chorąży Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) W modelarzu o nr. 08 i 09.1983 r. opublikowane zostały plany tego pojazdu... Edytowane 14 Czerwca 2020 przez chorąży 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Ja nie mam takich zdolności i umiejetnosci, ale może by "ktoś" pokusił się i opracował zestaw 1/35 tego pojazdu, patrzac na Honkera czy słyszac w środowiaku, nie powinno być problemu ze zbyciem takiego zestawu. Dla zainteresowanych na private mogę jutro poskanować i rozesłać, oczywiście tylko i wyłącznie do celów związanych z dyskusją ale o ile wiem to prawa autorskie dawno wygasły wiec spoko.. ps. w modelarzu 3.1981 r. jest plan "Żuk A15M", też mam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 Przygotować można, tylko kto, za coś takiego zapłaci. Tak z grubsza, obstawiam że koszt przygotowania wzorca Stara 266 w skali 1/35, metodą druku 3d wraz z projektem, to może by się zmieściło w 3000 zł, jak nie więcej. Dodatkowo projekt detali foto-trawionych, o samym trawieniu już nie wspominam. O wykonaniu wzorca od podstaw ( scratch ) nawet nie myślę, bo to wymaga sporo czasu i zabawy. A żeby było weselej, to na linii projektant który wykonuje wydruk/wzorzec oraz odlewnik musi być współpraca, bo te części, muszą być tak zrobione, żeby dały się je odlać z żywicy. Do tego dolicz odlewnika, czyli wykonanie form, odlewów, to też jest niezła zabawa. A odlewnik też tego za dziękuje nie zrobi, a i sporo trzeba się nagimnastykować żeby odlewy wyszły perfekcyjnie. Tak dla przykładu, zerknij do działu Pojazdy Cywilne - dział Warsztat i zobacz sobie projekt Star 25L w 1/35. Star 266 jest jeszcze bardziej skomplikowany niż Star 25. I to pod każdym względem. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Plany z Modelarza tamtego okresu są współcześnie bezużyteczne. 2000 zł to koszt wydruku samych tylko kół, na profesjonalnej drukarce. Edytowane 14 Czerwca 2020 przez X32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 5 godzin temu, chorąży napisał: może by "ktoś" pokusił się i opracował zestaw 1/35 tego pojazdu Przecież powstaje model 266 i jest już w dość zaawansowanym stadium . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 14 Czerwca 2020 Share Napisano 14 Czerwca 2020 Nie przesadzajcie z kosztami opracowania i wydruku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 2 godziny temu, bożo wpożo napisał: Przecież powstaje model 266 i jest już w dość zaawansowanym stadium . Cudownie, a coś bliżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 9 godzin temu, chorąży napisał: Cudownie, a coś bliżej ? https://modelwork.pl/topic/39688-star-266-135-tankmania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2020 THX za info. Cieszę się że coś się ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 20 godzin temu, bigmodel napisał: Star 266 jest jeszcze bardziej skomplikowany niż Star 25. I to pod każdym względem I cóż z tego? Twój wywód to, jak się okazało, tylko puste słowa. Ktoś uznał jednak, że zamiast biadolić, warto spróbować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 19 godzin temu, X32 napisał: Plany z Modelarza tamtego okresu są współcześnie bezużyteczne. 2000 zł to koszt wydruku samych tylko kół, na profesjonalnej drukarce. Te plany są dobrze zwymiarowane , potrzeba je tylko przeskalować do 1/35 . A te koła to Ci zrobię bez wydruku za 1/4 tej sumy( prototypy) nawet ugięte, oczywiście bez napisów Stomil bo tu już by trzeba było mieć jakieś tam licencje i inne . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi