zoltan1 Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Witam,tym razem na koniec przygody ze skalą 1:200 mam do zbudowania coś naprawdę wyjątkowego i legendarnego Yamato1944 Nichimo. Model nie jest dla mnie wiec sprowadziłem go z Japonii,cenę przemilczę,cło też.Modele te już są bardzo wiekowe i ich jakość pozostawia wiele do życzenia.Jakość wyprasek,detali i ich spasowanie to mały horror.Dodatkowo model nie posiada żadnych blaszek,wszystko trzeba dorabiać spore wyzwanie.Okręt jest w specyfikacji z 1944 roku czyli bez dodatkowej artylerii przeciwlotniczej.Można oczywiście dokupić nadbudówki i brakujące wieżyczki i zbudować wersje ostateczna z 1945 roku.Zostaje przy wersji z 1944.Model nie będzie idealny ale postaram się coś z tego wyrzezbić na poziomie.Pokład drewniany jest niby do kupienia ale znowu na końcu świata.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Kawał kloca.... a i pewnie waży swoje... Do tych 200 o ile dobrze pamiętam nie było nigdy żadnych cudów-bajerów bo były przeznaczone pod RC (czyli do częstego noszenia i przewożenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2020 To nawet nie RC w zestawie jest przekładnia na 4 śruby napędzana jednym silniczkiem a ster ustawia się ręcznie jak w starych zabawkach.Ktoś tam kiedyś pomyślał w Japonii i produkuje blaszki i nadbudówki z 45 roku.Będzie większe wyzwanie wszystko trzeba dorobić samemu.Nie spodziewam się że wyjdzie idealnie odwzorowany, Yamato z 1944 sporo się różnił od finałowej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Ło, a co to za wynalazek. Podziwiam za ambicję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 Ales sobie złoma wziął na warsztat ! powodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Wynalazek jest z Japonii,to bardzo stary nazwijmy to model.Złom do bardzo trafne określenie ,pomyślałem tak gdy otworzyłem pudełko.Spokojnie coś się z tego zrobi Edytowane 13 Czerwca 2020 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 Budowa ruszyła już jakiś czas temu więc coś niecoś już podłubałem.Na pierwszy ogień poszedł pokład,nie wiedziałem co z nim zrobić.Deski miejscami bardzo słabo widoczne reszta pozacierana,wiec wpadłem na pomysł żeby go wydrukować jest model kartonowy 1:200 więc skorzystałem z niego.Całkiem fajnie to wygląda minus taki że musi być z kilku kawałków i widać połączenia.Pokład został przyklejony i zabezpieczony lakierem bezbarwnym. Następnie kadłub,kombinowałem z płytami pancernymi na burtach. Kolejna sprawa to wieże,zamocowałem relingi i resztę.Relingi dwurzędowe łańcuchowe dokupione firmy ABER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 Kolejna walka to te nieszczęsne nadbudówki.Korzystałem z blaszek jakie pozostały mi z innych modeli,rusztowania koło wieżyczek wykonałem z drutu.Nie jest to może idealne rozwiązanie ale nie posiadam niczego dedykowanego do tego modelu.Pojawiły się też relingi na nadbudówkach i wieżyczkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Jak dla mnie naprawdę super ci wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Dzięki,to jest budowa modelu z czegoś mocno niedoskonałego.Dodatkowo problem sprawia ta wersja z 1944 sporo rożni się od wersji ostatecznej,tak żeby z czymś nie przeholować i nie zrobić hybrydy.Gdyby to był Yamato z 1945 roku to nie problem są animacje i oczywiście w Japonii model w skali 1:10 jest na czym się wzorować.Zawaliłem sprawę z masztem,podobnie jak chyba w 350 podstawa masztu ten trójnóg ma być odwrotnie.Trudno już za pózno musi tak zostać.Założenie jest takie model nie będzie doskonały ale ma też nie być wstydu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Pewnie już to było pokazywane na tym forum,ale jest tu fajny filmik z fotokarabinu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 to fotomontaż nie ma takiego nagrania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 bardzo możliwe teraz wszystko jest do zrobienia ,ale fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 pogratulować, wyciągasz z tego trupa piekny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Staram się coś z tego zrobić. Taka ciekawostka z instrukcji,po lewej widać jak należy wykonać relingi.Młotek i jedziemy. Takie czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 Kolejne foty z budowy.Wykonałem cześć olinowania i relingi.Wszystko jest jeszcze w stanie surowym do poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Ekspresowo śmigasz Powiem szczerze że biorąc pod uwagę zestaw "startowy" to jest dużo lepiej niż się spodziewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki . Jadę ostro bo to model nie dla mnie.Sam nie spodziewałem się że tak fajnie to będzie wyglądać ,biorąc pod uwagę to co zobaczyłem po otwarciu paki.Irytuje mnie pokład jest wydrukowany i mimo klejenia butaprenem gdzie nie gdzie odłazi.Ale i z tym sobie poradzę.Efekt końcowy powinien być znośny.Pozostało dokończyć działa,wykonać fartuchy resztę relingów olinowanie troszkę patyny i to będzie koniec. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 no no... ładnie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 29 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2020 Walczymy dalej. Ukończyłem olinowanie i resztę relingów. Fartuchy do dział wykonałem z poxiliny ,kolor pasuje i będzie się trzymało na wieki wieków. Fartuchy robiłem pierwszy raz więc .Zostało jeszcze dorobić kilka detali,poprawki i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 mięciutko ... fajnie mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 Zamiast narzekać na jakość zestawu taka metamorfoza. Teraz nikt nie powinien głośno pytać którego producenta wybrać bo się okazuje że to nie ma większego znaczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 29 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2020 Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 1 Lipca 2020 Autor Share Napisano 1 Lipca 2020 Kończymy zabawę z tym cudownym okrętem. Za dobre słowo wszystkim wielkie dzięki. Kilka fotek reszta w galerii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi