Baas ArK Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 Mój ostatni wyrób z zestawu Airfixa (A02069) wzbogacony o tablicę Yahu (YMA7237). Ale albo ta tablica jest nie z tej bajki albo ja coś zrobiłem nie tak, bo żeby ją wstawić w przewidziane miejsce musiałem pozbawić ją bocznych paneli. Malowany w zdecydowanej większości Gunze C i niektóre rzeczy Humbrolami. Zapuszczony w linie PLW1619 (Blue Dirt) nieco zanikł pod końcowym półmatem, ale uwierzcie mi - on tam jest. Łyk historii: Egzemplarz N3439 został dostarczony do dywizjonu 17 stycznia 1941 na lotnisko Squires Gate wraz z pięcioma innymi maszynami (N1769, N1812, N3320, N3330 i N3339) okazał się dość szczęśliwy dla Polaków. Już 12 marca 1941 załoga pilot Sgt Kazimierz Jankowiak i strzelec Sgt Jerzy Karais uszkodziła około godziny 22-giej He-111. Dwa dni później lecąca na tej samej maszynie załoga pilot F/O Maksymilian Lewandowski i strzelec Sgt Marian Niewolski zgłosiła prawdopodobne zestrzelenie He-111 około godziny 00.50. Zgłoszenie to zredukowano później do uszkodzenia. W tym przypadku celem Polaków był najprawdopodobniej jeden z trzech należących do KG55 Heinkli: oznaczony G1+HA wylądował w Le Bourget z jednym rannym na pokładzie, G1+GS również lądował w Le Bourget z trzema rannymi i trzeci należący do III/KG55, który rozbił się w Cherbourgu z jednym zabitym i trzema rannymi. Defiant N3439 został utracony w wyniku nocnego nalotu Clyst Honiton gdzie wówczas stacjonował dywizjon. Dwa inne Defianty (T3980 i N1812) zostały wówczas uszkodzone. Podczas tego nalotu zdołała wystartować na Defiancie N3404 załoga Sgt Jerzy Malinowski i Sgt Stanisław Jarzembowski i zestrzelić jednego z napastników. Dobra, kto przebrnął przez wstęp może obejrzeć (na własną odpowiedzialność) kilka zdjęć: Zdjęcia wrzucone bezpośrednio w regulaminowej szerokości 1024, więc nie wiem jak będzie z odbiorem jakości/detali. Narodzie! Do piór! (znaczy klawiatur ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 Ta szachownica oryginalnie była tak obdarta, czy kalkomania Ci nawaliła? trudno o jakieś większe fajerwerki, jak się robi samolot jak nowozelandzki rugbysta, czyli all black. Ale i tak fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 No to jadziem. Czarny to strasznie wredny kolor.Raczej należało użyć bardzo ciemno szarego.Trochę też za bardzo się błyszczy.Wysadził bym tych załogantów i zamknął kabinę pilota.Końcówki łopat śmigła pomalowane żółtym za bogato.Kalki pewnie Intech?Jeżeli tak to dobrze że udało się je nałożyć bo moje to się rozpadły.Trochę się też powozie pokrzywiło.Jeszcze uwaga co o wieżyczki.Jak się obracała to środkowa część kadłuba była opuszczana. Podsumowując: Plus za zmierzenie się z malowaniem na czarno.Są niedociągnięcia ale który model ich nie ma.Dawaj dalej.Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2019 Z błyszczeniem się zgadzam, coś się od jakiegoś czasu nie mogę dogadać z farbami. Kalki zamawiałem daaaawno temu w MM (nie dokładnie zrobili to co chciałem: inny krój seriala, za wysoki środek W i wyłazi biały podkład) do starego Airfixa (ale nim się do niego zabrałem, pojawiły się zapowiedzi nowego) a szachownica była cała. Wieżyczka obrócona tylko to zdjęć żeby nie było, że wklejona na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Jak już kolega Xmen wspomniał, to trochę ambitnie z tą czernią. Wiem, że "patriotyzm" i wypada zrobić ale Defiant to straszna decha jest i malowanie w jednolity kolor jest wymagające. Co do załogantów też jestem zdania że powinni pójść na herbatę. Plus za anteny od usterzenia do rondli. Całość ocenia na ok 2 godziny temu, Xmen napisał: Dawaj dalej.Czekamy Popieram Edytowane 28 Grudnia 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Thx, Panowie. Załoganci "wciągnięci na listę płac" - zostają. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 Mnie sie podoba, fajny Defiancik. Ja robiłem wash AK do czarnego i nawet nawet wzbogacił sylwetke. Na drugi raz radze zaryzykowac wtedy model nie bedzie taki "płaski" Zgadzan sie z przedmówcami na temat pilotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 A ja zrobię w malowaniu dziennym - mam go w takim dwupaku razem z Dornierem Do 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 7 minut temu, WujekAlice napisał: A ja zrobię w malowaniu dziennym - mam go w takim dwupaku razem z Dornierem Do 17 Mój też jest z tego dwupaka Lepiej zlep Dorniera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 A którego? Bo w piwnicy 2 czekają. Ten z zestawu i jeszcze do tego Kauz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 W dniu 28.12.2019 o 21:16, Xmen napisał: No to jadziem. Czarny to strasznie wredny kolor.Raczej należało użyć bardzo ciemno szarego........ Tak czarne i białe malowanie jednolite to wg mnie najtrudniejsze kamuflaże - dlatego poczyniłem starania aby jednym z tematów warsztatów na MPMie było właśnie malowanie nocne warto obejrzeć nagranie z warsztatów jest na stronie festiwalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 11 minut temu, WujekAlice napisał: A którego? Bo w piwnicy 2 czekają. Chwalipięta Zbroisz się na wypadek "W"? 11 minut temu, WujekAlice napisał: Ten z zestawu Oczywiście że TEN Z ZESTAWU !! U mnie też grzeje ławę, ale jakoś zabrać się do niego nie mogę. Choć średnio dwa razy w miesiącu pudełko wyciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Grudnia 2019 Share Napisano 30 Grudnia 2019 Żeby wypraski pooglądać? Też tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi