zoltan1 Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Witam,kolejna przygoda ze skalą 1:200 tym razem Titanic Trumpeter z oświetleniem led. Model rozbudowany o dodatkowe oświetlenie na burtach (500 diod led ) było sporo wiercenia i lutowania. Model z pudełka posiada oświetlenie tylko nadbudówek ale grzechem by było nie oświetlić całego modelu . Tym razem Trampek naprawdę się postarał, rewelacyjna jakość wyprasek. Wymiary modelu. Długość -135 cm Wysokość- 36 cm Szerokość- 15 cm Kawał byka Pozdrawiam. Edytowane 20 Maja 2020 przez zoltan1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 bardzo ładny model. Gratuluję cieprliwości Fajnie wyglądają te "nocne" zdjęcia. Gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 A więc Duży plus za oświetlenie Ale musi być zawsze jakieś ale Brakuje mi w nim gry światłem. Przy tak dużym modelu przydałoby się naprawdę subtelne cieniowanie elementów i naprawdę subtelny wash, dosłownie odrobine ciemniejszy od białego, tak by nie zucal się w oczy, a sprawiał, że jednak coś się dzieje na modelu. No i ten nieszczęsny czarny kadłub. Gdybyś użył odrobinę jasniejszego/wyblakłego czarnego cały detal na kadłubie byłby widoczny, a tak wszystko zlewa się w jedną czarną plamę. Oczywiście delikatne przebarwienia i zacieki też by się przydały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 Dzięki ,jak pisałem nie buduje modeli dla siebie wiec taki musi być.Miało być prosto ze stoczni ale to Titanic wiec czystość można mu wybaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 10 minut temu, zoltan1 napisał: Dzięki ,jak pisałem nie buduje modeli dla siebie wiec taki musi być.Miało być prosto ze stoczni ale to Titanic wiec czystość można mu wybaczyć Spoko, spoko, rozumiem. Klient nasz pan Żebyś wiedział o jaką subtelność mi chodzi, to tutaj masz link http://www.modelshipgallery.com/gallery/service/liners/Titanic-200-cf/index.htm Coś więcej napiszesz o tym wypuście Trumpka, bo na chwilę obecną, to chyba jedyny Titanic na rynku godny uwagi. Cała reszta nie dość ze jest kiepska jakościowo, to w dodatku posiada wiele błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 (edytowane) Titanic filmowy bardzo fajny. Wiem dokładnie co Masz na myśli ale tak musi być, kuleją fotki jak zwykle na żywo wygląda znacznie lepiej.Mam tu fotkę z budowy tu już znacznie lepiej wygląda.Postaram się zrobić lepsze.Bardzo fajny model w budowie, trudny nie wiem jak jest teraz czy jest drewniany pokład do niego.Blaszki są wszystkie w zestawie,brak jak zwykle olinowania ale to już norma.Błędy są na pewno ale i tak model godny uwagi.Pierwsze co mi przyszło do głowy po zakupie tego liniowca to z miejsca przerobić go na Olympica w kamo w zebrę lub szpitalnego Britannica z okresu wojennego i uwalić go brudem rdza jak należy .Chodzi mi to po głowie, może kiedyś . Edytowane 20 Maja 2020 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 Do niego, w tej skali drewniany pokład to obowiązkowo, ale fajnie że przynajmniej jest komplet blach. Co do błędów, to wiadomo, zawsze będą, ale np model Academy 1/350, który niestetyposoadam, jest jednym wielkim błędem 43 minuty temu, zoltan1 napisał: Pierwsze co mi przyszło do głowy po zakupie tego liniowca to z miejsca przerobić go na Olympica w kamo w zebrę lub szpitalnego Britannica z okresu wojennego i uwalić go brudem rdza jak należy .Chodzi mi to po głowie, może kiedyś . Noooo w końcu mądrze gadasz! Też mi on chodzi po głowie i co w nim najważniejsze, to można go dobrze dowalić No ale to kiedyś, kiedyś i oczywiście w 700ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Maja 2020 Autor Share Napisano 20 Maja 2020 Dorzuciłem tak kilka lepszych fotek.Ja to Was naprawdę podziwiam ze w skali 1:700 da się takie cuda robić.Już skala 1:350 była by dla mnie sporym wyzwaniem.Brak pokładu drewnianego w sklepach do skali 1:200 pewnie za jakiś czas się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 Od razu lepiej, teraz wszystko widać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Maja 2020 Share Napisano 20 Maja 2020 12 godzin temu, zoltan1 napisał: ....przerobić go na Olympica w kamo w zebrę lub szpitalnego Britannica z okresu wojennego i uwalić go brudem rdza jak należy .... Kiedyś (z 10 lat temu) w Modelarstwie Okrętowym była pokazana fajna Mauretania w wojennych barwach, takich zebropodobnych - pamiętam bo była na okładce A model bardzo fajny chociaż wielki z niego kloc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 Znalazłem ,bardzo fajnie to wygląda Model ma spory potencjał i aż się prosi żeby nie robić z niego kolejnego oklepanego Titanica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Maja 2020 Share Napisano 21 Maja 2020 o właśnie to ! swoją drogą na takie malowanie to pewnie musiała iść cała półroczna produkcja jakiejś fabryki farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 Oympic wygląda faktycznie kosmicznie oczopląs murowany zapewne takie kamo działało skoro przetrwał.Pomalowanie tak modelu to już wyczyn a co dopiero prawdziwej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Maja 2020 Autor Share Napisano 21 Maja 2020 (edytowane) Znalazłem taki cytat dotyczący Olympica "Chlubą załogi było staranowanie i zatopienie niemieckiego U-Boota U-103 12 maja 1918 roku, po nieskutecznym ataku torpedowym. Nie wszystkim ten wyczyn się spodobał. Były opinie, że załoga „Olympica” powinna była uciec od zagrożenia, nie ryzykując życia tysięcy osób znajdujących się w tamtym momencie na jej pokładzie. Po zakończeniu wojny w poszyciu statku odkryto dziurę spowodowaną uderzeniem torpedy, która nie wybuchła". Stawiam na to że kapitan z u-bota miał wtedy oczopląs Edytowane 21 Maja 2020 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Piękny model i do tego orginalna lampka nocna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 Jako lampka hmm delikatnie ładuje po oczach 500 diod robi robotę.Mam tu kilka fotek z zawartości pudelka, to co widać to rolka giod led kolor żółty jest ich 5 metrów w pasku+pojedyncze diody które oświetlają kominy.Dodatkowo chciałem oświetlić kadłub co wymagało wiercenia w kadłubie.Diody w zestawie są na 5 volt czyli zwykła ładowarka od telefonu to pociągnie.Problemem okazało się dokupienie kolejnej rolki diod przeznaczonych na kadłub na 5 volt.Po długich poszukiwaniach udało się.Model już z pudełka jest niesamowity.Kupiłem Mogami w skali 1:350 można porównać skale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Mi tylko góry lodu brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 Cy ktoś ma jakieś plany jak rozprowadzić i gdzie przymocować oliniwanie w Titanicu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Ciekawy artykuł dotyczący kamuflażu: https://geekweek-interia-pl.cdn.ampproject.org/v/s/geekweek.interia.pl/militaria/newsamp-dazzle-kamuflaz-ktory-wprawial-w-oslupienie,nId,2551651?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16443960405867&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=Źródło%3A %1%24s&share=https%3A%2F%2Fgeekweek.interia.pl%2Fmilitaria%2Fnews-dazzle-kamuflaz-ktory-wprawial-w-oslupienie%2CnId%2C2551651 A Titanic z oświetleniem robi wielkie wrażenie. Edytowane 9 Lutego 2022 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi