zaruk Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Cześć. Poniżej zdjęcie pokazujące efekt ostatniego malowania. Powierzchnia umyta detergentem, wypłukana, położony podkład Mr. Surfacer 1200. Farba Vallejo Air, German Grey, już nieco gęstsza i dlatego rozcieńczona 10:7 rozcieńczalnikiem tej samej firmy. Aerograf H&S Ultra, dość nowy, ciśnienie malowania 1,3 bara. Na niektórych powierzchniach tworzą się farfocle i paprochy, nie wiem, gdzie robię błąd. Chyba dostanę zawału, więc prosiłbym o podpowiedź, co mogę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Nie używałem farb Vallejo, ale zapewne mieszanka jest po prostu za gęsta, stąd taki efekt. Dużo rzadsza farba powinna problem rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 12 minut temu, zaruk napisał: Na niektórych powierzchniach tworzą się farfocle i paprochy, nie wiem, gdzie robię błąd. za gęsta, dodaj retardera, a nawet bardziej rozcieńcz lepiej malować 5 warstwa niż 1 warstwą 12 minut temu, zaruk napisał: Chyba dostanę zawału, więc prosiłbym o podpowiedź, co mogę poprawić. spokojnie będzie lepiej dodatkowo obejrzyj : Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Bengal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) A to co zrobiłeś potraktuj drobnym papierem ściernym i będziesz mógł nałożyć kolejną warstwę, tym razem cienką. I sprawdź, czy zbiorniczek w aero nie zawiera kurzu przed malowaniem. Prawie niewidoczne, więc dobrze wytrzyj (czymś co nie doda paprochów) i przepłukaj. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rozcieńczę farbę i spróbuję jeszcze raz. Obejrzałem poradnik PLASMO, bardzo fajny. W pewnym momencie mówi on tam, że warstwę farby można usunąć alkoholem technicznym. Czy ktoś próbował? Może pójdzie łatwiej, niż papierem ściernym (trochę tam nitów jest). Czy ewentualnie zwykły spirytus by się do tego nadał - zwykle jest w każdym porządnym polskim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 10 minut temu, zaruk napisał: W pewnym momencie mówi on tam, że warstwę farby można usunąć alkoholem technicznym. Czy ktoś próbował? Może pójdzie łatwiej, niż papierem ściernym (trochę tam nitów jest). Czy ewentualnie zwykły spirytus by się do tego nadał - zwykle jest w każdym porządnym polskim domu. Jeśli chcesz usunąć farbę i podkład całkowicie, to owszem można. Ale spirytus dość słabo rozpuszcza akryle więc będzie ci się mazać. Lepiej coś bardziej agresywnego (ale obojętnego dla plastiku) jak rozpuszczalnik do akryli Wamod-u, lub Mr Color thinner. Ale jeśli myślisz, że zmyjesz farbę a surfacera nie ruszysz, to tak się nie da. Surfacer jest też akrylowy. Co zmyje farbę, naruszy i podkład. Delikatny papier ścierny ma zeszlifować paprochy. Detali nie ma prawa uszkodzić, chyba że będziesz je mocno tarł, zamiast raczej omijać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 31 minut temu, zaruk napisał: Czy ewentualnie zwykły spirytus by się do tego nadał - zwykle jest w każdym porządnym polskim domu. Co za marnotrawstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Dobrze, spróbuję papierem 2000, jak się nie uda to Mr. Color Levelling Thinner (taki mam). Wiem, że podkład zejdzie - liczę się z tym, że jeszcze raz go położę. Dziękuję za życzliwe podejście i zainteresowanie. Co do marnotrawstwa, to jestem na odwyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 3 Czerwca 2020 Share Napisano 3 Czerwca 2020 Podobno dobrze jest zrosić powietrze i podłoże na miejscu malowania wodą. Wbrew pozorom potrafią w nim fruwać całkiem pokaźne farforcle, które zgodnie z prawem Murphyego zawsze znajdą drogę na świeżo pomalowaną powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 9 minut temu, erkamo napisał: Podobno dobrze jest zrosić powietrze i podłoże na miejscu malowania wodą. Wiem, że na zdjęciu wygląda to tak, jakbym przed chwilą trzepał tam perskie dywany. Ale zapewniam, że utrzymuję przeciętny męski poziom czystości. Bez widocznego efektu Tyndalla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi