merlin_70 Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 A przecież można : Chaos black w sprayu - wydajny można przedpokój pomalować przy okazji Farby Tamiya LP - rozcieńczone ich rozcieńczalnikiem , będzie i podkład i farba bazowa . zostawić na 24 / 48 h. Trzyma się blach żywicy plastiku . Nakładać zwyczajnie aero , potem aero wyczyścić jak przy malowaniu. A aerograf , czyścić acetonem toll clanerem ( Gunze lub Wamodu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 31 minut temu, merlin_70 napisał: A przecież można : Chaos black w sprayu - wydajny można przedpokój pomalować przy okazji Farby Tamiya LP - rozcieńczone ich rozcieńczalnikiem , będzie i podkład i farba bazowa . zostawić na 24 / 48 h. Trzyma się blach żywicy plastiku . Nakładać zwyczajnie aero , potem aero wyczyścić jak przy malowaniu. A aerograf , czyścić acetonem toll clanerem ( Gunze lub Wamodu ) W moim przypadku spuchnięty ryj i 3 dni na naproxenie Myślałem nad tym ale w bloku pewnych rzeczy się nie przeskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Maja 2022 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2022 12 minut temu, cudi napisał: W moim przypadku spuchnięty ryj i 3 dni na naproxenie Myślałem nad tym ale w bloku pewnych rzeczy się nie przeskoczy A maska 3M dla lakierników lub podobna nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) 33 minuty temu, jawkers napisał: A maska 3M dla lakierników lub podobna nie pomoże? Na tą chwilę dodatkowy wydatek niespecjalnie jest mi na rękę (jupi, kredyt hipoteczny) - wolałbym ogarnąć co espaniole namieszali z tym podkładem że "nagle" są z nim same problemy... Z drugiej strony zastanawiam się, bo gdzieś coś kojarzę czy to nie kwestia koloru. Nie używa może ktoś szarego i mógłby się wypowiedzieć (ja psikam tylko czarnym)??? Edytowane 9 Maja 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) W dniu 9.05.2022 o 12:33, cudi napisał: Nie używa może ktoś szarego i mógłby się wypowiedzieć (ja psikam tylko czarnym)??? Kupiłem niedawno szary, jako pierwszy podkład do aero i na początku zaliczyłem wpadkę- na pewno nie nadaje się do lania prosto z butelki, jak zapewnia producent. Za to przy proporcjach 10:10 (kropel, rozcieńczalnik do akryli Hataki) i po 1 kropli flow improvera (vallejo) oraz retardera (tamiya) przy dyszy 0.2 (0.3 zatkałem na amen, po wyczyszczeniu powietrze cofa mi się do zbiorniczka) i ciśnieniu ~1,5 bara bez problemu pomalowałem dwa modele na raz. P.S; Lałem jednorazowo to dokładnie z tymi 10 kroplami; przy 20 mimo regularnego "przeczyszczenia" wylotu dyszy w trakcie malowania jednak w środku nieco przysychało i zaczynało pluć Edytowane 10 Maja 2022 przez KurChees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 10 Maja 2022 Share Napisano 10 Maja 2022 56 minut temu, KurChees napisał: Kupiłem niedawno szary, jako pierwszy podkład do aero i na początku zaliczyłem wpadkę- na pewno nie nadaje się do lania prosto z butelki, jak zapewnia producent. Za to przy proporcjach 10:10 (kropel, rozcieńczalnik do akryli Hataki) i po 1 kropli flow improvera (vallejo) oraz retardera (tamiya) przy dyszy 0.2 (0.3 zatkałem na amen, po wyczyszczeniu powietrze cofa mi się do zbiorniczka) i ciśnieniu ~1,5 bara bez problemu pomalowałem dwa modele na raz. P.S; Lałem jednorazowo to dokładnie z tymi 10 kroplami; przy 20 mimo regularnego "przeczyszczenia" wylotu dyszy w trakcie malowania jednak w środku nieco przysychało i zaczynało pluć Matko bosko, to aż takich cyrków nie było. Zabawne... zalałem dziś świeżego i na 0.3 poszedł jak burza. Wyszło wręcz satynowo i gładziutkie jak tafla szkła Nic już nie rozumiem... Czyżby nasi sprzedawali stare butelki (w sensie zleżałe)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KurChees Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 Możliwe, że sprzedają takie. Ja zamówiłem z agtomu, o ile dobrze pamiętam, jednak jak mówię- po dobrym rozcieńczeniu malowało mi się przyjemnie i dobrze. Przynajmniej tak mi się wydaje, dopiero się uczę malować aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 11 Maja 2022 Share Napisano 11 Maja 2022 3 godziny temu, KurChees napisał: Możliwe, że sprzedają takie. Ja zamówiłem z agtomu, o ile dobrze pamiętam, jednak jak mówię- po dobrym rozcieńczeniu malowało mi się przyjemnie i dobrze. Przynajmniej tak mi się wydaje, dopiero się uczę malować aerografem Moje ostatnie rozcieńczanie skończyło się tym, że podkład później dziwnie "proszkował" - czyli polerka to jedna wielka pylica, a po przejechaniu palcem podkład zostawał na palcu jak pigment.... ale fakt, kładł się fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) OK, eksperymentów ciąg dalszy.... Nowy podkład od ammo siadł ładnie jak wspominałem wcześniej. Dziś na próbę przeleciałem gościa cieniutką warstwą alc-600 (tym razem już od alclada). Jest lepiej niż było. Ale dalej w okolicy łączenia skrzydło-kadłub robią się farfocle jakieś i przynajmniej na oko mini-tarka Póki co myślę że przejadę to parę razy "barankiem" na niskich obrotach i kupię Alclad II 305-60 na próbę, bo ten podkład od ammo to "o kant d*** potrzaść" 1 butelka na 10 jest ok i czasami coś wyjdzie Niemniej, obaliłem mit o dyszy "przynajmniej 0.4"... Pewnie i z dyszą 0.6 jakość końcowa podkładu i tak byłaby wątpliwa... Edytowane 13 Maja 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 W dniu 9.05.2022 o 12:33, cudi napisał: Na tą chwilę dodatkowy wydatek niespecjalnie jest mi na rękę (jupi, kredyt hipoteczny) - wolałbym ogarnąć... 23 minuty temu, cudi napisał: OK, eksperymentów ciąg dalszy.... alc-600 (tym razem już od alclada)..... kupię Alclad II 305-60 na próbę.... 1 butelka na 10 Nie wiem, czy to ogarnianie i eksperymenty nie wyjdą drożej i bardziej szkodliwe niż maska 3m z pochłaniaczem (i hulaj dusza, nawet bilmodel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, giberes napisał: Nie wiem, czy to ogarnianie i eksperymenty nie wyjdą drożej i bardziej szkodliwe niż maska 3m z pochłaniaczem (i hulaj dusza, nawet bilmodel). Mówisz że alclad (podkład) aż tak wali w płuco? Póki co 5 lat używam alc-600 i nic się nie dzieje Lakier suchy na tyle że mogłem już nieco przepolerować. Po mocnej polerce -ujdzie, szału nie ma. Wątpliwości mam tylko dlatego że jak faktycznie miałbym się tak pitolić z polerowaniem każdej warstwy podkładu/farby/lakieru żeby pi* drzwi było to jako tako gładkie a nie chropowate jak nieheblowana deska, to zakrawa to nieco o paranoje... Szczególnie że cała artyleria ammo bazuje ironicznie na gładkiej powierzchni... bo na matową powierzchnię ani wash'a ani olejnych już nie użyje bo będzie to wyglądać jak rozmazana kupa Edytowane 13 Maja 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Chodzi mi o to, że "pitolisz się" z dziwnym podkładem tłumacząc to zdrowiem i kosztownością maski, zamiast kupić maskę, dobry podkład i chroniąc zdrowie czerpać przyjemność z hobby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 11 godzin temu, giberes napisał: Chodzi mi o to, że "pitolisz się" z dziwnym podkładem tłumacząc to zdrowiem i kosztownością maski, zamiast kupić maskę, dobry podkład i chroniąc zdrowie czerpać przyjemność z hobby. Prawda. Liczyłem że da się jeszcze coś z tym zrobić - te z żółtą nakrętką były fajne Ale widać pora na zmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 6 godzin temu, cudi napisał: Prawda. Liczyłem że da się jeszcze coś z tym zrobić - te z żółtą nakrętką były fajne Ale widać pora na zmiany... Może spróbuj podkład akrylowy od Ak 3rd gen. Posiadam go niestety kłoci sie z innymi rozcienczalnikami od MLT i Italeri Acryl , dlatego musiałem kupic od AK Thinner 3rd do niego. proporcja 1:1. Mi akurat nim dobrze sie maluje i nie smierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 14 Maja 2022 Share Napisano 14 Maja 2022 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Może spróbuj podkład akrylowy od Ak 3rd gen. Posiadam go niestety kłoci sie z innymi rozcienczalnikami od MLT i Italeri Acryl , dlatego musiałem kupic od AK Thinner 3rd do niego. proporcja 1:1. Mi akurat nim dobrze sie maluje i nie smierdzi. Mam Kultura pracy jak z vallejo, maluje się nim świetnie - niestety delikatny jest niesamowicie Wystarczy lekko drapnąć i odpada jak zdrapka ;( Chyba że ogólnie nie oganiam 3gen z AK, bo z tą starą serię dałbym sobie rękę uciąć - kładły się pięknie, dobra paleta, a po wyschnięciu twarde jak pieron Aż chyba zamówię jakiś zestaw żeby je wypróbować dokładniej, bo faktycznie miały potencjał niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Finalnie po polerce szmatkami 12000 jest już lepiej, ale zamówiłem szary podkład i czarną x-1 - poeksperymentuje. Ciekawi mnie czy tamiya daję się szlifować ew. jak wyłazi na niej szpachlówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Daję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 (edytowane) Wczoraj przyszła paczka, dziś miałem chwilkę na testy. Całość malowana fine artem 180, dyszą 0.3 przy ciśnieniu w zakresie 15-20 PSI. Podklad z X-1, lewa to silver z AMMO, prawa silver z AK (kupiony, ot na próbę), farby przejechane mikrofibrą i psiknięte bezbarwnym "lucky". Podkład z AK (strukturę ma identyczną jak matowy z Vallejo albo "one shot" z AMMO). Analogicznie - lewa AMMO, prawa AK. Moje wnioski: Metailizer prawdę ci powie... Wybrałem je do testowania bo są zazwyczaj najbardziej upierdliwe i wymagające jeżeli chodzi o podkład. Faktycznie podkład z X-1 wyciąga dużo więcej z metalizerów, jako że wykończenie na dzień dobry jest na wysoki połysk. Podkłady akrylowe natomiast dają wrażenie nieco mętnych i nieprzejrzystych Co do operowania fabrami - w AMMO podoba mi się nieziemska "soczystość" koloru, bardzo kojarzy mi się z folią aluminiową. Niestety przy malowaniu ciężko tą farbę kontrolować, wymagałaby chyba oklejenia całego pokoju żeby nie malowała gdzie popadnie (może kwestia małej dyszy) AK natomiast jest nieco za ciemny i nie daje tego fajnego efektu odbicia światła, niemniej byłem pod wrażeniem kultury pracy, faktycznie mało zasycha na igle (rozcieńczana ok. 4:6 na korzyść farby) i maluje się nią jak każdą inną farbą, czyli tam gdzie chcemy, ponadto ma fajną jednolitą strukturę (brak efektu brokatu) Ogólnie, malowanie na podkładach akrylowych wypada dosyć słabo (przynajmniej dla modeli lotniczych; na czołgach nie potrzeba turbo gładkiej powierzchni), i faktycznie zwykła tamiya X-1 użyta jako podkład sprawdza się całkiem nieźle. W okolicach weekendu poeksperymentuje jeszcze z pastą metalizującą true metal - używałem jej sporadycznie i nigdy jako baza dla całości modelu. Niemniej dało się nią wykonać imitację luster na matowiej powierzchni bez większych problemów Może warto? Kto wie, testy pokażą. Edytowane 19 Maja 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 19 Maja 2022 Share Napisano 19 Maja 2022 (edytowane) A teraz czas na suplement dnia: Ku mojemu zaskoczeniu najlepszy efekt dało pomalowanie całości podkładem AMMO, psiknięcie warstwy bezbarwnego "lucky" połysk i dopiero na niego metalizer i warstwa zabezpieczająca. Wygląda to następująco: Ziarna to akurat efekt aparatu (szum). Gładkie i jednolite jak nigdy - czyli w moim wypadku winowajcą całego zamieszania był alc-600 od alclada. Nałożony w minimalnie za dużej ilości (trzeba malować dosłownie mgiełką) tworzy chropowatą skorupę, która wymusza restart całego malowania od zera EDIT Rozochocony wynikiem z One Shot, poszedłem dalej i sytuacja ma się tak: Od góry, prawa strona pasta metalizująca od AK, następnie wcześniejszy 50/50 AK/AMMO, AMMO na podkładzie One Shot+ lakier "Lucky", AMMO na X-1 i AK na X-1. W czym ostatni 3 pokryte finalnie ALC-600. Efekt świetny i na tą chwilę nie widzę różnicy między łyżeczką malowaną podkładem One Shot a tamiyą - obie wyglądają dobrze Edytowane 19 Maja 2022 przez cudi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Dla odświeżenia tematu i niejako pół żartem - pół serio: nie wiem jak reszta ale w moim przypadku okazało że na dłuższą metę zamęczanie się "profesjonalnymi" farbami/podkładami i innymi dziwacznymi wynalazkami ammo mija się z celem, a w mojej ocenie poniższy karton docelowo powinien znaleźć się w jedynym dla niego słusznym miejscu - koszu na śmieci Ich środki są cholernie nieprzewidywalne, a chyba nie tędy droga Tzn. chyba dobiera się farby pod warunki, a nie mieszkanie i otoczenie pod farby A bo to za wilgotno, a bo ciśnienie jednego dnia takie a drugiego takie... I tym sposobem zamiast malować i coś robić 80% czasu marnuje na zabawy ciśnieniem i rozcieńczeniem ew. dopalaniem retarderem, AFI i Bóg wie co jeszcze Jednak co Vallejo i AK to V i AK.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 38 minut temu, cudi napisał: Dla odświeżenia tematu i niejako pół żartem - pół serio: nie wiem jak reszta ale w moim przypadku okazało że na dłuższą metę zamęczanie się "profesjonalnymi" farbami/podkładami i innymi dziwacznymi wynalazkami ammo mija się z celem, a w mojej ocenie poniższy karton docelowo powinien znaleźć się w jedynym dla niego słusznym miejscu - koszu na śmieci Ich środki są cholernie nieprzewidywalne, a chyba nie tędy droga Tzn. chyba dobiera się farby pod warunki, a nie mieszkanie i otoczenie pod farby A bo to za wilgotno, a bo ciśnienie jednego dnia takie a drugiego takie... I tym sposobem zamiast malować i coś robić 80% czasu marnuje na zabawy ciśnieniem i rozcieńczeniem ew. dopalaniem retarderem, AFI i Bóg wie co jeszcze Jednak co Vallejo i AK to V i AK.... Ciekawe ile farb sie tutaj znajduje i pieniążków wydane na te farby. Powiedzmy ze koszt 1 to około 11zł . To niezła sumka sie uzbiera a za tą kwotę mozna by było kupić sprawdzone Farby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 23 minuty temu, DamianosPL napisał: Ciekawe ile farb sie tutaj znajduje i pieniążków wydane na te farby. Powiedzmy ze koszt 1 to około 11zł . To niezła sumka sie uzbiera a za tą kwotę mozna by było kupić sprawdzone Farby Prawda! Niestety malowanie nimi stopniowo robiło się coraz cięższe - początki były fajne. Potem zaczęli kombinować z produktami, jakość zaczęła się zmieniać itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Na żywicę, i metalowe części daję najczęściej podkład BOLL, (coraz częściej na całe modele) po odtłuszczeniu walę prosto z puchy. Potem 24 h na porządne wyschniecie. Trzyma się wszystko, AK, MiG, Agama, Tamiya, Gunze, Vallejo. Potem można ścierać, przecierać, polewać, drapać........Szkoda wyrzucić domaluj do końca. Edytowane 4 Września 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Na żywicę, i metalowe części daję najczęściej podkład BOLL, (coraz częściej na całe modele) po odtłuszczeniu walę prosto z puchy. Potem 24 h na porządne wyschniecie. Trzyma się wszystko, AK, MiG, Agama, Tamiya, Gunze, Vallejo. Potem można ścierać, przecierać, polewać, drapać........Szkoda wyrzucić domaluj do końca. Mam już ogarnięty podkład z AK 3 gen i pracuje mi się nim całkiem fajnie, jedyne co to lekka polerka po wyschnięciu szmatką z mikrofibry. A co do farb - tutaj niestety nie mam jak domalować: zasychają, plują, pierdzą i w ogóle lipa... i o ile na kolor bazowy od biedy można do czegoś to użyć to już cieni i rozjaśnień tym nie zrobię, ergo w moim mniemaniu są bezużyteczne, bo cienie i rozświetlenia robię bazowym + biała, czarna farba... stało się to się stało, trudno. Ale mieli dużo drugich szans (jakieś 2 lata ) i zwyczajnie już mam dosyć tych ich pomysłów.... bo w praktyce rzadko kiedy ich rady coś dają. A np. z AK pierwsze malowanie: coś tam farby na coś tam thinnera, ciśnienie na odwal i jadę i z koksem... 0 problemów Więc nic na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cudi Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 I super, zaczął się okres grzewczy: wszystkie hiszpany czy to ak czy vallejo zasychają na igle do tego stopnia że to nie malowanie a raczej kontrolowane obsrywanie grudkami Dałem cały miks dopalaczy czyli AFL, retarder thinner nawet do 90% i przy 50 PSI udało się te wynalazki wypierdzieć, ale więcej męki w tym niż malowania (czyszczenie igły średnio co 3 sekundy malowania)... Najchętniej spakowałbym całość i zwyczajnie wyp******** przez okno Czerwone Hataki też tak mają (tzn czy schną na igle z byle powodu)???? Bo już nie mam innego pomysłu na normalne i bezstresowe malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi