jmx62 Napisano Poniedziałek o 03:51 Share Napisano Poniedziałek o 03:51 6 godzin temu, Grzes napisał: Tych MM to nawet nie wiedziałem, że są... za to już miałem zrobionego. W tym modelu, o ile pamiętam element osłony silnika był szary zamiast czerwony i trzeba go było malować. Jest jeszcze numer z RWD-4 i -5. A nie było takich z niemalowaną osłoną silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 06:28 Share Napisano Poniedziałek o 06:28 2 godziny temu, jmx62 napisał: Jest jeszcze numer z RWD-4 i -5. Oj, trochę ich było, RWD-2, -4, -5bis, -6. -8, -9. -10, -13, -17. Ciekawostką jest to, że w 1969 zrobili model z poprawnymi kolorami napisów... ...a potem przez wiele lat utarła się kolorystyka czarna, łącznie z ich modelem z 1996 Zwróćcie uwagę na dopisek na żółtym pasku. Dziś, nie dość, że z przedmiotu zostały zgliszcza, to który z dzieciaków zrobiłby taki model... 2 godziny temu, jmx62 napisał: A nie było takich z niemalowaną osłoną silnika? Kurde... nie wiem! Ale samoloty, które widziałem na fotkach miały czerwoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Poniedziałek o 10:07 Share Napisano Poniedziałek o 10:07 Był jeszcze RWD-14 Czapla ale chyba Mały Modelarz tego samolotu nie wydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Środa o 11:09 Share Napisano Środa o 11:09 @Grzesrozważasz może relację z budowy któregoś z tych Małych Modelarzy? Mamy wątek warsztat vintage (najlepiej zeskanować i druknąć na papierze technicznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 12:01 Share Napisano Środa o 12:01 50 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: najlepiej zeskanować i druknąć na papierze technicznym) nawet skanowac nie trzeba, bo wszystko jest w necie skopiowane przez ruskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 16:16 Share Napisano Środa o 16:16 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: @Grzesrozważasz może relację z budowy któregoś z tych Małych Modelarzy? Tak jak napisałem - to zakup typowo sentymentalny, więc nie ma szans na robienie tych modeli w jakiejkolwiek formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Środa o 22:10 Share Napisano Środa o 22:10 5 godzin temu, Grzes napisał: Tak jak napisałem - to zakup typowo sentymentalny, więc nie ma szans na robienie tych modeli w jakiejkolwiek formie. Jedyną przeszkodą powinna być jakość kartonu, który można nasączać różnymi substancjami ( np. Paraloid 72 stosowany przez konserwatorów starodruków) dla uniknięcia łamania się go na zagięciach. Szczególnie wydania z lat 80-tych są kruche i pożółkłe. MM drukowano w olbrzymich nakładach. Ciągle pełno tego na serwisach aukcyjnych. Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Mam też kolegę, który przemalowuje stare numery i próbuje poprawiać oznaczenia. Pracuje w Paint metodami, które każdy grafik by obśmiał, ale sam się nauczył i daje radę. Mam od niego takie poprawione, wydrukowane na porządnym kartonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 22:12 Share Napisano Środa o 22:12 1 minutę temu, letalin napisał: Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Być może, ale mam wrażenie, że mi by się po prostu nie chciało tego sklejać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 23:56 Share Napisano Środa o 23:56 1 godzinę temu, Grzes napisał: Być może, ale mam wrażenie, że mi by się po prostu nie chciało tego sklejać. oj nie gadaj Ja mamYamato w 1:200 i korci..... choc jest juz plastik w tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 06:00 Share Napisano wczoraj o 06:00 6 godzin temu, BRAVO112 napisał: oj nie gadaj Wiesz, taka seryjka eRWuDziaków byłaby faktycznie ciekawa i gdy robiłem kartonówki szedłbym w to w ciemno. Dziś jednak zostanę przy mojej SiedemDwójce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano wczoraj o 07:37 Share Napisano wczoraj o 07:37 (edytowane) Grzes jakby jednak coś Cię naleciało na te RWDziaki z MM to sprawdź najpierw skale tych modeli bo coś mi świta w mojej siwej i łysej lepetynie że nie wszystkie są w 1:33. Chyba RWD-13, RWD-17 była 1:25 ale w tej chwili nie dam sobie obciąć czegoś tam... Ciekawym źródłem wiadomości w tym temacie jest strona modelarzy kartonowych konradus i zakładka projekt grupowy 50 lat MM ale niestety nie wszystkie linki działają ale popróbować można. Edytowane wczoraj o 07:48 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 07:45 Share Napisano wczoraj o 07:45 6 minut temu, jmx62 napisał: jakby jednak coś Cię naleciało na te RWDziaki z MM to sprawdź najpierw skale tych modeli Jakby co, to i tak robiłbym prosto z pudła... To znaczy z kartonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano wczoraj o 08:09 Share Napisano wczoraj o 08:09 21 minut temu, Grzes napisał: Jakby co, to i tak robiłbym prosto z pudła... czyli az tak bardzo przekreślone nie jest...... zwlaszcza teraz, gdy mamy super Karton wszelakiej maści i grubości, toczone kola i Uhu zamiast butaprenu od szewca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano wczoraj o 18:06 Autor Share Napisano wczoraj o 18:06 9 godzin temu, BRAVO112 napisał: zwlaszcza teraz, gdy mamy super Karton wszelakiej maści i grubości, toczone kola i Uhu zamiast butaprenu od szewca.... Wszystko mamy, tylko czasu nie mamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu W dniu 25.06.2026 o 00:10, letalin napisał: Jedyną przeszkodą powinna być jakość kartonu, który można nasączać różnymi substancjami ( np. Paraloid 72 stosowany przez konserwatorów starodruków) dla uniknięcia łamania się go na zagięciach. Szczególnie wydania z lat 80-tych są kruche i pożółkłe. MM drukowano w olbrzymich nakładach. Ciągle pełno tego na serwisach aukcyjnych. Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Mam też kolegę, który przemalowuje stare numery i próbuje poprawiać oznaczenia. Pracuje w Paint metodami, które każdy grafik by obśmiał, ale sam się nauczył i daje radę. Mam od niego takie poprawione, wydrukowane na porządnym kartonie. Ja w Gimpie i Paincie przerobiłem Bregueta XIX z Małego Modelarza na egzemplarz, na którym zginął brat mojego pradziadka w 1931 r., ale jeszcze nie dojrzałem do jego sklejenia. Ale może okazać się, że skleję go w wydaniu WAK, bo dzisiaj akurat zapowiedzieli model Bregueta XIX, a oznaczenia mogę dorobić na nowym modelu, bo na szczęście w tamtym okresie w pułkach używano oznaczeń geometrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu szkoda tylko,ze dziewietnastka nie miala szcześcia do 1:72 tylko raz, moze z 8 lat temu w Antwerpii gośc wyciagnal ze stosu staroci Ale co to byla za Firma to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Była kiedyś taka firma HitKit i robili takie szmaciaki z tamtego okresu, jakieś Potezy, Ansaldo itp i chyba był XIX ale tylko chyba, dokładnie nie pamiętam. Znalazłem Edytowane 4 godziny temu przez jmx62 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 minut temu Share Napisano 16 minut temu O firmie Hit-Kit mamy nawet specjalny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi