mx3 Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Prezentacja pojazdu na I Ogólnopolskie Sympozjum "Historyczny Rozwój Konstrukcji Pojazdów" na parkingu Wydziału SiMR. Przepraszam za troche nie ostre zdjęcia ale wczoraj było tak zimno że mi się ręce trzęsły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mx3 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Filmik z prezentacji. Przeciętna jakość ponieważ kręcone aparatem. http://pl.youtube.com/watch?v=CI7rULkBrUc Posłuchajcie odgłosów pracy silnika warto http://pl.youtube.com/watch?v=Bb7vcCDv4mM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Panowie i Panie a jak bym malowany spod? Czy tylko na piaskowy, czy rowniez w kamuflarzu trojbarwnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 w kamuflarzu trojbarwnym? A byłby w tym sens jakiś? Co, tankietki na plecach odpoczywały po ciężkim znoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 10000000xTHX! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macotra21 Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 w kamuflarzu trojbarwnym? A byłby w tym sens jakiś? Co, tankietki na plecach odpoczywały po ciężkim znoju ? Za taka odpowiedz to i cala baryleczka byc powinna A z tej odpowiedzi wnioskuje ze na piaskowo:)) Edycja moja: Znalazlem informacje ze kolorem podstawowym byl Khaki czy tez jak kto woli oliwko-zielony a plamy innych kolorow byly na nie nanoszone. No i pytanie za sto punktow: Spod byl piaskowy czy khaki (oliwkowo-zielony)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaki Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Zdjęcia spodu (i nie tylko) są na tej stronie --> http://derela.republika.pl/tks_galp.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 A wiecie, że jeden pojazd, oryginalny, nie TKS ale coś z serii TK stoi sobie w muzeum w Belgradzie? http://stef124.tripod.com/K16.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 wczoraj w tvp info go pokazywali - co za zbieg okoliczności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Ten jest z Rosji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 W Belgradzie stoi TK3 przejęty najpierw przez Niemców i walczący na Bałkanach tak długo dopóki nie przejęli go partyzanci. Pojazd ma wiele przeróbek i jest mocno zdekompletowany. W muzeum na Kubince (Federacja Rosyjska) są dwa TKS. Jadę na cały wrzesień do Moskwy więc mam nadzieje, że uda mi sie kilka fotek pstryknąć chociaż TKS, bo tam jest dużo ciekawych pojazdów. W PL są dwa TKS własnie ta z MWP, jedna w rękach prywatnych (charakterystyczna bo niepomalowana jeszcze), z tego co wiem to jest odbudowywany przed prywatnego właściciela też czołg TK3, no i rodzi sie ciągle moja miłość czyli 7TP Co do malowania to najpierw malowano na kolor oliwkowo zielony, potem nanoszono resztę plam. Z taką opinią spotkałem się przynajmniej jeśli chodzi o 7TP, chociaż TKS z MWP był chyba malowany inaczej ?!. Nie wiem tego więc się nie wymądrzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 A ktoś wie coś o planach ściągnięcia do Polski zniemczonego C2P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 www.odkrywca.pl - Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mx3 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Za zgodą autora i właściciela podaje link do prezentacji z kolejnych etapów odbudowy TKS`a. Rozmiar ponad 60MB ale warto zobaczyć http://www.ip.simr.pw.edu.pl/pliki/Rekonstrukcja_tankietki_TKS.ppsx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 W Belgradzie stoi TK3 A nie tzw. TKF, studium rozwojowe ? Sorry ja się nie znam, ten film z rozruchu mię zachęcił . Powaga:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 RPM wydał właśnie serię TK-eso podobnych potworków w skali 1/72. Na Jadar dostępne są zdjęcia wyprasek. Po porównaniu ich z wypraskami modeli TKS-a z ESO, RPM to jakaś czysta pomyłka (jeszcze ta cena!!!) Trzeba się modlić aby Mirage Hobby zaszczyciło nas TK-ami w tej skali na jakimś przyzwoitym poziomie bo jak nie to zostaje nam polowanie na wyrób ESO na Allegro lub wyśmienite ale piekielnie drogie modele Parta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 wyśmienite ale piekielnie drogie modele Parta Chodzi o wyrób dla jubilerów , ten z blachy? I jeszcze cytat z mojego Dziadka :" Tu ja konam z bólu, a jakiś poruczniczyna z rezerw mało mię nie rozjechał komodą niby imitującą czołg". Warsiawa, 1939. Do tej pory jestem przekonany, że Dziadkowi chodziło o 7TP ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Jak najbardziej o nich. Ale czemu tak od razu "wyrób dla jubilerów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 LordDisneylnad - hmmm aleś mnie teraz podciął z tym TKF... na pierwszy rzut oka (dla mnie) to TK3 ale sprawdzę, żeby nie robić fermentu. Dzięki za zauważkę. Złośliwiec - tankietki RPM znamy to, znamy ... nic dodać nic ując. Mirage Mobby - mam TKS-B, niewiele lepszy od RPM, wręcz stawiam znak równości. Part - nie wiem, nie mam, nie wypowiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Ze zdjecia widac "geometryczna" zgodnosc, wymiarow nie znam. Co najbardziej razie ( przynajmniej mnie osobiscie) to kompletny brak nitow. ESO ma je co prawda, ale jakies takie "wypuklo-wklesle" i brak ostrych krawedzi laczenia blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Wy się znacie, chłopaki, dla mnie wyskok poza lotnictwo to wyskok na pole minowe:D Aha- jak trza lutować elementy poniżej centymetra, to jubiler najepszy ! aleś mnie teraz podciął z tym Nie chciałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Szperałem i mam. Tankietka stojąca w Belgradzie nie jest zidentyfikowana w 100%. TKF to wersja przejściowa między TK-3, a TKS - różnice w konstrukcji ramy pancerza, ale głównie w zawieszeniu. Obiekt z Belgradu zawiera w sobie podwozie typu TKS, natomiast pancerz jest od TK-3. I bądź tu teraz mądry ?! Chyba napiszę do ludzi z FWP (Ci od 7TP i TK-3) oni wiedzą o tych pojazdach wszystko A wracając do belgradzkiego obiektu (LordDisneyland ) to uznajmy, że z racji swojej unikalności mamy do czynienia z TKF - bo było ich 18-22 sztuk, więc są jeszcze rzadsze niż TK-3 i TKS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Hej, ja się godzę na każde rozwiązanie! I tylko mi przykro, że bez rodziny tym się cieszę . PS - jakby takie repliki 1-1 trzaskać, dałoby się za opla kombi 2,6 litra wymienic? Aha, jako ze mam matkię jubilera, zawsze było to dla mnie najprostsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 Na serbskim forum modelarskim pojawilo sie to: http://maketarskikutak.com/index.php?PHPSESSID=ff77636515b396e55609aa92e80d0816&topic=4694.0 u nich tez o tym pojezdzie zaczyna byc glosno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi