Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Dojrzałem do zakupu jakiejś lupy albo szkła powiększającego. Szukam czegoś co by mi ułatwiło malowanie tzw. ekstremalnie małych detali, najlepiej coś czego nie trzeba koniecznie trzymać jedną ręką, najlepiej z powiększeniem x3-5. Zwykła lupa też w sumei może być. Od razu skreślam wszelkie lupy i okulary zakładane na głowę, jakoś mi to nie pasuje. W tej chwili mam taką lupę jak na zdjęciu, ale zdecydowanie za mało powiększa jak na moje potrzeby, za to bardzo fajna jest jej podstawka i wysięgnik - czegoś takiego bym szukał. Czy jest coś co możecie polecić, co spełnia moje wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Solo, po co chcesz malować coś czego nie widzisz? Na forum nie pokazujesz swoich prac, więc kwestia zobaczenia przez kogoś czegoś na foto też odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Mniejsza z tym po co, ważne czy coś takiego istnieje w przyrodzie i gdzie to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 poszukaj w sklepach ze sprzętem medycznym tutaj np https://www.equimed.com.pl/katalog-rozszerzony/550510-soczewki-i-szkla-powiekszajace/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Dzięki, widzę że czegoś takiego szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 30 minut temu, enten napisał: po co chcesz malować coś czego nie widzisz? Wytłumaczę: chcę malować coś co widzę, ale jako że jest to bardzo malutkie, to słabo to widzę i dobre, równe pomalowanie czegoś takiego jest w zasadzie niewykonalne bez szkła. A im ładniej pomaluje się coś małego, tym bardziej taki detal będzie lepiej widoczny i model na tym zyska. Przykład: opaska metalowa na nosie bomby GBU-38: jest tak mała i wąska że trudno to zamaskować do malowania aerografem, a maźnięcie choćby i pędzelkiem 0000 bez powiększenia da brzydki efekt maźnięcia, a nie pomalowania tylko tej opaski. Dlatego warto moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Solo napisał: Dojrzałem do zakupu jakiejś lupy albo szkła powiększającego Ale Ty, czy raczej Twoje oczy Ja mam lupę z Lidla. Do malowań o których piszesz przydaje się zwłaszcza mała, mocniejsza lupka. No i ma podświetlenie. Minusem jest mała mobilność. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ruchome ramię, takie jak w Twojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 A jakie ma powiększenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) 25 minut temu, Grzes napisał: Ale Ty, czy raczej Twoje oczy Ja mam lupę z Lidla. Do malowań o których piszesz przydaje się zwłaszcza mała, mocniejsza lupka. No i ma podświetlenie. Minusem jest mała mobilność. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ruchome ramię, takie jak w Twojej. Mam podobną niemal taka jak na fotce.Tu malowałem napis na handgranacie bo kalki już się skończyły.Skal 1;10 Fota przez szkło robiona w powiększeniu. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) 26 minut temu, Solo napisał: A jakie ma powiększenie? Solo one mają max 2,5 z małą soczewką wewnątrz 5x do większego powiększenia.Rewelacji nie ma ale daje radę.Myślę o jakiś okularach na głowę firmy Levenhuk.Tu nie chodzi o to czy gały niedomagają a domagają jeszcze i to dobrze ale o to co nas podnieca -Precyzja widoczna na fotkach w powiększeniu Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Które to konkretnie okulary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Takie coś sobie spraw Będziesz widział wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Jest parę modeli trzeba sobie wybrać wedle preferencji.Różne kolory i modele Tez fajne lupy stałe mają..Wpisać w ,,guglach ,, Levenhuk.Jest sklep z przyrządami optycznymi z tymi produktami. 26 minut temu, Solo napisał: Które to konkretnie okulary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Grzes napisał: Ale Ty, czy raczej Twoje oczy Ja mam lupę z Lidla. Do malowań o których piszesz przydaje się zwłaszcza mała, mocniejsza lupka. No i ma podświetlenie. Minusem jest mała mobilność. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ruchome ramię, takie jak w Twojej. Mam identyczną, jedynie w czarnej wersji. Maluję przy niej wnętrza samolotów w skali 1:144 i powiększenie 2.5x spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Poszperałem w sprawie tej mojej lupy i okazało się że ona powiększa od 2,5 do 5 razy, więc w sumie tyle ile potrzebuję. Muszę dać jej jeszcze szansę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi