Dorotka Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 43 minuty temu, Stalooki napisał: Tylko że ja wiem jaki efekt mi wyszedł wcześniej, gdy tego podkładu trochę nie wygładzałem. Farba była chropowata i ciężko było ją wypolerować. Uczę się na własnym doświadczeniu. Może po prostu nie umię jeszcze malować? Może mój aerograf chińczyk jest niedobry? Może teraz jest za sucho? Ja chcę Ci tylko powiedzieć, że zamiast trzech ściereczek mogłeś użyć jednej gąbki. Prościej, taniej, szybciej. Efekt taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Robiłem właśnie gąbką 3000 ale wydawało mi się to za grubo (rysy). Dlatego wolę na mokro tymi ściereczkami, fajnie one dolegają do podłoża i obróbka jest bardzo delikatna i szybka. Ale to tylko moje zdanie. Nie zależy mi też na szybkości. Robię już ten model dobre 2 miesiące. Tak jakby sam odwlekam z dokończeniem modelów, i kombinuję z różnymi technikami. Nie mam jeszcze wypracowane własnej metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Skoro to lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Nie powiem że nie masz racji Dorotka. Tylko że ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia i z lekka się czaję przy wszystkim. Ale dla poprawienia atmosfery powiem że drugą warstwę malowałem bez strachu malując na mokro z prawie otwartym na całość aerografem. Było to szybkie malowanie ma mokro całej karoserii bez strachu. Powstała równa mokra powierzchnia, która po wyschnięciu jest trochę matowa ale lakier to jeszcze nabłyszczy. Farba jaką malowałem to baza akrylowa rozcieńczona z Leveling Thinnerem w stosunku 1:4 z dodatkiem Tamiya Retardera. Nie ma prawie efektu skórki pomarańczy z czego jestem zadowolony. Chyba nie będę szlifował przed lakierem. Zaczekam jeszcze z malowaniem trzeciej warstwy farby bo dzisiaj nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Bardzo ładnie, może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Trzecia i ostatnia warstwa koloru bazowego. Poczekam jeszcze do jutra, nałożę kalki i namaluję cieńkie paski z boku modelu. Są cienkie kalki paski do tego ale wcześniej na wypukłych powierzchniach zjeżdzały mi one i rwały się w dodatku (nie najnowszy kit). Dlatego pomaluję je ostrożnie farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 W życiu nie zrozumiem tego twojego "malowniczego cyzelowania", ale efekt jest bardzo dobry także luzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Zamaskowałem bok samochodu żeby namalować cieńkie paski. To pięta achillesowa tego modelu. Miałem wcześniej zrobione kalkomanie pod maskami. Nie poczekałem dłużej aż wyschną i tyle mi z nich zostało. Normalnie osłabiony jestem dzisiaj. To już drugie podejście do tych przeklętych pasków na wyżłobieniach. Chyba muszę trochę odpocząć od tego modelu. Modelarstwo to nauka cierpliwości i wytrwałości przede wszystkim. Ale wnerwia mnie to. I tak źle i tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Bywa i tak.... Głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Naklejanie taśmy maskującej na kalkomanię niepokrytą lakierem to raczej zły pomysł, nieważne jak długo byś ją zostawił, gwarantuję że za każdym razem by taśma ją zniszczyła. Szczęście w nieszczęściu, że można to namalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Moim zdaniem za bardzo się z tym pieścisz. Im więcej zabawy tym los więcej psuje, wiem też z własnego doświadczenia Lakier to trzeba opierdzielić rachu ciachu, co nie pyknie to papierkiem i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 27 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Wiem o co ci chodzi. Może wydawać się to długo ale robię po trochu. Na ile mi starcza czasu. A paradoksalnie w czasie tej pandemii mam go mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 27 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Poprawiłem już na spokojnie ten pasek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Natomiast z lewej strony i z tyłu udało mi się poprawnie nałożyć kalki i namalować paski. Ten górny pasek to namalowana cieńka linia i o to właśnie chodzi, bo tak ma to mniej więcej wyglądać. Z tyłu udało mi się poprawnie nałożyć cieńką kalkę. Nabieram wprawy z tymi kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Pomalutku, po cichutku i będzie ok... Czekam na połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Połysk zamówiony i dostarczony . Maska samochodu po trzech warstwach GX100 (pierwsza sucha, dwie następne mokre). Nie jest to idelanie gładkie i jeszcze trochę kurzu osiadło (komora lakiernicza nie chroni od kurzu). Trzeba to szlifować gąbką 3000 i następnie polerować czy tylko polerować? A tutaj nadwozie pomalowane tylko jedną warstwą GX100 żeby zabezpieczyć kalki. Ile trzeba czekać pomiędzy warstwami lakieru. Plasmo na jednym ze swoich filmów mówił że czeka ok. 5 godzin pomiędzy warstwami a na końcu zostawia na 2 dni zanim szlifuje. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Przepis podawany 5 lat temu na tym Forum, co do GX100 znajdziesz tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Stalooki napisał: A tutaj nadwozie pomalowane tylko jedną warstwą GX100 żeby zabezpieczyć kalki. Ile trzeba czekać pomiędzy warstwami lakieru. Plasmo na jednym ze swoich filmów mówił że czeka ok. 5 godzin pomiędzy warstwami a na końcu zostawia na 2 dni zanim szlifuje. Ja daję pierwszą mgiełkę, druga po 10 minutach. Po drugiej leje już na mokro, nigdy mi kalki nie zjadło. Jak polejesz na mokro od razu, to jest pewne prawdopodobieństwo i to dość duże, że rozpuścisz kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Druga (mokra) warstwa lakieru na nadwoziu samochodu. Jeszcze dwie takie warstwy. Zaczyna się to świecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Szlifowanie na mokro gąbką ścierną 3000 firmy Tamiya. Szlifuję po to aby wygładzić efekt skórki pomarańczy oraz zlikwidować drobinki kurzu. Polerowanie pastami Tamiya. Jest to w miarę wypolerowane ale dalej widać małe ryski. Nie wiem czy są to pozostałości ze szlifowania czy te pasty zostawiają takie rysy. Polerować dalej? Jak myślicie? Fotografując pod kątem widać ładny efekt lustra. Nie wiem czy na tym zakończyć polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Jeśli widać ryski to znaczy, że one tam są i albo zacząłeś od zbyt delikatnej pasty i je zapolerowałeś albo polerowałeś zbyt krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Czyli są to ryski od szlifowania i jeszcze polerować zaczynając od Coarse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Od niczego innego tych rysek nie ma. Musisz zacząć jeszcze raz i po kolei z pastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Czyli zacząć od nowa polerować? Czy zlikwiduję te ryski pastą Coarse? Czy muszę też od nowa szlifować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi