2jacks Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Witam. Robię podejście pod moją pierwszą dioramę i niestety ale poniosłem porażkę już na starcie i prosze o radę. Chodzi o kształtowanie terenu. Chciałem zrobić dioramę leśną, z dość zróżnicowanym terenem, więc wyciąłem styropian jak mi pasowało, ułożyłem wszystko na podłożu i chciałem pokryć masą modelarską, ale delikatnie mówiąc poniosłem porażkę. Wykorzystałem proszek ceramiczny naszej rodzimej produkcji firmy Renesans...ale konsystencja wyszła taka, że spływało po styropianie. W innych tych proszkach formierskich proporcje są 1:3...przy tym pisze że 1:1. Kiedy na filmikach ludzie nakładają swoją masę w zasadzie szpachelką i ma ona konsystencję masy, to ja miałem wodę...jak spróbowałem nalać mniej wody, to został proszek w niektórych miejscach i sam nie wiem co teraz robić. Czego wy używacie? Co jest najlepsze żeby pokryć styropian, styrodur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 18 Stycznia 2020 Może ten film Ci coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 18 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2020 no i gość gipsu nie używa wcale...bo widziałem ileś tam filmików i na większości zanim się pojawia ta masa, to wcześniej powierzchnia jest smarowana gipsem. No ale widze w taki razie że jest on zbędny...no ale to po co jest w takim razie stosowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Możesz użyć paski bandaża, gazę, chustkę higieniczną, ręcznik papierowy itd. Jako masa najlepszy jest najtańszy klej do kafelek, ja w każdym razie od lat takiego używam, żadna filozofia. Jednakze podkład musi mniej więcej odpowiadać kształtowi terenu. Korę z sosny możesz użyc jako imitację skał (warstwicy), albo folię aluminiową, odcisnie strukturę bloków skały... Co do gipsu, po wyschnieciu jest głatki, nienaturalny, klej ma lepszą strukturę, na wyschnietą i pomalowana na brążowo powierzchnię, na wikolu 1/1 z wodą sypie rozdrobnioną bardzo suchą ziemie przez sitko, na to sadzę elektrostatycznie tyrawę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Stycznia 2020 Share Napisano 18 Stycznia 2020 Kolejność przygotowania masy: wąska szpachla bo "patykiem" nie rozmieszasz. Pojemnik np po serku wiejskim, ważne, żeby był szeroki. Nalewasz wode w ilość ok. 2/3 objętości tego ile chcesz uzyskać masy, dodajesz stopniowo masę dokładnie mieszając mieszając aż do konsystencji budyniu... Jak pierwsza makieta to proponuję cos prostego, żeby wypracować sobie samemu techniki, zbyt skomplikowana może nie udać sie i możesz sie niepotrzebnie zrazić... na początku dokładnie zaprojemtuj w skali 1/1 na papierze bo nie wyjdzie. Zobacz w wątku HELCATAz Bośni Wiedźma w Driny tak jest świetnie pokazana kolejność wykonania, to samo w STALKER.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Klej do płytek? Kurcze..no ja kupiłem ten proszek ceramiczny bo tani i jest tym samym co to całe skulptamould, którego używają wszyscy na tych anglojęzycznych filmikach, z tą różnicą że jest krajowy i inne ma chyba proporcje mieszania, więc myślałem że będzie idealny. No ale wyszła tragedia, a robiłem to wszystko z 5 godzin i oba podejścia skończyły się dość słabo. Jeśli chodzi o powierzchnię, to nie wiem czy gładka nie jest tym czego potrzebuję, bo robię dioramę leśną i są pewnie górki itd...ale sama powierzchnia wydaje się dość gładka. No ale żebym to dobrze zrozumiał. To wszystko jest stosowane zamiennie? Klej, masy ceramiczne, lub te masy ziemiste od producentów? Bo myślałem, że ta masa imitująca ziemię ZAWSZE idzie na jakąś wcześniej przygotowaną i nałożoną inną masę. No i tobie chodzi o klej w sensie zaprawa klejowa? Takie kleje po 5, 10 kg? Edytowane 19 Stycznia 2020 przez 2jacks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 Ja ( to mój schemat postępowania i nie znaczy ze prawidłowy) robię tak: 1. rysunek 1:1 na paierze (rzeczywiste rozmiary rozstawienia itd. Płyta styroduru albo styropianu o odpowiedniej wielkości. Jak nie mam to z 2 sklejonych klejem uniwersalnym wzmocnione z obu stron siatką do łaczenia płyt gipsowych. 2. Ukształtowanie terenu przy pomocy kawałków styro* Jak najbardziej zblizone o planowanego ukształtowania 3.Warstwa kleju do kafelek, jak stromo to wzmacniam siatka do gipsu, bandażem, jakąś inna siatką czasami na mokre sypie drobne kamyki, odłamki skały itd. 4. Maluje to na brązowo, odcienie brazowego, zcarnego, siwego, a czasami kilka kolorów. 5.Oklejam balsą brzegi 6. Smaruję wikolem 1:1 i posypuję całość wysuszoną ziemią z kretowiska rozbitą na pył w moździerzu kuchennym a później w zależności od potrzeb... Proporcje rozpuszczania proszku ceramicznego?? ? Nigdy nie czytam instrukcji, leje wodę i mieszając dosypuję po trochu do właściwej (do moich potrzeb) konsystencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 Tak mi wychodzi z klejem do kafelek najtańszym bez patrzenia na markę, mieszam do konsystencji jaka mi pasuje. Zdjęcie *845.jpg ten brązowy prostokąt to czysta ziemia, reszta pierwsze sadzenie trawy 6 mm i kilka ręcznie robionych z włosia do uszczelniania rur kępek traw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 OK. To mam jeszcze inne pytanie...A co z drzewami? Chodzi mi o to czy one są przyklejane, czy jednak jakoś przytwierdzane do podłoża? Bo jeśli ta druga opcja, to czy te druciane drzewa da się bezpicznie przytwierdzić/wkręcić do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 W "drucianym" drzewie masz mocno rozbudowane korzenie :) Smaruję miejsce gdzie ma być drzewo cieńką warstwą kleju do kafelek, kładę gotowe drzewo klej rozsmarowuję po korzeniach, jak trzeba to maluję ale zazwyczaj pędzlem albo farbą w spraju, bo nie chce mi sie myć aerografu, jak wyschnie to zasypuję posypką i sadzę ewentualnie trawę, ale jest to utrudnione bo drzewo przeszkadza. Zrób sobie prosta winetę na próbę, jakieś drzewo, kawałek murka z płyty gipsowej z wydrapanym rylcem zarysem kamieni... Zobacz na Stalker w sci fi a także np. Wiedźma czyli Helcat z pancerki tam są świetne zdjęcia poglądowe. Niestety sam musisz sobie wypracować technikę, możemy Ci tylko podpowiadać, ale jak pisałem, zacznij od prostego, a dopiero później ten Twój ambitny projekt.Puki nie ma sniegu idź na spacer i zbierz resztki suchych ziół czy innych korzonków, bo się przydadzą.. Ostatnio kupiłem w Kastoramie po 16 zł za puszkę farby akrylowe w sprayu do renowacji mebli, są pod ręką do malowania terenu czy podkładu, nie zawsze chce się myć aerograf po pomalowaniu kawałka powierzchni :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 Przejrzałem ten wątek z helcatem....i co do drzewek, to rozumiem że sam będę musiał sobie wypracować technikę, ale boję się trochę popełniać błędy które mogą mnie kosztować ileś tam godzin pracy. Zauważyłem że ta masa którą wylałem i która jak pisałem nie spisała się jeśli chodzi o pokrywanie powierzchni,pęka i się kruszy.Myślę że wywiercenie dziurki byłoby niemożliwe, a niektóre drzewa miałyby być pod kątem. Miała by być mała skarpa i na niej pod katem do poziomu miało by rosnąć drzewo...Więc wolę zapytać zawczasu zanim się okaże, że coś było nie tak i wszystko trzeba od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 Użyj styroduru -styropiany a na to do wykończeń zwykłej plasteliny,którą pokryjesz dopracujesz powierzchnię gruntu potem na to wikol i sypiesz co chcesz.Albo gotowe specyfiki MIGa do wykończeń ale to większy koszt.A co do godzin pracy przy tym.Nie oszukuj się za darmo nic nie ma,nie nabierzesz wprawy bez wysiłku.Popełniasz błędy i następnym razem zrobisz lepiej.Każdy tak miał.I ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 No już kupiłem farbę o strukturze ziemi Vallejo...więc wypadało by ją wykorzystać. Jest trochę zbyt szara, więc myślę o tym żeby dodac do niej ziemi, ale nie jestem pewny czy tej masy nie zniszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 19 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2020 Gdzieś o tym czytałem i coś było nie do końca tak z plasteliną. Nie wiem o co chodziło, ale może to była kwestia zmiany objętości, albo twardości która potem może być problemem przy niektórych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 19 Stycznia 2020 Share Napisano 19 Stycznia 2020 Fakt plastelina jest tłusta.le jak połozy się na nią wikol to daj radę.Ogólnie dobre są glinki żezbiarskie samoutwardzające.A ten specyfik MIGa pomaluj na inny odcień jak wyschnie albo spróbuj próbkę z farbka jakąś o kolorze ziemi vallejo.Powinna przebarwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 20 Stycznia 2020 Share Napisano 20 Stycznia 2020 I co, spróbowałeś ? Jak chcesz to wystaw zdjęcia, doradzimy, spokojnie nikt nie będzie się wymądrzał czy śmiał.. Nie jestem właścicielem ale bardzo mi się spodobała czyjaś makieta/wineta więc wystawiam ja do celów poglądowych, spróbuj zrobić podobną, zainspiruj się nią .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 27 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Zrobiłem ale mi się nie podoba:)..No generalnie dużo jednak zmieniam. Dokupiłem nóż termiczny, który dziś dostałem i kombinuję z ziemią, ale może po prostu przesadzam, bo w sumie to to co będzie widoczne, to i tak będzie ściółka, którą będę musiał po prostu zrobić z liści, gałązek, mchów itd.... Kombinowałem też z prawdziwą ziemią, ale to nie ma sensu, bo z tego co zauważyłem ziemia którą jak zbierałem była czarnawa, po wysuszeniu zrobiła się szara/cementowa, czyli dokładnie taka jak moja masa Vallejo dark earth. No tylko że ziemia w lesie jest jednak no taka jak w lesie:) ogrodzie, czyli bardziej czarna a nie cementowa. Mam tusze i trochę z tym kombinuję żeby tą masę zabarwić, może na przyszłość klej do płytek jak da radę tuszem zabarwiać, to będzie to ciekawa opcja. Gdyby to mi wyszło, to był by to chyba całkiem sensowny cenowo patent. Generalnie sporo dłubania, ale jakoś do przodu po trupach idę. Powyrzucałem też zakupione wcześniej druty, bo raz: plątały mi się jak je rozwijałem ze zwoju, dwa: były krzywe jak je ciąłem na kawałki....i zakupiłem druty wyrobowe/ogrodowe. Widziałem że ludzie jakieś sprzęty mają do prostowania drutów, prościarki chyba, a okazuje się że można drut na kg kupić w odcinkach. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez 2jacks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 Ziemia :) zbierz w innym miejscu, będzie miała inny kolor, ta leśna jest jaśniejsza, ta z pola jest ciemniejsza.. Ściółkę, pewnie znajdziesz w którejś torebce z ziołami w kuchni. Jak dłubiesz to nabierasz doświadczenia czyli dobra droga, powodzenia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 1 Lutego 2020 Autor Share Napisano 1 Lutego 2020 Wrzucam zdjęcia:). Generalnie nie wyszło na pewno tak jak chciałem, ale jakoś wyszło. Nie dorobiłem się niestety jakiegoś przeświadczenia że mam dobra metodę robienia terenu. Chyba na przyszłość trzeba po prostu więcej czasu poświęcić na plan i składać teren z kilku klocków wycinanych wcześniej i dokładanych...no nic. Mam nadzieję, że po nałożeniu ściółki będzie to lepiej wyglądać. Generalnie niektóre elementy wyglądają byt skalnie i są zbyt kanciaste...powinny być gładsze, ale tyle się z tym męczyłem że nie chce mi się robić wszystkiego od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 4 Lutego 2020 Autor Share Napisano 4 Lutego 2020 Mam pytanko. Czy wie ktoś gdzie można by kupić formatki styroduru? Bo kupowanie całej paczki to trochę drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Ja kupuje na sztuki w castoramie. Styropian w różnych grubościach od 1cm do 10cm grubości. Styrodur też ale mniejszy wybór grubości. Głownie 3 i 5cm. Albo poszukaj kogoś kto robi reklamy - litery przestrzenne. Zazwyczaj wycinają ze sturoduru. Jest przy tym mnóstwo odpadów z którymi na mają co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 5 Lutego 2020 Autor Share Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) Kurcze...na sztuki? Sprawdzałem Obi Castoramę, Leroy i sprzedają w paczkach. Nawet dzwoniłem do obi i mi potwierdzili, że na sztuki nie sprzedają. Na stronie Castoramy jest nawet info, że zakup na paczki. ok..nie ma tematu. W castoramie rzeczywiscie na sztuki sprzedają. Ale okazało się że w Leroy też i jest kilka razy taniej, czyli temat rozwiązany. Edytowane 5 Lutego 2020 przez 2jacks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Tak - na sztuki. Z rok już nie kupowałem ale wcześniej kilka razy brałem w Castoramie w W-wie, nie pamiętam ulicy ale to przy Okęciu. Chyba Al.Krakowska ileś tam. Brałem styropian 1cm, 2cm, 3cm. Po 1 sztuce 50cm x 100cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jacks Napisano 6 Lutego 2020 Autor Share Napisano 6 Lutego 2020 Tak tak...już mam. W Leroy Merlin kupiłem. Jest taniej. Dzięki za info, bo tak to bym myślał, że tylko na paczki sprzedają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi