xo83 Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Witajcie W posiadaniu mam ultre oraz kitajca Fa-186. I choć żadnego jeszcze nie użyłem to zastanawiam się nad wykorzystaniem któregoś z nich (niech będzie, że 186) czasami jako piaskarki lub dokupieniem Adlera 7778, który jest typową piaskarką bo tak podaje producent. Mam jeszcze jeden typ i choć jest produkcji znowu czajna to wygląda na bardzo ergonomiczny: https://a.aliexpress.com/_BOzmEz Jakie zdanie macie na ten temat? Edytowane 29 Czerwca 2020 przez xo83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Hmm, a co byś chciał tym piaskować i czym, znaczy jakim "piaskiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xo83 Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 Pytanie co bym chciał piaskować; pozwól, że to pominiemy a czym ---> korundem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 korundem??? do tak małych dysz raczej soda lub ewentualnie najdrobniejszy granulat szklany lub sól... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xo83 Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 6 minut temu, myszaty napisał: korundem??? do tak małych dysz raczej soda lub ewentualnie najdrobniejszy granulat szklany lub sól... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Aerograf nie jest do piaskowania.Jak chce piaskować zakup piaskarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 To? przez aerograf???? jak??? do takiej gradacji w piaskarkach są dysze od 2 mm w górę... Farba z grubszym pigmentem ma problem czasem przelecieć, a co dopiero taki żwir... dodaj jeszcze że przelatujące ścierniwo wyciera dyszę...i to bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Paasche Airbrush AEC-K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xo83 Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 7 godzin temu, myszaty napisał: To? przez aerograf???? jak??? do takiej gradacji w piaskarkach są dysze od 2 mm w górę... Farba z grubszym pigmentem ma problem czasem przelecieć, a co dopiero taki żwir... dodaj jeszcze że przelatujące ścierniwo wyciera dyszę...i to bardzo... To nie ten sam, ale też korund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Może kluczem jest stwierdzenie : aerografów do piaskowania, a nie zwykłych.. Z aukcji: Ścierniwo można wykorzystać w dowolnym pistolecie do piaskowania na przykład w naszej mini piaskarce AD-7778. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez myszaty dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xo83 Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, myszaty napisał: Może kluczem jest stwierdzenie : aerografów do piaskowania, a nie zwykłych.. Z aukcji: Ścierniwo można wykorzystać w dowolnym pistolecie do piaskowania na przykład w naszej mini piaskarce AD-7778. Ano to właśnie dlatego pytam czy ktoś już używał zwykłego aero jak ten mój FA-186 do pisakowania bo podejrzewam, że budową raczej się nie rozni niczym od modelu AD-7778. Cytujac opis linku z Ali (de facto, który najbardziej mi odpowiada, chociaż wolałbym nie kupować kolejnego) "mini Spray Gun Airbrush compressor 0.3mm 5&13cc paint spray gun Single-action Air-Brush sandblaster for Cake car Model Painting" co nie oznacza nic innego, że jest przeznaczony do malowania jak i piaskowania; Zadajac tu pytanie łudziłem się, że ktoś już ma w tej kwestii doświadczenie. A cytujac kolegę pushup-78 "Aerograf nie jest do piaskowania.Jak chce piaskować zakup piaskarkę." Są aerografy do malowania jak i piaskowania, więc tego typu odpowiedzi kolego daruj sobie z tego względu, że prawdopodobnie mają taką samą budowę lecz różnią się nazewnictwem a przeznaczenie mogą mieć wspólne. 9 godzin temu, myszaty napisał: Edit: Zauważalna różnica to to, że przykrywka kielicha musi być szczelnie zamknięta (AD-7778) , choć w FA-186 rowniez jest dosyć mocno osadzona, ale żeby zaraz nie zabić aero... Edytowane 30 Czerwca 2020 przez xo83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) 40 minut temu, xo83 napisał: mini Spray Gun Airbrush compressor 0.3mm 5&13cc paint spray gun Single-action Air-Brush sandblaster for Cake car Model Painting" tylko że aerografy typu fa-186 to double-action...a to spora różnica w konstrukcji. Double-action Regulacja ilości podawanego powietrza i farby jednym przyciskiem Single-action Regulacja ilości powietrza przyciskiem, a farby-osobnym pokrętłem Ja bym po prostu nasypał do suchego aero np. soli kuchennej , przesianej i sprawdził czy leci...jak poleci sól czy soda, można spróbować z korundem?... jak nie poleci to łatwo będzie wyczyścić..... tu masz proste konstrukcje, wystarczy zmniejszyć https://www.youtube.com/watch?v=WAh9N1moOnQ Edytowane 30 Czerwca 2020 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xo83 Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 Godzinę temu, myszaty napisał: tylko że aerografy typu fa-186 to double-action...a to spora różnica w konstrukcji. Double-action Regulacja ilości podawanego powietrza i farby jednym przyciskiem Single-action Regulacja ilości powietrza przyciskiem, a farby-osobnym pokrętłem Ja bym po prostu nasypał do suchego aero np. soli kuchennej , przesianej i sprawdził czy leci...jak poleci sól czy soda, można spróbować z korundem?... jak nie poleci to łatwo będzie wyczyścić..... tu masz proste konstrukcje, wystarczy zmniejszyć https://www.youtube.com/watch?v=WAh9N1moOnQ SUPER! W zasadzie to takiego rozwiązania szukalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi