Hello Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Nadszedł ten moment kiedy i ja mogę zacząć . Model Sokoła w skali 1/48 z Answera , przedstawiający śmigłowiec nr 0209 z lat 90-ych . Będzie prosto z pudła , no może ten "taboret". Numer zestawu użytego do budowy - Answer AA 48004 . A teraz ptak polski , powoli powracający na nasze ziemie , od którego śmigłowiec ma nazwę : Kolorystyka modelu nie jest jednoznaczna , więc liczę na porady . Mój śmigłowiec będzie z kołami w kolorze kadłuba . Tak jak na pierwszym zdjęciu . Chcę zrobić najpierw malowanie kabiny i resztę wnętrza . A więc , jak to pomalować ? Liczę na pomoc , bo po prostu nie wiem . Bez tego nie ruszę . Tu szpila do Answera . Pozdrawiam Hello Edytowane 23 Listopada 2019 przez Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Sokołów jak mrówków, świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Cześć. No i fajnie, im więcej Sokolich warsztatów tym lepiej Wnętrze standardowo, kremowe. Podłoga brązowo-czerwona, tablica turkusowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Ooooo ranyyy....zgubiłem się już w tych warsztatach.....ale jest SUPER....powodzenia przy budowie))))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 2 godziny temu, Hello napisał: Teraz ptak polski , powoli powracający na nasze ziemie , od którego śmigłowiec ma nazwę. Delikatne sprostowanie. Nazwa pochodzi od klubu sportowego, który nazywał się właśnie Sokół. Ot brakło konceptu na nazwę, a że trafił się entuzjasta sportowy w gronie decyzyjnym no to mamy, to co mamy. Jest tak dużo sokołowych warsztatów, że i ja się chyba dołączę że swoim. Chociaż, ilekroć zakładałem warsztat na tym forum, to mi palce skracało, ale chyba zaryzykuję. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał: Jest tak dużo sokołowych warsztatów, że i ja się chyba dołączę że swoim. Chociaż, ilekroć zakładałem warsztat na tym forum, to mi palce skracało, ale chyba zaryzykuję. I bardzo się cieszę zapraszamy do dołączenia ... Krytykanctwu i chamstwu w tej części forum, mówimy stanowcze... NIE 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 23 Listopada 2019 Autor Share Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) 5 godzin temu, rymulus napisał: Sokołów jak mrówków, świetnie. Też tak myślę. Jak tylko IBG się wygrzebie z P.11c w 1/32, to i jedenastek będzie pełno w około . 4 godziny temu, leon napisał: Wnętrze standardowo, kremowe. Podłoga brązowo-czerwona, tablica turkusowa Ok , tak będzie pomalowane . Zacznę najpierw od foteli dla pilotów . Trochę widać na pierwszym zdjęciu .Ciekawi mnie ta ściana za fotelami , wydaje się nie za bardzo kremowa . A w ładowni krzesełka dla desantu w jakim kolorze? 4 godziny temu, Sławekb napisał: .ale jest SUPER....powodzenia przy budowie))))) I tego mi właśnie teraz potrzeba , dziękuję szczerze ☺. 3 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: ja się chyba dołączę że swoim Nie ma chyba , Sokoła nie robić ? 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Krytykanctwu i chamstwu w tej części forum, mówimy stanowcze... NIE Jakże może być inaczej ? Tu się tylko buduje i maluje , można jeszcze ewentualnie podrzemać jeśli się nie chrapie . Pozdrawiam wszystkich , fajnie tak . Hello PS Gdyby ktoś miał coś co powinienem wiedzieć przy budowie , to proszę pisać i wstawiać ładne dziewczyny . A nie , nie , chciałem napisać zdjęcia ze szczegółami Sokoła . Przecież wiadomo ,że chodzi o śmigłowiec przecież . Każdy zainteresowany ma model Answera i wie co brakuje w opisie . Dla mnie jest to pierwszy śmiglak w życiu i tak nie za bardzo jestem zorientowany co i jak w budowie i kolorach . Edytowane 23 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 56 minut temu, Hello napisał: PS Gdyby ktoś miał coś co powinienem wiedzieć przy budowie , to proszę pisać i wstawiać ładne dziewczyny . A nie , nie , chciałem napisać zdjęcia ze szczegółami Sokoła . Przecież wiadomo ,że chodzi o śmigłowiec przecież . Proszę bardzo, co prawda malowanie nowe ale zdaje się że to ten śmigłowiec Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 O... i jakie mu ładne "sponsony" dołożyli po bokach nawet się czarne nie gryzie z tym nowym malowaniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Sokoły to jednak piękne śmigłowce . Z jednej strony konstrukcja dojrzała , rzekłbym nawet drapieżna w swym spojrzeniu ale cały czas o sylwetce wyjątkowo delikatnej i niepowtarzalnie uroczej . Z drugiej strony , widać potencjał jakby dopiero co weszła w życie , niedawno ukazując nam jakie piękne kwiaty kryje nasza polska kultura techniczna . Wystarczy tylko dać trochę kolorów światła by z zielonych pąków rozwinęły się barwy , zachwycające cały świat . Sokół jest konstrukcją , która może jeszcze długo się rozwijać . I pomyśleć , że sprzedali PZL za czapkę śliwek. Pozdrawiam Hello Edytowane 24 Listopada 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Kolega pozwoli że umieszczę w tym wątku parę zdjęć.Nie tej wersji ale może komuś się przydadzą.Zawsze można je przenieść o innego wątku. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Xmen napisał: Kolega pozwoli Oczywiście ☺, ten wątek jest dla wszystkich Sokolników . Każdy wpis jest potężną dawką mobilizacji dla mnie w budowie modeli . A także dla innych którzy się jeszcze wachają z rozpoczęciem budowy Sokoła . Tak przy okazji , dowiedziałem się , że ten Sokół nr 0209 był pierwszym "wcielonym" do wojska . Taki rodzynek . Pozdrawiam Hello Edytowane 24 Listopada 2019 przez Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 27 Listopada 2019 Autor Share Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) Mieszam kolory : Co powiecie na to . Niebieski Tamiya XF-8 , brązowy mieszany . Może być czy dalej mieszać ? Zdjęcie robocze , jak dojdę do koloru to pomaluje na czarnym podkładzie aerkiem . U mnie na żywo jest to taki sam kolor , idealnie jak obrazek nr 2 z pierwszego postu . Patrząc na zdjęcia i kolory Answera z modelu powinienem trochę go zrobić bardziej wyblakłego . Co myślicie ? Pozdrawiam Hello Edytowane 27 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 27 Listopada 2019 Share Napisano 27 Listopada 2019 Myślę że powinieneś zrobić próbę na docelowym podkładzie malując aero . Pomarańcz na ciemnym wyjdzie na pewno inny ale jesteś już blisko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 No i się wykluł z pudełka - pierwsze cięcie i klejenie . I pierwsze wrażenia - plastik mięciutki . Elementy podłogi i panelu w kabinie pilotów można skleić dowolnie - krzywo , prosto , jak pasuje . Nie blokują się wzajemnie i po prostu trzeba uważać na pion i poziom . Teraz czas na wzorki na materiale siedzeń . Następna sprawa "podejrzana" , chyba wnęki do reflektorów są za głębokie i włażą na podłogę od spodu . A to wpadka . Dobra , to do następnego zdjęcia . Pozdrawiam Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 może kalka na fotele?????? sprawdzi sie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Dobra, w tym malowaniu jeszcze nie było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 13 minut temu, Adamsky napisał: może kalka na fotele?????? sprawdzi sie? Ciekawy pomysł. Ja malowałem przez szablon z nieregularnymi otworami ale kalka to może być to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Godzinę temu, Adamsky napisał: może kalka na fotele?????? sprawdzi sie? Jak najbardziej. To samo miałem w planach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Adamsky napisał: może kalka na fotele?????? sprawdzi sie? No masz , pewnie że się sprawdzi . Pierwsza moja myśl , dlaczego nie wydrukowali ? 1 godzinę temu, Grzes napisał: Dobra, w tym malowaniu jeszcze nie było Pod tym kątem się zdecydowałem na 0209 , dla malowania . No i też dlatego , że i mój pierwszy smiglak i we wojsku pierwszy Sokół i jeszcze bo ... szachownica prawidłowa . 1 godzinę temu, leon napisał: kalka to może być to Słuszna koncepcja , jestem za ☺ . 31 minut temu, mbrnnr napisał: miałem w planach Zrobić czy kupić ? Pozdrawiam Hello PS Sokolnicy , wstawiajcie warsztaty . Edytowane 28 Listopada 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2019 Share Napisano 29 Listopada 2019 8 godzin temu, Hello napisał: szachownica prawidłowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 29 Listopada 2019 Share Napisano 29 Listopada 2019 trzeba pomyśleć o kalkach na fotele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 30 Listopada 2019 Autor Share Napisano 30 Listopada 2019 (edytowane) Ja już nie będę potrzebował ale w następnych modelach Answera kalki na fotel będą bardzo dużym ułatwieniem . No i będzie to wyglądać tak jak ma wyglądać . Bez urazy dla modelarzy którzy potrafią i znajdują przyjemność w samodzielnym " utkaniu " tkaniny na fotel ☺☺. Ja jutro będę próbował . Pozdrawiam Hello Edytowane 30 Listopada 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi