hampel08 Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Hej! Otwieram warsztat dla podstawki pod ukończonego Lynxa AH-7 oraz ekipę quadowców, galeria tutaj: Nie mam doświadczenia w budowie podstawek oprócz jednej pustynnej dla Humvee w 1:48. Korzystam z tutoriali na youtube i poradników na forach oraz facebook. Dzisiaj wybrałem rozmiar podstawki i po pierwszej przymiarce wyszło, że 20x33cm będzie OK: Następnie wyciąłem styrodur w takim rozmiarze i naniosłem plan rozmieszczenia obiektów. Po tym dokleiłem wzniesienia terenu i skał: Pod styrodurem dokleiłem panel podłogowy zostawiam do wyschnięcia, jutro w planie modelowanie styroduru i wycięcie rowu (będzie suchy, bez wody) Cytuj
mandrivecs Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Dobry temat! Szkoda, że nie 1/35. Cytuj
hampel08 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Napisano 26 Kwietnia 2020 Zapraszam i liczę oczywiście na Waszą pomoc a skala akurat 1:48 bo w takiej były te zestawy z Airfixa. Przygodę z 1:35 zacząłem niedawno przy T-60 i podoba mnie się będą kolejne tanki na pewno, ale to po tej pracy Cytuj
mandrivecs Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Śmigło w 1:35 zajęło by pół biurka..! Cytuj
hampel08 Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Chwila przerwy ale czas zabrać się za rzeźbienie w styrodurze Mój przyjaciel pinterest podpowiada takie zdjęcia jeśli chodzi o prowincję Helmand, gdzie chcę ulokować moją ekipę. Jesli możecie coś doradzić w kwestii formowania skał to chętnie poczytam. Na razie dłubię nożykami z różny,mi końcówkami to jest dobre Cytuj
hampel08 Napisano 1 Maja 2020 Autor Napisano 1 Maja 2020 Dłubanie w styrodurze jednak odpuściłem, po obejrzeniu tutoriali postanowiłem skorzystać ze szpachli malarskiej rozrobionej na gotowo w wiaderku. Tak wygląda po nałożeniu, teraz trzeba odczekać min 24h jak wyschnie i wtedy nożykami wycinać w niej skały. Chciałbym przetestować również szpachlę budowlaną która lepiej zachowuje kształty i szybciej schnie. Ta malarska jak widać spływa pod wpływem grawitacji gdy nałoży się grubsze warstwy. Cytuj
hampel08 Napisano 2 Maja 2020 Autor Napisano 2 Maja 2020 Po 2 godzinach dłubania takie efekty, coś chyba z tego będzie 1 Cytuj
hampel08 Napisano 3 Maja 2020 Autor Napisano 3 Maja 2020 Stan na dzisiaj to ukończone dłubanie w skałach - cała niedziela z przerwami na kawę i obiad Testowo nałożyłem podłoże w postaci piasku do szynszyli i zwykłego żwirku przesypanego przez sitka. Wygląda na to, że wygrywa opcja 1, a żwirek zostawię w miejsca gdzie ziarno mogło być grubsze. Cytuj
M.A.V. Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Ciekawa sprawa z tym piaskiem dla szynszyli... kleisz to na wikol? Znalazłem w necie fotki że on taki bardzo jasny jest. Może skorzystam z tego patentu bo chcę zrobić dla 1:35 podstawkę pustynno-wydmową a nie mam koncepcji z czego Cytuj
hampel08 Napisano 4 Maja 2020 Autor Napisano 4 Maja 2020 Sypałem prosto na jeszcze mokrą szpachlę i po 5 minutach zsypałem. Kolejne warstwy będę kleił już na wikol. Jeśli chodzi o kolor to dla mnie nie miał znaczenia bo i tak podłoże maluje Dark Sandem. Używam pierwszy raz piasku dla szynszyli i jest świetny, bardzo drobny. W zoologicznym 7zł za paczkę która wystarczy spokojnie na kilka takich podstawek. 1 Cytuj
hampel08 Napisano 4 Maja 2020 Autor Napisano 4 Maja 2020 Cała podstawka zasypana, palcami (założone rękawiczki) uklepałem piasek i po 10 minutach odsypałem. Dzięki temu tworzą się struktury które powstają w skutek oddziaływania wiatru na piach pustynny. Teraz co najmniej 24h na utwardzenie i pójdzie podkład na skały. Cytuj
hampel08 Napisano 5 Maja 2020 Autor Napisano 5 Maja 2020 Poszedł podkład i po nim testowo "marketowy" spray kość słoniowa żeby nadać jakiś kolor bazowy. Końcowo piasek planuję malować Dark Sandem z Vallejo Cytuj
mandrivecs Napisano 5 Maja 2020 Napisano 5 Maja 2020 Na razie jest dobrze, czekam na ciąg dalszy. Cytuj
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 @mandrivecs zastanawiam się tylko czy te struktury na piasku trochę nie przesadzone, co sądzisz? Cytuj
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 Mi się wydaje że jak sypniesz na to tego piasku od szynszyli to się wszystko wyrówna i nie będzie takich wielkich różnic (mam na myśli płaskie, nie pagórki) Cytuj
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Taki mam zamiar właśnie, bo i tak dojdzie po malowaniu skał jeszcze kolejna warstwa piasku. Dzisiaj w planie malowanie skał... zobaczymy co wyjdzie Cytuj
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Napisano 6 Maja 2020 Jednak plany poszły w łeb... Przy skrobaniu gipsu niestety pominąłem takie puste miejsca gdzie wystawał styrodur (za cienka powłoka gipsu i odpadł). Przy malowaniu podkład wszedł w niego jak dzik w pyrki i niestety musiałem dzisiaj trochę poszpachlować... Tak więc malowanie prawdopodobnie jutro Cytuj
mandrivecs Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 14 godzin temu, hampel08 napisał: @mandrivecs zastanawiam się tylko czy te struktury na piasku trochę nie przesadzone, co sądzisz? Dla mnie ok, uważam, że struktura terenu powinna być dość wyrazista. Cytuj
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Napisano 6 Maja 2020 hampel08 - dobrze jest, nie od razu "kraków zbudowano". Ja podglądam jak ci idzie, bo będę trochę kopiował - choć planuje nie Afganistan a nasze Wicko. Ale piach do szynszyli już zamówiłem Cytuj
hampel08 Napisano 8 Maja 2020 Autor Napisano 8 Maja 2020 MAV ja w zoologicznym kupiłem paczkę za 7zł, spokojnie wystarczy na kilka takich podstawek A tymczasem malowanie skał w toku, kolor bazowy to Desert Sand od Hataki, na nim washe akrylowe własnej mieszanki. Jak przeschnie to jeszcze jeden wash na bazie dark sand Vallejo. Cytuj
M.A.V. Napisano 8 Maja 2020 Napisano 8 Maja 2020 Ja czekam bo musiałem internetowo - wszystkie stacjonarne "zoo" w moim rejonie pozamykane przez epidemię Fajna struktura wyszła - tak trochę jak mózg 2 Cytuj
kryspacz Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 (edytowane) Fajnie idzie, a Brytole zawsze na propsie Jedna uwaga do figurek: Na wczesny Herrick możesz pozwolić sobie jeszcze faktycznie na mix oporządzenia w desert DPM (identycznym jak mundury) i klasycznym DPM, ale u Ciebie wygląda na nieokreślony jednobarwny brąz? Oporządzenie jednobarwne olive green praktycznie resztkowo spotykane w korpusie kadetów. Obie fotki datowane na 2006 właśnie: Edytowane 9 Maja 2020 przez kryspacz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi