golf czarny Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Wiem, to nie są modne farby. Ale tak z ciekawości, może znajdę poradę u ich użytkownika: 1) na co je kłaść? Tamiya x-1, gunze GX, czy na emalię olejną ( akurat to pokazywał film na YT ,że na alcladowy Black Base), 2) rozcieńczanie ?(wiem,że mają swój rozcieńczalnik, czy da się czymś innym bez utraty efektu? Jakoś nitro mnie nie przekonuje, może się mylę), 3)czym zabezpieczać ( wiem , jest sealer- nie do dostania, ale nie wiem co to jest dokładnie za rodzaj powłoki, czy można go washować bezkarnie olejami, akrylami?), Czy mogę zabezpieczać innymi bezbarwnymi, x-22, gx-100, akrylowymi, emaliami (alcladowymi cote)? Dodatkowe informacje istotne jak nakładać, jak rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Kłaść je możesz na goły plastik. Jasny i czarny podkład nieznacznie zmieniają wygląd koloru. Nie rozcienczasz niczym, lejesz prosto z butelki. Do zabezpieczania masz dedykowany sealer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 Tu masz mojego FJ-2 w pełni malowanego metalizerami MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 Aż poszukałem bo mi się wyświetlało,ze był warsztat. A jaki to był podkład? ...w sumie fajnie wyszło (jak kładziony na taką porowata powierzchnię- ziarna nie widać). MM to ? aluminium-non buffing? a reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) szło na czarnego i szarego surfacera. Alluminium i Magnesium o ile mnie pamięc nie myli Ale po wypróbowaniu metalizerów od AK, odpuściłbym pchanie sie w MM. AK sa jednak bardziej user friendly Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Jeśli nie dostaniesz sealera, do zabezpieczenia użyj sidoluksu. Jest nawet lepszy bo jeden i drugi powoduje lekkie zmatowienie, ale sidolux mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Sealer nie matowi, inne środki natomiast tak, dlatego właśnie warto używac oryginalnego sealera, który w sumie nigdzie nie jest dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 A nie lepiej metalizery Mr Hobby?Rewelacja.I można na nich łosz robić nie zmieniają praktycznie powierzchni.Zapach jak metalizery MM i nie poleruje się ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 Godzinę temu, Moses napisał: Sealer nie matowi, inne środki natomiast tak, dlatego właśnie warto używac oryginalnego sealera, który w sumie nigdzie nie jest dostępny Mam Sealera. Nie jest to mój wymysł, tylko kilka lat temu na tym forum ktoś napisał, że Sealer robi lekkie zmatowienie powierzchni. Zrobiłem próby i wyszło mi tak samo. Nie piszę, że powierzchnia robi się matowa tylko troszkę mniej błyszcząca. Od tej pory Sealer stoi, a używam Sidoluksu. Coraz rzadziej bo generalnie przeszedłem na metalizery Bilmodel. Nie potrzebują żadnego zabezpieczenia. Można dowolnie długo trzymać pomalowaną powierzchnię w rękach i żaden srebrny ślad nie zostanie (i jest to chyba jedyny tak trwały metalizer). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2020 Share Napisano 3 Stycznia 2020 2 minuty temu, Marak napisał: Mam Sealera. Nie jest to mój wymysł, tylko kilka lat temu na tym forum ktoś napisał, że Sealer robi lekkie zmatowienie powierzchni. Zrobiłem próby i wyszło mi tak samo. Nie piszę, że powierzchnia robi się matowa tylko troszkę mniej błyszcząca. Od tej pory Sealer stoi, a używam Sidoluksu. Coraz rzadziej bo generalnie przeszedłem na metalizery Bilmodel. Nie potrzebują żadnego zabezpieczenia. Można dowolnie długo trzymać pomalowaną powierzchnię w rękach i żaden srebrny ślad nie zostanie (i jest to chyba jedyny tak trwały metalizer). Też mam Sealera, i nie zauważyłem matowienia Niemniej nie zmienia to faktu że w obecnej chwili kupując metalizery, patrze na Extreme od AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim za rady. Pomogły.Chyba obiorę taktykę racjonalizacji wydatków. Mam różne metalizery. Bilmodel i AK również.MM trafił się przez przypadek. Mam też różne bezbarwne m.in sidolux i sidolupodobne. Zamiast sealera (cena grubo ponad 20 zł ) użyję powyższych... Może alclada - Aqua Gloss Clear? A" ponad 2 dychy" pójdą na super silver albo super chrome od gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Metalizery MM po potraktowaniu "sealerem", sido czy innym bezbarwnym lakierem nie matowieją, tylko tracą (w różnym stopniu) charakterystyczny metaliczny połysk. Tzn powierzchnia jest nawet bardziej błyszcząca po lakierowaniu, ale już nie naśladuje dobrze metalu. Ten efekt dotyczy zresztą wszystkich metalizerów. Metal potraktowany lakierem będzie wyglądał nie jak metal, tylko jak lakierowany metal. Nie może być inaczej. Dlatego ja używam MM w miejscach w których nie grozi im dotykanie, maskowanie i wycieranie washa. Jakieś elementy silnika, instalacji, wewnętrzne powierzchnie pokryw itp. A to dlatego, że metalizery przeznaczone do polerowania dają chyba najlepszy ze wszystkich efekt "żywego" metalu. Wszędzie indziej też polecałbym AK XtremeMetal. Jest najłatwiejszy w obsłudze i wybacza wiele błędów. A efekt metaliczny jest bardzo przekonujący, choć pewnie nie tak dobry jak MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi