arcz Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 Witam wszystkich !!!!! Podczas prac, spadł mi klejony model ciężarówki mercedesa actrosa ITALERII. W wyniku całego zajścia złamała się belka łącząca zwrotnicę, złamanie jest przy samej zwrotnicy. Podczas prób naprawy elementu (podgrzewanie i łączenie) belka skróciła się. Proszę podpowedźcie jak odbudować belkę. Każda pomoc się przyda i rozważę wszystkie możliwości. Nie jestem zaawansowanym modelarzem i z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 Ja w takich przypadkach (a miałem już ich kilka) stosuję zawsze jeden, sprawdzony sposób: 1.nawiercam oba elementy głęboko na ile to możliwe 2. wprowadzam w otwory drucik o średnicy zbliżonej do zrobionych otworów 3. spasowuję elementy 4. kleję CA płynnym lub w żelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcz Napisano 1 Listopada 2019 Autor Share Napisano 1 Listopada 2019 (edytowane) No tak, a co w przypadku kiedy "biedne" próby (podgrzewanie) skróciły element i należy odbudować kawałek części - w tym przypadku belki około 5 mm? Myślałem o Twoim rozwiązaniu, plus do tego drut, który będzie łączył obie częsci czymś (może plastelina, może klejem typu modelina....?) pokryć odbudowując belkę. Czy to ma jakieś szanse powodzenia? Edytowane 1 Listopada 2019 przez arcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 Prędzej milliputem, plasteliny czy modeliny nie ma sensu w modelarstwo mieszać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 Zdecydowanie tak jak pisze Grześ. Brakujący fragment odbudujesz dowolną masą dwuskładnikową tak jak pisze Tapchan. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 Ta belka o jakim jest przekroju kwadratowa ? Jeżeli tak, to można wystrugać brakujący fragment np. z kawałka plastiku , a następnie połączyć klejem CA ,tak jak radził kolega Grzes. A dla Ciebie na przyszłość "nauka dla żuka" że jak się coś złamie to tego NIGDY nie grzejemy bo się spitoli. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcz Napisano 2 Listopada 2019 Autor Share Napisano 2 Listopada 2019 Dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że opanuję problem. Pozdrawiam !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcz Napisano 10 Listopada 2019 Autor Share Napisano 10 Listopada 2019 Połączyłem drutem i nałożyłem poxipol, zalałem cyjanoakrylem, podszlifowałem, pomalowałem i wyszło jak wyszło . Koło nieruchome niestety . Nauczka jest i tyle !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 21 minut temu, arcz napisał: Koło nieruchome niestety W tej sytuacji lepsze chyba takie niż ułamane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcz Napisano 10 Listopada 2019 Autor Share Napisano 10 Listopada 2019 No raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 Godzinę temu, arcz napisał: . Koło nieruchome niestety . Ważne że jest naprawione. A co zamierzałeś nim jeździć. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Listopada 2019 Share Napisano 10 Listopada 2019 1 godzinę temu, arcz napisał: Koło nieruchome niestety . To model, a nie zabawka, więc nie żałuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi