawka, więc nie żałuj. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi