siemieniaka Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 Witam. Zastanawiałem się nad własnym washem olejnym, ponieważ w sklepie modelarskim go nie ma, a czekać na paczkę nie mam chęci. Za to w mieście jest świetnie zaopatrzony sklep dla artystów, malarzy, plastyków. Zakupiłbym tubkę czarnej farby olejnej, ale nie wiem jakiego rozpuszczalnika użyć, czym to rozcieńczyć, żeby efekt był zadowalający. Być może ktoś z was już robił domowy wash olejny i mógłby się podzielić swoją wiedzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 Wystarczy zwykła benzyna do zapalniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 6 Marca 2020 Autor Share Napisano 6 Marca 2020 Naprawdę? Tylko, że w większości widuję te pod ciśnieniem, a nie w płynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 (edytowane) Benzyna pod ciśnieniem?? Chyba masz na myśli gaz. Ja kojarzę głównie takie: Możesz też użyć White Spirit modelarski. Edytowane 6 Marca 2020 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 (edytowane) 3 minuty temu, siemieniaka napisał: Naprawdę? Tylko, że w większości widuję te pod ciśnieniem, a nie w płynie... Piszesz o gazie nie benzynie benzynka to ta co podał Solo.Do zapalniczek typu Zippo właśnie na knocie. Edytowane 6 Marca 2020 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 6 Marca 2020 Autor Share Napisano 6 Marca 2020 W sumie to bardziej chyba nazywa się gaz do zapalniczek, ale widzę, że chodziło o te Zippo. Spoko, teraz rozumiem Jeżeli będzie ten rozpuszczalnik White Spirit w sklepie dla artystów to kupię, a jeżeli nie, to sklep z benzyną do zapalniczek też na pewno się znajdzie Proporcje 20/80 czy jakoś inaczej? Zwrócić na coś konkretną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 1 minutę temu, siemieniaka napisał: W sumie to bardziej chyba nazywa się gaz do zapalniczek Gaz do zapalniczek używa się do napełniania zapalniczek gazowych, benzyna to do zapalniczek na benzynę. Co do washa, rozcieńczaj tak żeby wash był bardzo płynny, jak woda, ale nie za bardzo z drugiej strony, żeby nie zrobił się zbyt przezroczysty. Musisz wyczuć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 6 Marca 2020 Share Napisano 6 Marca 2020 W tym samym sklepie dla plastyków kupisz White Spirit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 6 Marca 2020 Autor Share Napisano 6 Marca 2020 Dziękuję wszystkim za radę Jutro wszystko się wyklaruje już w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Solo napisał: Gaz do zapalniczek używa się do napełniania zapalniczek gazowych, benzyna to do zapalniczek na benzynę. Co do washa, rozcieńczaj tak żeby wash był bardzo płynny, jak woda, ale nie za bardzo z drugiej strony, żeby nie zrobił się zbyt przezroczysty. Musisz wyczuć. Dziękuję, wyszło naprawdę fajnie Edytowane 7 Marca 2020 przez siemieniaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Polecam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 Tylko śmieszne jest to, że wycisnąłem farbę, a waga nie złapała 2g, a nawet 1g nie chciała złapać, więc zrobiłem na oko. Zamknąłem go w słoiczku po koncentracie i do szuflady. Wytrzyma jakiś czas, czy wyparuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Zależy jak szczelny jest słoiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 A jeżeli nie szczelny jakoś super, to po prostu white spirit, czyli benzyna lakowa wyparuje i później wystarczy tylko jej dodać tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Tak, wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 No to super Obawiam się jednego. Położenia washa na cały model... Że wyjdzie kupa z tego. Jak dobrze zmyć takiego washa bez niszczenia farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Na tym polega wash, że zmywasz go bez zniszczenia farby pod spodem. Zmywasz go najlepiej White Spiritem, ja używam modelarskiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemieniaka Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 Super super Dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Ja tam cały czas używam farby olejne (Van gogh)+ benzynę do zapalniczek , dla mnie to najlepszy specyfik , AK I MIG jakoś gorzej mi się z nimi pracuje. Ale oczywiście to kwestia własnego doświadczenia. Trzeba tylko pamiętać , że nie należy kłaść takiego specyfiku na emalie i lakiery olejne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Ja używam farb Abteilung 502, mieszam w Enamel Thinnerze Tamki, bo z benzyną jakoś tak średnio się komponuje. Nie ma co się uczyć mieszania "na sztywno", bo stwierdzisz, że jednak za ciemny, dodasz 0,5g białego i co wtedy? Kompozycja zepsuta. Do ścierania nie potrzebujesz thinnera, ja jadę samym ręcznikiem papierowym, leciutko ścieram do skutku Po 4 godzinach od nałożenia schodzi bez problemu. A właśnie dzisiaj robiłem wash i też specyfik kręciłem sam. Edytowane 7 Marca 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi