SławekK Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam! Nie było mnie jakiś czas - nie, że nie sklejałam modeli - tylko nie udzielałem się czynnie na forum :). Najlepiej wrócić modelem, wobec czego poniżej mój Diamond T 968A with Asphalt Tank z IBG Model. Model wygrałem na jakimś konkursie i wydawał się ciekawy... ale wcześniej skończyłem wywrotkę na tym samym podwoziu... która resztą za bardzo mi wyszła. Poleżał więc trochę na półce, ale w końcu sięgnąłem i po tą wersję. Kupiłem blachy z Parta, wprawdzie do tej wersji pasuje tylko kilka elementów, ale zawsze. Właśnie największy problem jest z wersją. Mi udało się znaleźć jedynie jedno zdjęcie i to z katalogu... więc nie wiem czy taki pojazd w ogóle istniał... ale zdałem się na producenta i zrobiłem go w malowaniu z pudła. Nie zamieszczam warsztatów, więc kilka zdjęć z budowy. Próbowałem zwaloryzować silnik i kabinę. Nietypowo na czerwonym tle, po szpachli w płynie :). Już w kolorach i z kalkami. Figurki to żywiczni artylerzyści z nieznanego zestawu, dodałem też jakieś narzędzia i kilka żywicznych dodatków. Teren to "płyta lotniska" własnej produkcji. Na koniec zdjęcie "z epoki". Model zbudowałem w roku 2018. Odwiedził kilka konkursów, coś tam nawet wygrał. Resztę oceńcie sami. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez SławekK 1 Cytuj
thor_ Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Fajny Nie wiem czy widziałeś te stronkę: http://www.model-maniac.nl/articles/Diamond T/diamond-T.html Można tam niby znaleźć kilka zdjęć/rysunków tej wersji.. tyle, że jest sporo inna od modelu Cytuj
SławekK Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Napisano 19 Kwietnia 2020 Strony nie widziałem - dzięki! No ale znów jest tylko to jedno zdjęcie - nr 17, a potem opis, ale już innej wersji - kabina bez dachu, zupełnie inny wyposażenie zbiornika (przy 10, 17, 21)... Mam nawet instrukcje Diamonda T - Nr Tm 9-811 i tam jest tyle samo danych... czyli nic :). Cytuj
thor_ Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Pytanie czy brak danych nie oznacza fikcji w przypadku producenta modelu Szczerze to wygląda tak, jakby model bardziej był "zbiornikiem na wodę" niż "tym bitumicznym" Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez thor_ Cytuj
Adamerio Napisano 19 Kwietnia 2020 Napisano 19 Kwietnia 2020 Fajnie wyszło^^ Beczka obok pojazdu to samoróbka czy jakiś zestaw? Do jakiej wersji w takim razie przygotowana jest blaszka Parta? Cytuj
SławekK Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Napisano 20 Kwietnia 2020 tkor_ - wydaje mi się że IBG trochę naciągnęło fakty co do tej wersji. Ja sugerowałem się instrukcją i rysunkiem z pudełka. Ademerio - blachy P72-171 dedykowane są do wersji z paką i wywrotki, ale część elementów można użyć i do innych. Są jeszcze blachy do wrackera - P72-174. Beczka jest żywiczna, chyba z zestawu Marsa, ale pewności nie mam :). 1 Cytuj
Adams M1A1 Napisano 21 Kwietnia 2020 Napisano 21 Kwietnia 2020 Pojazd fajny , nie spotkany , eech żeby wydał kto takiego cudaka w 1/35 to bym se go kupił. W tym linku który zapodał thor jest co prawda opis tego pojazdu, ale " Bumper code" tego pojazdu to już całkowity SF o ile pierwsza grupa jest właściwa 26-101E to tyle druga grupa jest całkowicie niepoprawna 189T-2 sugerowałoby że jest to 2-gi pojazd w 189 zespole (unit) nie drużynie -określenie "squad" używane jest tylko w piechocie transportowym (T) , w Wikipedii znalazłem stronę dot. 101 batalionu saperów i jest tam co prawda schemat organizacyjny, ale sądzę że raczej odnosi się on do czasów współczesnych, bardziej prawdopodobne byłoby przyporządkowanie tego pojazdu do którejś z dywizji pancernych lub jeszcze lepiej do lotnictwa. Myślę że po prostu IBG nie za bardzo odrobiło lekcję. Pozdr. A. Cytuj
jerzype Napisano 22 Kwietnia 2020 Napisano 22 Kwietnia 2020 B.fajny i ciekawy model,ładnie zrobiony i w naszej skali ale dosyć jednostajny kolorystycznie moim zdaniem. Ale wiem że to kwestia gustu.pozdro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi