Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 20 minut temu, Dorotka napisał: A najzabawniejsze, że o tym wszystkim bardzo szczegółowo opowiada gość z filmu, który koledze wrzuciłem, łącznie z tym jak się tego pozbyć i zrobić prawidłowo... Jakby opowiadał po angielsku to bym zrozumiał. A on nadaje po rusku i guzik z tego rozumiem. Filmik oglądałem i wygląda mi to na zwykłe szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 30 minut temu, toled napisał: Poniżej, nie powyżej To akurat wiem i od razu mówię, że to dość głupi element, który nie będzie pasował A mi chodzi o: Tutaj tak światło pada, bo tylna część była domalowywana, bo się tam kalka doczepiła jak zrywałem, starą, nieudaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 4 minuty temu, Bartas89 napisał: Tutaj tak światło pada, bo tylna część była domalowywana, bo się tam kalka doczepiła jak zrywałem, starą, nieudaną. Poważnie? I Ty twierdzisz, że oglądałeś... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 31 minut temu, Bartas89 napisał: Jakby opowiadał po angielsku to bym zrozumiał. A on nadaje po rusku i guzik z tego rozumiem. Filmik oglądałem i wygląda mi to na zwykłe szpachlowanie. Bukw możesz nie umieć czytać, takie mamy czasy, ale to tylko rosyjski. Gość mówi bardzo wyraźnie i bardzo prostym językiem nie da się nie zrozumieć z tego mniej jak 50%. Reszta wynika z kontekstu i sposobu w jaki prezentuje narzędzia oraz tego co i jak robi. Wynik jego szpachlowania i polerowania baku masz w pierwszych minutach części 13-tej. Refleksów światła tam w tym miejscu nie ma. Rozumiem, że chcesz szybko skończyć efektowny model ale może w tym miejscu, jakże widocznym i rzutującym na odbiór całego modelu, zwolnij trochę tempo. Tak jak koledzy doradzają poświęć trochę więcej czasu na wyprowadzenie tego elementu a efekt końcowy będzie klasy "wow!". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 3 godziny temu, DarkWing napisał: Bartas, ja miszzzczem nie jestem i szpachlę uznaję tylko w ostateczności. Bak po prostu skleiłem i wyszlifowałem na gładko Akurat tutaj przykład jest nietrafiony Też widoczne łączenie i jamka skurczowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 23 minuty temu, MooMiniek napisał: Bukw możesz nie umieć czytać, takie mamy czasy, ale to tylko rosyjski. Gość mówi bardzo wyraźnie i bardzo prostym językiem nie da się nie zrozumieć z tego mniej jak 50%. Reszta wynika z kontekstu i sposobu w jaki prezentuje narzędzia oraz tego co i jak robi. Wynik jego szpachlowania i polerowania baku masz w pierwszych minutach części 13-tej. Refleksów światła tam w tym miejscu nie ma. Rozumiem, że chcesz szybko skończyć efektowny model ale może w tym miejscu, jakże widocznym i rzutującym na odbiór całego modelu, zwolnij trochę tempo. Tak jak koledzy doradzają poświęć trochę więcej czasu na wyprowadzenie tego elementu a efekt końcowy będzie klasy "wow!". Przy następnym modelu postaram się zrobić tak, aby każdy był zadowolony Teraz już mam położony lakier, litery ładnie i równo pomalowane i położone kalki, z którymi też się męczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 11 minut temu, toled napisał: Akurat tutaj przykład jest nietrafiony Też widoczne łączenie i jamka skurczowa Tak, zgadza się, właśnie miałem o tym pisać, że u mnie też widać ten rowek (poniżej wlewu poprzeczny)ale tu mi chodziło bardzie o łączenie połówek baku. To było 11 lat temu chyba i to 2 czy 3 model więc błędy jeszcze były, a pewnie i do dziś się jakieś wpadki zdarzają ale ja nie narzekam, kleję sobie i czerpię z tego max przyjemności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 11 minut temu, Bartas89 napisał: Przy następnym modelu postaram się zrobić tak, aby każdy był zadowolony Teraz już mam położony lakier, litery ładnie i równo pomalowane i położone kalki, z którymi też się męczyłem. Królu złoty - to Ty masz być z modelu zadowolony, nie my. My tylko przekazujemy Ci rady co do procesu sklejania, każdy z nas przechodził przez to - modele słabe, pełne błędów Ale z czasem dochodzi się do wprawy Moim zdaniem najtrudniejszym etapem w modelarstwie jest dojście do takiego etapu, że przestajesz zwracać uwagę na instrukcję, a skupiasz się na dokumentacji np. fotograficznej. Wtedy żadne łączenia i jamy skurczowe nie będą straszne, bo z góry będzie wiadomo, że ich tam nie ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 Czego ten facet na filmikach używa, przed malowanie chromowanych części? On coś nakłada czy zmywa ten chrom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Zdejmuje chrom wykałaczką nasączoną kretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Godzinę temu, Bartas89 napisał: Przy następnym modelu postaram się zrobić tak, aby każdy był zadowolony Teraz już mam położony lakier, litery ładnie i równo pomalowane i położone kalki, z którymi też się męczyłem. Jak wolisz. Ten błąd popełniłeś przy pierwszym modelu. Przy drugim zrobiłeś prawie dokładnie to samo... Kiedy wybierałeś ten model do roboty, to twierdziłeś, że chcesz się na nim uczyć. I to do tego bardzo dobry model. Trzeba jeszcze tylko chcieć się uczyć, a nie naukę wciąż odkładać na później. Ale generalnie nie mój problem. Nie ma sensu dawać komuś rad skoro upiera się żeby z nich nie korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 4 minuty temu, Dorotka napisał: Jak wolisz. Ten błąd popełniłeś przy pierwszym modelu. Przy drugim zrobiłeś prawie dokładnie to samo... Kiedy wybierałeś ten model do roboty, to twierdziłeś, że chcesz się na nim uczyć. I to do tego bardzo dobry model. Trzeba jeszcze tylko chcieć się uczyć, a nie naukę wciąż odkładać na później. Ale generalnie nie mój problem. Nie ma sensu dawać komuś rad skoro upiera się żeby z nich nie korzystać Zrobiłem to przez swoje gapiostwo. Ale naprawdę już mi szkoda teraz to wszystko zmywać, bo jakieś tam małe zagłębienie jest. W następnym (o ile będzie) postaram się na to wszystko zwracać uwagę. Dodam tylko, że to model nie na konkurs tylko na półkę i będzie miał pewne niedoróbki, czy krzywo pomalowane niektóre części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 2 minuty temu, Bartas89 napisał: Zrobiłem to przez swoje gapiostwo. Ale naprawdę już mi szkoda teraz to wszystko zmywać, bo jakieś tam małe zagłębienie jest. W następnym (o ile będzie) postaram się na to wszystko zwracać uwagę. Dodam tylko, że to model nie na konkurs tylko na półkę i będzie miał pewne niedoróbki, czy krzywo pomalowane niektóre części Tym bardziej nie ma sensu się starać, żeby Ci wyszedł lepiej niż poprzedni. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Muszę się skromnie nie zgodzić z Dorotką.... To co zrobiłeś Bartas posiada wytknięte Ci błędy ale moim zdaniem nie dyskwalifikuje całego modelu... Piszesz, że robisz sobie na półkę, uwierz mi, na ostatnim Paprykarzu widziałem modele o wiele gorzej wykonane, a były wystawione na konkurs. Ważne abyś był świadom popełnianych błędów i żebyś miał opanowane podstawy oraz był świadom tego co robisz. Jak czegoś tam nie zrobisz czy nie poprawisz bo nie chciałeś, warto od razu się do tego przyznać, a nie dorabiać całej historii i niepotrzebnie rozpętywać gorącą dyskusję. Jeśli pomalujesz ten bak plakatówką i pędzelkiem bo taką masz wizję - uszanujemy to bez zbędnych słów, ale powiedz, że tak ma być. Tak jak wielokrotnie podkreślam, to ma być hobby które przede wszystkim Cię odstresowuje i daje FUN, a nie dołuje i wpędza w stres. Niewiele modeli jest wykonanych idealnie bo ideału prawie nigdy się nie osiągnie. Ja osobiście lubię to hobby i raczej dużo buduję różnych modeli i prawie zawsze nie dbam o 100% zgodność z oryginałem - dla mnie model ma przypominać oryginał, a nie coś zupełnie innego. Szczegółowość ? Wystarcza mi taka jaką daje producent. Skupiam się na jak najstaranniejszym wykonaniu, w taki sposób aby nie zaszkodzić modelowi swoim działaniem (nie poplamić klejem, nie pozacierać detali pilnikiem, nie uciapać palcami lakieru, ułożyć równo kalki). Chcę osiągnąć końcową jakość taką jaką przewidział producent. Dla mnie po prostu tyle wystarczy aby model tak wykonany cieszył moje oko, a uwierz mi, że też często muszę przełykać krytykę innych i wyrzuty, że nie stosuję się do rad i podpowiedzi... No ale ja już taki jestem i taka drogę sobie obrałem.... Tobie i wszystkim życzę tego aby mogli realizować swoje pasje tak jak chcą i aby czerpali z tego jak najwięcej radości. Jeśli czasami ktoś to zauważy i pochwali oraz doceni włożoną pracę to jest to wartość dodana w tej pasji... 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Godzinę temu, DarkWing napisał: .... Ja jestem po prostu zwolennikiem prostoty. Jeżeli ktoś coś robi źle, piszę (jeżeli wiem) jak zrobić to dobrze. Jeżeli dalej robi po swojemu i podpiera się przy tym argumentami typu, "to na półkę nie na konkurs" to mam na to wywalone. Jego półka, jego model. Niech się właściciel cieszy a ja sobie głowy nie będę zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 i o to chodzi... o taką "prostotę" i tego się trzymajmy.... bo chwilami odnosiłem wrażenie, że na siłę chcemy wykształcić mistrza nawet wbrew jego woli ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 3 minuty temu, DarkWing napisał: i o to chodzi... o taką "prostotę" i tego się trzymajmy.... bo chwilami odnosiłem wrażenie, że na siłę chcemy wykształcić mistrza nawet wbrew jego woli ... Trudno mi się zgodzić, że prawidłowe łączenie elementów w modelarstwie to mistrzostwo, ale generalnie masz rację. Każdy ma swój Everest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 (edytowane) 42 minuty temu, Dorotka napisał: Trudno mi się zgodzić, że prawidłowe łączenie elementów w modelarstwie to mistrzostwo, ale generalnie masz rację. Każdy ma swój Everest Ogólnie tutaj na forum, jest bardzo wysoki poziom modelarski użytkowników. Ale wystarczy wejść na pierwszą lepszą grupę modelarską i tam więkoszość ludzi nie wie co to szpachlówka modelarska i malują swoje modele pędzlem, nie rozcieńczając nawet farby.Już dawno zorientowałem się, że zakładając tutaj warsztat zawsze będzie jakieś ale. Na innych grupach jest skrajność w drugą stronę. Ktoś obsmaruje cały model plakatówką, a reszta bije mu brawo jak pięknie wyszedł. Ja nie chcę należeć do żadnej z tych grup. Najbliżej mi do podejścia DarkWinga Edytowane 2 Czerwca 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Godzinę temu, Bartas89 napisał: Ogólnie tutaj na forum, jest bardzo wysoki poziom modelarski użytkowników. Ale wystarczy wejść na pierwszą lepszą grupę modelarską i tam więkoszość ludzi nie wie co to szpachlówka modelarska i malują swoje modele pędzlem, nie rozcieńczając nawet farby.Już dawno zorientowałem się, że zakładając tutaj warsztat zawsze będzie jakieś ale. Na innych grupach jest skrajność w drugą stronę. Ktoś obsmaruje cały model plakatówką, a reszta bije mu brawo jak pięknie wyszedł. Ja nie chcę należeć do żadnej z tych grup. Najbliżej mi do podejścia DarkWinga Wiesz co Bartas... Ale tu chodzi tylko o to, żebyś umiał skleić ze sobą dwa "wielkie" plastikowe elementy i żebyś to potrafił zrobić w taki sposób, że nie będzie widać miejsca ich połączenia. O nic więcej. Nie o jakieś Grupy i ich poziomy, nie o jakieś takie czy inne podejścia, i nie o jakieś pseudo-filozofie modelarskie... Robienie z czegoś takiego hallo i utyskiwania jaki to wysoki poziom tu jest, bo wymagają tego typu umiejętności to raczej kpina... Rozumiem że żyjemy w świecie gdzie potrzeba trzech magistrów do posługiwania się łopatą, ale bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 I tu z kolei się z Dorotką zgodzę. Bartas, też masz rację ale pomyśl... chciałbyś słyszeć "ach" i "och" kiedy tylko skapnie Ci kropla farby z pędzla... nieważne jak i gdzie ??? Nie !!! bo stałbyś się sprawnym inaczej modelarzem mimo pełni zdrowia. Nikt też nie chce słuchać ciągłego narzekania i krytyki czy wręcz pogardy i kpin. Dlatego podtrzymuję to co pisałem wcześniej - trzeba się uczciwie określić co i jak chce się robić, do czego się dąży (jeśli w ogóle). Jeśli chcesz się rozwijać i doskonalić, słuchaj z pokorą, stosuj się do rad, pytaj do bólu i nie maskuj własnych niepowodzeń wybujałą teorią, nie obrażaj się... Każdy mistrz nie raz podnosił się z kolan. Jeśli zadowala Cię już osiągnięty poziom i bawisz się tym co robisz, nie ukrywaj tego, pokazuj swoje dokonania i mów ile Ci to sprawia radości, a będziemy ją podzielać razem z Tobą. SZCZEROŚĆ... to klucz do wzajemnego szacunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 2 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2020 Pierwszy rozdział za mną. Rama sklejona i pomalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Bartas - mam uwagę nie tyle do tego jak sklejasz ten model ale jak to nam pokazujesz. Na dwóch ostatnich zdjęciach widać tylko tyle, że to jakaś czarna rama :)… Widzę, że zdjęcia robisz telefonem, jeśli nie masz jakiejś cyfrówki foto to zadbaj chociaż o w miarę krótki czas naświetlania. Ostatnie zdjęcie miało 33s ekspozycji więc jeśli telefon nie jest na statywie, to nie ma szans na ostre zdjęcie. Twoja komórka ma 13 MP i nawet HDR więc postaraj się. Jeśli nie możesz ustawić krótkiego czasu to zadbaj o dobre/mocne oświetlenie elementu fotografowanego, a automatyka komórki zrobi resztę. Najlepiej oświetlaj z min. 2 stron aby pozbyć się cieni. Jeśli robisz zbliżenie wybierz opcję macro. Dobrym zwyczajem jest też robienie zdjęć na jednorodnym, najlepiej jasnym tle. Po pierwsze ułatwisz prace automatyce aparatu (łatwiej złapie ostrość wiedząc na czym ma się skupić), po drugie na jasnym tle będziesz miał dodatkowe "światło", no i nam będzie się przyjemniej oglądać. Jeśli zdjęcia będą wyraźne, łatwiej będzie zobaczyć co przedstawiają oraz łatwiej będzie ocenić Twoją pracę, a tym samym pomóc Ci w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 ... 1/33 s Tak jak napisał DarkWing, lepsze oświetlenie które pozwoli automatyce aparatu skrócić czasy naświetlania i zmniejszyć możliwość zrobienia nieostrych, poruszonych zdjęć. Nawet wtedy gdy będziesz robił je z nieustabilizowanej/niepodpartej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Likier suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Nie jest źle.... Nie przekonuje mnie kolor bazowy ale to oczywiście rzecz gustu. Do pełni szczęścia przydała by się polerka, delikatna żeby nie zniszczyć/przetrzeć lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi