Celeba Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Witam. To mój pierwszy post na tym forum więc z góry przepraszam, jeśli piszę w złym dziale lub kompletnie nie na temat, ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy modeli dwóch koparek - linowej i "klasycznej". Z tym, że mają to być modele zdalnie sterowane. Z samą elektroniką nie będę miał większych problemów, ale nie mam pojęcia jaki materiał wykorzystać. Założenia co do materiału mam takie: - max grubość 3mm - musi być dość sztywny - łatwy w obróbce (cięcie, wiercenie i klejenie) - najlepiej, żebym mógł dostać go w postaci arkuszy, bo wtedy mógłbym go wykorzystać do kilku innych projektów Tu zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych o poradę jaki materiał wybrać, gdzie mogę go dostać i jakiego kleju użyć. Będzie to mój pierwszy model z plastiku jego głównym zadaniem jest to, żeby działał. Nie musi wyglądać niesamowicie, ale ma spełniać swoją funkcję nad wyglądem popracuję w przyszłości. Na początku chcę zrobić coś na czym będę mógł testować swoje konstrukcje elektro-mechaniczne (w przyszłości może i elektro-hydrauliczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Może High Impact Polystyrene? Obawiam się, że będziesz musiał się obejrzeć za mocniejszymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celeba Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Sam zastanawiałem się na początku nad zastosowaniem ABS-u jednak ciężko jest znaleźć płyty o gładkiej teksturze a na takiej mi zależy. Później myślałem nad użyciem akrylu jednak nie miałem z nim do czynienia i nie wiem czy zdałby egzamin. Poczytam o HIPS-ie może to będzie to czego potrzebuję Na yt widziałem kanał gdzie ktoś robi modele z maskownic do kabli elektrycznych wycinając z nich potrzebne elementy i ewentualnie klejąc do siebie, żeby były sztywniejsze i grubsze, ale co jeśli chciałbym wyciąć np. ramię koparki które jest zagięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Zwróć uwagę że to jest forum modelarzy redukcyjnych, nie RC - może to trochę pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Możesz szukać też tu https://pfmrc.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Proponuję "spienione" PCV, różne grubości kolory itp. Świetnie się obrabia, klei itp. HIPS niestety przy większych elementach i do tego obciążonych jakimiś siłami nie lubi się kupy trzymać po sklejeniu czymkolwiek. Czy to kleje cyjanoakrylowe, czy żywice niestety prędzej czy później ( i "później" to nie 2 lata a raczej dni) jeżeli elementy z HIPSU będą miały "pracować" to szlag je trafi. Pisze o HIPSowych elementach wycinanych z arkuszy. HIPS przemielony i wydrukowany na drukarce 3D zmienia swoje właściwości i klei się już znacznie lepiej Zresztą "zwykłe" PCV w arkuszach "lanych" jak HIPS też jest upierdliwe jeżeli chodzi o klejenie i późniejsze poddawanie jakimkolwiek obciążeniom. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi