Lipa Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Następna ofiara mojego... modelarstwa, to takie dzieło sztuki nowożytnej z Bronco. Zwraca uwagę znakomity naturalny łeternig Trza to będzie jakoś zmyć... Pytanie więc czy jest jakiś rozpuszczalnik co nie zeżre mi modelu razem z Motipem i jednocześnie zmywanie nie będzie upierdliwe? Edited April 14, 2020 by Lipa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipster Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Jakbyś napisał czym jest ten 'naturalny łetering' (akryl/olej/emalia etc.) byłoby łatwiej doradzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipa Posted April 14, 2020 Author Share Posted April 14, 2020 Naturalny łetering, to takie poranne misie żartownisie(kurz). Do zmycia jest primer Motip. Bo gunze na niego nałożone złazi od wamodowskiego zmywacza akryli. No ale wamodowski zmywacz bardzo nie lubi Motipa tworząc kleista, trudną do zdjęcia z modelu maz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Na dole wanny spróbuj tym towarem. Kapnij na spód parę kropel i zobacz czy reaguje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) To może być za mocne....Bierze wszystko..... Edited May 15, 2022 by robertmodelarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterATS Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Najprościej to chyba zmyć całość. Jeśli model malowany olejami to do Kreta. Jeśli akrylami, to Dot-4 załatwi sprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipster Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Tak jak przedmówca mówi, do kreta go więcej roboty będziesz miał z machanie pędzlem niz noc w kreciaku na balkonie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipa Posted April 14, 2020 Author Share Posted April 14, 2020 Płynu hamulcowego jeszcze nie używałem. Jakiś konkretny czy po prostu najtańsza "4"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 najtańszy dot-4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
volsebix Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Ćwiczyłem DOT 3. 4-ki jak dotąd nie. DOT3 fajnie reaguje, plastiku nie tępi, tylko trzeba dać dobę w zanurzeniu i pod wodę i czyścić szczoteczka do zębów. Jak nie zejdzie wszystko, można powtórzyć zabieg. Plastik po tym normalny jest i nie kruszy się, jak czasem po krecie. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 Ja do zmywania akryli z powodzeniem stosuję Cleanux. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipa Posted April 20, 2020 Author Share Posted April 20, 2020 Dzięki Panowie! Przetestowałem jedno i drugie. Płyn hamulcowy po dwóch dniach wyżarł motipa z kadłuba geszuca i zszedł bez problemu. Cleanlux natomiast doskonale sobie poradził z pakterkami. Odeszło nawet gipsowo pigmentowe błoto. Natomiast z motipem tak średnio. Widać to na kadłubie i skrzydłach a6m2. Pakterki i częściowo emalie MM zlazły a motip ledwo kilka placków. Może za krótko moczyłem. Jak wlewałem cleanluxa, to farba pod samym strumieniem zaczynała mi z trójki schodzić. No więc rozentuzjazmowany wieczorem tego samego dnia zacząłem szczotkować Więc "wkrótce" wysyp moich kolejnych ch modeli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts