SławekK Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam! Nie było mnie jakiś czas - nie, że nie sklejałam modeli - tylko nie udzielałem się czynnie na forum :). Najlepiej wrócić modelem, wobec czego poniżej mój Diamond T 968A with Asphalt Tank z IBG Model. Model wygrałem na jakimś konkursie i wydawał się ciekawy... ale wcześniej skończyłem wywrotkę na tym samym podwoziu... która resztą za bardzo mi wyszła. Poleżał więc trochę na półce, ale w końcu sięgnąłem i po tą wersję. Kupiłem blachy z Parta, wprawdzie do tej wersji pasuje tylko kilka elementów, ale zawsze. Właśnie największy problem jest z wersją. Mi udało się znaleźć jedynie jedno zdjęcie i to z katalogu... więc nie wiem czy taki pojazd w ogóle istniał... ale zdałem się na producenta i zrobiłem go w malowaniu z pudła. Nie zamieszczam warsztatów, więc kilka zdjęć z budowy. Próbowałem zwaloryzować silnik i kabinę. Nietypowo na czerwonym tle, po szpachli w płynie :). Już w kolorach i z kalkami. Figurki to żywiczni artylerzyści z nieznanego zestawu, dodałem też jakieś narzędzia i kilka żywicznych dodatków. Teren to "płyta lotniska" własnej produkcji. Na koniec zdjęcie "z epoki". Model zbudowałem w roku 2018. Odwiedził kilka konkursów, coś tam nawet wygrał. Resztę oceńcie sami. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez SławekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Fajny Nie wiem czy widziałeś te stronkę: http://www.model-maniac.nl/articles/Diamond T/diamond-T.html Można tam niby znaleźć kilka zdjęć/rysunków tej wersji.. tyle, że jest sporo inna od modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Strony nie widziałem - dzięki! No ale znów jest tylko to jedno zdjęcie - nr 17, a potem opis, ale już innej wersji - kabina bez dachu, zupełnie inny wyposażenie zbiornika (przy 10, 17, 21)... Mam nawet instrukcje Diamonda T - Nr Tm 9-811 i tam jest tyle samo danych... czyli nic :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Pytanie czy brak danych nie oznacza fikcji w przypadku producenta modelu Szczerze to wygląda tak, jakby model bardziej był "zbiornikiem na wodę" niż "tym bitumicznym" Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez thor_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Fajnie wyszło^^ Beczka obok pojazdu to samoróbka czy jakiś zestaw? Do jakiej wersji w takim razie przygotowana jest blaszka Parta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 tkor_ - wydaje mi się że IBG trochę naciągnęło fakty co do tej wersji. Ja sugerowałem się instrukcją i rysunkiem z pudełka. Ademerio - blachy P72-171 dedykowane są do wersji z paką i wywrotki, ale część elementów można użyć i do innych. Są jeszcze blachy do wrackera - P72-174. Beczka jest żywiczna, chyba z zestawu Marsa, ale pewności nie mam :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Pojazd fajny , nie spotkany , eech żeby wydał kto takiego cudaka w 1/35 to bym se go kupił. W tym linku który zapodał thor jest co prawda opis tego pojazdu, ale " Bumper code" tego pojazdu to już całkowity SF o ile pierwsza grupa jest właściwa 26-101E to tyle druga grupa jest całkowicie niepoprawna 189T-2 sugerowałoby że jest to 2-gi pojazd w 189 zespole (unit) nie drużynie -określenie "squad" używane jest tylko w piechocie transportowym (T) , w Wikipedii znalazłem stronę dot. 101 batalionu saperów i jest tam co prawda schemat organizacyjny, ale sądzę że raczej odnosi się on do czasów współczesnych, bardziej prawdopodobne byłoby przyporządkowanie tego pojazdu do którejś z dywizji pancernych lub jeszcze lepiej do lotnictwa. Myślę że po prostu IBG nie za bardzo odrobiło lekcję. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 powrót w dobrym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 B.fajny i ciekawy model,ładnie zrobiony i w naszej skali ale dosyć jednostajny kolorystycznie moim zdaniem. Ale wiem że to kwestia gustu.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi