jmx62 Napisano Poniedziałek o 03:51 Share Napisano Poniedziałek o 03:51 6 godzin temu, Grzes napisał: Tych MM to nawet nie wiedziałem, że są... za to już miałem zrobionego. W tym modelu, o ile pamiętam element osłony silnika był szary zamiast czerwony i trzeba go było malować. Jest jeszcze numer z RWD-4 i -5. A nie było takich z niemalowaną osłoną silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 06:28 Share Napisano Poniedziałek o 06:28 2 godziny temu, jmx62 napisał: Jest jeszcze numer z RWD-4 i -5. Oj, trochę ich było, RWD-2, -4, -5bis, -6. -8, -9. -10, -13, -17. Ciekawostką jest to, że w 1969 zrobili model z poprawnymi kolorami napisów... ...a potem przez wiele lat utarła się kolorystyka czarna, łącznie z ich modelem z 1996 Zwróćcie uwagę na dopisek na żółtym pasku. Dziś, nie dość, że z przedmiotu zostały zgliszcza, to który z dzieciaków zrobiłby taki model... 2 godziny temu, jmx62 napisał: A nie było takich z niemalowaną osłoną silnika? Kurde... nie wiem! Ale samoloty, które widziałem na fotkach miały czerwoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Poniedziałek o 10:07 Share Napisano Poniedziałek o 10:07 Był jeszcze RWD-14 Czapla ale chyba Mały Modelarz tego samolotu nie wydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Środa o 11:09 Share Napisano Środa o 11:09 @Grzesrozważasz może relację z budowy któregoś z tych Małych Modelarzy? Mamy wątek warsztat vintage (najlepiej zeskanować i druknąć na papierze technicznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 12:01 Share Napisano Środa o 12:01 50 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: najlepiej zeskanować i druknąć na papierze technicznym) nawet skanowac nie trzeba, bo wszystko jest w necie skopiowane przez ruskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 16:16 Share Napisano Środa o 16:16 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: @Grzesrozważasz może relację z budowy któregoś z tych Małych Modelarzy? Tak jak napisałem - to zakup typowo sentymentalny, więc nie ma szans na robienie tych modeli w jakiejkolwiek formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Środa o 22:10 Share Napisano Środa o 22:10 5 godzin temu, Grzes napisał: Tak jak napisałem - to zakup typowo sentymentalny, więc nie ma szans na robienie tych modeli w jakiejkolwiek formie. Jedyną przeszkodą powinna być jakość kartonu, który można nasączać różnymi substancjami ( np. Paraloid 72 stosowany przez konserwatorów starodruków) dla uniknięcia łamania się go na zagięciach. Szczególnie wydania z lat 80-tych są kruche i pożółkłe. MM drukowano w olbrzymich nakładach. Ciągle pełno tego na serwisach aukcyjnych. Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Mam też kolegę, który przemalowuje stare numery i próbuje poprawiać oznaczenia. Pracuje w Paint metodami, które każdy grafik by obśmiał, ale sam się nauczył i daje radę. Mam od niego takie poprawione, wydrukowane na porządnym kartonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 22:12 Share Napisano Środa o 22:12 1 minutę temu, letalin napisał: Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Być może, ale mam wrażenie, że mi by się po prostu nie chciało tego sklejać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 23:56 Share Napisano Środa o 23:56 1 godzinę temu, Grzes napisał: Być może, ale mam wrażenie, że mi by się po prostu nie chciało tego sklejać. oj nie gadaj Ja mamYamato w 1:200 i korci..... choc jest juz plastik w tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 06:00 Share Napisano wczoraj o 06:00 6 godzin temu, BRAVO112 napisał: oj nie gadaj Wiesz, taka seryjka eRWuDziaków byłaby faktycznie ciekawa i gdy robiłem kartonówki szedłbym w to w ciemno. Dziś jednak zostanę przy mojej SiedemDwójce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano wczoraj o 07:37 Share Napisano wczoraj o 07:37 (edytowane) Grzes jakby jednak coś Cię naleciało na te RWDziaki z MM to sprawdź najpierw skale tych modeli bo coś mi świta w mojej siwej i łysej lepetynie że nie wszystkie są w 1:33. Chyba RWD-13, RWD-17 była 1:25 ale w tej chwili nie dam sobie obciąć czegoś tam... Ciekawym źródłem wiadomości w tym temacie jest strona modelarzy kartonowych konradus i zakładka projekt grupowy 50 lat MM ale niestety nie wszystkie linki działają ale popróbować można. Edytowane wczoraj o 07:48 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 07:45 Share Napisano wczoraj o 07:45 6 minut temu, jmx62 napisał: jakby jednak coś Cię naleciało na te RWDziaki z MM to sprawdź najpierw skale tych modeli Jakby co, to i tak robiłbym prosto z pudła... To znaczy z kartonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano wczoraj o 08:09 Share Napisano wczoraj o 08:09 21 minut temu, Grzes napisał: Jakby co, to i tak robiłbym prosto z pudła... czyli az tak bardzo przekreślone nie jest...... zwlaszcza teraz, gdy mamy super Karton wszelakiej maści i grubości, toczone kola i Uhu zamiast butaprenu od szewca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano wczoraj o 18:06 Autor Share Napisano wczoraj o 18:06 9 godzin temu, BRAVO112 napisał: zwlaszcza teraz, gdy mamy super Karton wszelakiej maści i grubości, toczone kola i Uhu zamiast butaprenu od szewca.... Wszystko mamy, tylko czasu nie mamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu W dniu 25.06.2026 o 00:10, letalin napisał: Jedyną przeszkodą powinna być jakość kartonu, który można nasączać różnymi substancjami ( np. Paraloid 72 stosowany przez konserwatorów starodruków) dla uniknięcia łamania się go na zagięciach. Szczególnie wydania z lat 80-tych są kruche i pożółkłe. MM drukowano w olbrzymich nakładach. Ciągle pełno tego na serwisach aukcyjnych. Nie ma co żałować, bo nasi spadkobiercy wywalą to i tak na makulaturę. Mam też kolegę, który przemalowuje stare numery i próbuje poprawiać oznaczenia. Pracuje w Paint metodami, które każdy grafik by obśmiał, ale sam się nauczył i daje radę. Mam od niego takie poprawione, wydrukowane na porządnym kartonie. Ja w Gimpie i Paincie przerobiłem Bregueta XIX z Małego Modelarza na egzemplarz, na którym zginął brat mojego pradziadka w 1931 r., ale jeszcze nie dojrzałem do jego sklejenia. Ale może okazać się, że skleję go w wydaniu WAK, bo dzisiaj akurat zapowiedzieli model Bregueta XIX, a oznaczenia mogę dorobić na nowym modelu, bo na szczęście w tamtym okresie w pułkach używano oznaczeń geometrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu szkoda tylko,ze dziewietnastka nie miala szcześcia do 1:72 tylko raz, moze z 8 lat temu w Antwerpii gośc wyciagnal ze stosu staroci Ale co to byla za Firma to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) Była kiedyś taka firma HitKit i robili takie szmaciaki z tamtego okresu, jakieś Potezy, Ansaldo itp i chyba był XIX ale tylko chyba, dokładnie nie pamiętam. Znalazłem Edytowane 5 godzin temu przez jmx62 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu O firmie Hit-Kit mamy nawet specjalny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 57 minut temu Share Napisano 57 minut temu Dzieki Grzes za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 41 minut temu Share Napisano 41 minut temu 16 minut temu, jmx62 napisał: Dzieki Grzes za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi