hampel08 Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Hej! Otwieram warsztat dla podstawki pod ukończonego Lynxa AH-7 oraz ekipę quadowców, galeria tutaj: Nie mam doświadczenia w budowie podstawek oprócz jednej pustynnej dla Humvee w 1:48. Korzystam z tutoriali na youtube i poradników na forach oraz facebook. Dzisiaj wybrałem rozmiar podstawki i po pierwszej przymiarce wyszło, że 20x33cm będzie OK: Następnie wyciąłem styrodur w takim rozmiarze i naniosłem plan rozmieszczenia obiektów. Po tym dokleiłem wzniesienia terenu i skał: Pod styrodurem dokleiłem panel podłogowy zostawiam do wyschnięcia, jutro w planie modelowanie styroduru i wycięcie rowu (będzie suchy, bez wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Popodglądam jak cuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Dobry temat! Szkoda, że nie 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Zapraszam i liczę oczywiście na Waszą pomoc a skala akurat 1:48 bo w takiej były te zestawy z Airfixa. Przygodę z 1:35 zacząłem niedawno przy T-60 i podoba mnie się będą kolejne tanki na pewno, ale to po tej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Śmigło w 1:35 zajęło by pół biurka..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Chwila przerwy ale czas zabrać się za rzeźbienie w styrodurze Mój przyjaciel pinterest podpowiada takie zdjęcia jeśli chodzi o prowincję Helmand, gdzie chcę ulokować moją ekipę. Jesli możecie coś doradzić w kwestii formowania skał to chętnie poczytam. Na razie dłubię nożykami z różny,mi końcówkami to jest dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Dłubanie w styrodurze jednak odpuściłem, po obejrzeniu tutoriali postanowiłem skorzystać ze szpachli malarskiej rozrobionej na gotowo w wiaderku. Tak wygląda po nałożeniu, teraz trzeba odczekać min 24h jak wyschnie i wtedy nożykami wycinać w niej skały. Chciałbym przetestować również szpachlę budowlaną która lepiej zachowuje kształty i szybciej schnie. Ta malarska jak widać spływa pod wpływem grawitacji gdy nałoży się grubsze warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 Po 2 godzinach dłubania takie efekty, coś chyba z tego będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Całkiem nieźle to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 Stan na dzisiaj to ukończone dłubanie w skałach - cała niedziela z przerwami na kawę i obiad Testowo nałożyłem podłoże w postaci piasku do szynszyli i zwykłego żwirku przesypanego przez sitka. Wygląda na to, że wygrywa opcja 1, a żwirek zostawię w miejsca gdzie ziarno mogło być grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Ciekawa sprawa z tym piaskiem dla szynszyli... kleisz to na wikol? Znalazłem w necie fotki że on taki bardzo jasny jest. Może skorzystam z tego patentu bo chcę zrobić dla 1:35 podstawkę pustynno-wydmową a nie mam koncepcji z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 Sypałem prosto na jeszcze mokrą szpachlę i po 5 minutach zsypałem. Kolejne warstwy będę kleił już na wikol. Jeśli chodzi o kolor to dla mnie nie miał znaczenia bo i tak podłoże maluje Dark Sandem. Używam pierwszy raz piasku dla szynszyli i jest świetny, bardzo drobny. W zoologicznym 7zł za paczkę która wystarczy spokojnie na kilka takich podstawek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 Cała podstawka zasypana, palcami (założone rękawiczki) uklepałem piasek i po 10 minutach odsypałem. Dzięki temu tworzą się struktury które powstają w skutek oddziaływania wiatru na piach pustynny. Teraz co najmniej 24h na utwardzenie i pójdzie podkład na skały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 fajne, fajne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 Poszedł podkład i po nim testowo "marketowy" spray kość słoniowa żeby nadać jakiś kolor bazowy. Końcowo piasek planuję malować Dark Sandem z Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Na razie jest dobrze, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 @mandrivecs zastanawiam się tylko czy te struktury na piasku trochę nie przesadzone, co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Mi się wydaje że jak sypniesz na to tego piasku od szynszyli to się wszystko wyrówna i nie będzie takich wielkich różnic (mam na myśli płaskie, nie pagórki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 Taki mam zamiar właśnie, bo i tak dojdzie po malowaniu skał jeszcze kolejna warstwa piasku. Dzisiaj w planie malowanie skał... zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 Jednak plany poszły w łeb... Przy skrobaniu gipsu niestety pominąłem takie puste miejsca gdzie wystawał styrodur (za cienka powłoka gipsu i odpadł). Przy malowaniu podkład wszedł w niego jak dzik w pyrki i niestety musiałem dzisiaj trochę poszpachlować... Tak więc malowanie prawdopodobnie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 14 godzin temu, hampel08 napisał: @mandrivecs zastanawiam się tylko czy te struktury na piasku trochę nie przesadzone, co sądzisz? Dla mnie ok, uważam, że struktura terenu powinna być dość wyrazista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 hampel08 - dobrze jest, nie od razu "kraków zbudowano". Ja podglądam jak ci idzie, bo będę trochę kopiował - choć planuje nie Afganistan a nasze Wicko. Ale piach do szynszyli już zamówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 MAV ja w zoologicznym kupiłem paczkę za 7zł, spokojnie wystarczy na kilka takich podstawek A tymczasem malowanie skał w toku, kolor bazowy to Desert Sand od Hataki, na nim washe akrylowe własnej mieszanki. Jak przeschnie to jeszcze jeden wash na bazie dark sand Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Ja czekam bo musiałem internetowo - wszystkie stacjonarne "zoo" w moim rejonie pozamykane przez epidemię Fajna struktura wyszła - tak trochę jak mózg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 (edytowane) Fajnie idzie, a Brytole zawsze na propsie Jedna uwaga do figurek: Na wczesny Herrick możesz pozwolić sobie jeszcze faktycznie na mix oporządzenia w desert DPM (identycznym jak mundury) i klasycznym DPM, ale u Ciebie wygląda na nieokreślony jednobarwny brąz? Oporządzenie jednobarwne olive green praktycznie resztkowo spotykane w korpusie kadetów. Obie fotki datowane na 2006 właśnie: Edytowane 9 Maja 2020 przez kryspacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi