Marak Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Rozpocząłem klejenie kolejnego strażaka. Tym razem to taki pół strażak, bo od wersji drogowej różni go chyba tylko czerwony kolor. Ten model był już na forum pokazywany. Ostatnia relacja jaka znalazłem to model kolegi Jawkersa sprzed 12 lat. Niestety, zdjęcia z tej relacji już zniknęły, a szkoda, bo w komentarzach zebrał same super pochwały więc byłoby się na czym wzorować. Budowę tradycyjnie rozpocząłem od ramy. Na zdjęciu gotowa przed malowaniem. Nic tu nie kombinuję bo planuję co prawda drobne modyfikacje, ale na górze modelu. Koła są tylko nasunięte, dlatego niekompletne. Skleiłem też silnik. Trochę za wcześnie, bo dopiero później wyczytałem w komentarzu kol. Banshee, że silnik Italeri to S-F, a konkretnie przeróbka silnika Cummins NTC, tak by trochę przypominał wersję N14. Wyszło z tego ni mydło ni powidło. Spróbuję coś mu dołożyć, bo silnik będzie widoczny. Z lewej strony kabiny wyciąłem drzwi, które planuję zrobić w pozycji otwartej. Początkowo myślałem o drzwiach otwieranych, ale poddałem się z zawiasami. Więcej przeróbek planuję z tyłu. Wyciąłem wszystkie drzwiczki szafek, bo według mnie proszą się by zrobić je otwierane. Ponieważ piłka ma swoją grubość, więc musiałem dokleić paski by zniwelować szpary. Od spodu dokleiłem też paski, by drzwiczki nie wpadały do środka. Udało się zrobić pierwsze drzwiczki. Te małe, bo są łatwiejsze do zrobienia zawiasów. Teraz będę mocował kolejne, a do kolegów prośba. Ma ktoś może zdjęcia, jak wyglądać może zawartość tych szafek. Nie chodzi mi nawet o ten konkretny model, ale ogólnie o tego typu samochody. Ja znalazłem tylko jeden film, gdzie sprzedawca prezentuje otwarte szafki, ale niewiele w nich jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 na strażaka zawsze chętnie popatrzę - powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Małe drzwiczki zamontowane na zawiasach. Ponawiam pytanie do kolegów o przykłady zabudowy takich szafek. W międzyczasie , dla relaksu, skleiłem tył auta i część podnośnikową. Wszystko gotowe do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Te zawiasy takie uproszczone zostawiasz, czy porobisz coś przy nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Jeśli nie skopiesz malowania, to ten model zawsze robi piorunujące wrażenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2020 W dniu 6.08.2020 o 20:42, Marcin M. napisał: Te zawiasy takie uproszczone zostawiasz, czy porobisz coś przy nich? Nie bardzo wiem, co mógłbym przy nich zrobić. Masz jakieś zdjęcie czy pomysł, jak wyglądają w oryginale. W dniu 6.08.2020 o 21:13, mandrivecs napisał: Jeśli nie skopiesz malowania, to ten model zawsze robi piorunujące wrażenie! Masz rację. Cały czas myślę jak pomalować kabinę. Najlepiej byłoby przed sklejeniem, bo potem trudno będzie zrobić maskowanie. Z drugiej strony nie wiem czy dam radę ją potem skleić tak by łączenia nie rzucały się w oczy. Drobne postępy w budowie. Wykonałem szafki do zabudowy. Nie są przyklejone. Montaż będzie dopiero po ich pomalowaniu i wypełnieniu sprzętem Zamocowałem pierwsze drzwiczki (z tych trudniejszych). Jestem z siebie dumny, że zawiasy działają. Zawiasy zrobiłem z blaszki aluminiowej 0,1 mm i drutu 0,3 mm. Jeszcze "tylko" 9 zawiasików i będzie gotowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Fajna waloryzacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 12 Sierpnia 2020 Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Bardzo ciekawa relacja, super waloryzacja która nadaje charakteru temu modelowi. Zawiasy wyszĺy również ciekawie. Co do wnętrza zabudowy to są łańcuchy, kliny, zestawy narzędzi, gaśnica, haki do łoża które wsuwane jest pod oś holowanego pojazdu, pasy transportowe, dodatkowe oświetlenie na tył holowanego pojazdu itp. Poszukaj w necie US wrecker inside. Na yt też jest wiele filmików. Kibicuję całym sercem :). ps zrób jeszcze oświadczenie ostrzegawcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) 22 godziny temu, fliper_nx napisał: oświadczenie ostrzegawcze ? A tak ogólnie to kibicuję. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez BCI Batou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Ahh przepraszam. Oświetlenie ostrzegawcze miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 17 godzin temu, fliper_nx napisał: Oświetlenie ostrzegawcze Brałem taką opcję pod uwagę, ale myślałem też, że może chodzić o wysoki poziom wykonania modelu i w związku z tym ostrzeżenie, że po obejrzeniu wątku można popaść w modelarską depresję. :) Przepraszam za OT, już kończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 7 Września 2020 Share Napisano 7 Września 2020 Ciekawy temat - będę zaglądał^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 21 Września 2020 Autor Share Napisano 21 Września 2020 Wyszła mi dłuższa przerwa, spowodowana pracą, chorobą i tym, że na prezent musiałem takie coś popełnić (zestaw Italeri 1:48): Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. O światłach ostrzegawczych myślałem, ale kiepski ze mnie elektronik, więc może przy następnym modelu. Ten ma być prawie prosto z pudła i już dawno miał być skończony. Jednak pomimo braku relacji coś tam dłubałem. Szafki na razie odpuściłem, bo mam problem z przyklejeniem zawiasów (blaszka aluminiowa do plastiku). Na pierwszych drzwiczkach klej CA ładnie złapał, na drugich już nie wyszło, zawiasy ciągle odlatywały, aż nawaliłem tyle kleju, że musiałem wszystko oderwać. Jak myślicie czy klej UV będzie lepszy? A teraz co zrobiłem. Silnik na gotowo. Niestety, zdjęcie nieostre. Innego nie mam. Wnętrze kabiny Potem zakończyłem sklejanie i pomalowałem ramę. W międzyczasie niektóre elementy nadwozia zaczęły się malować. Drobna modyfikacja maski. Producent boczne chwyty powietrza wykonał jako kalkomanie imitujące siatkę. Postanowiłem to zmienić. (Dojdą jeszcze czarne obramówki. Wykonałem też i pomalowałem żurawik Teraz wziąłem się za kabinę którą przedstawię w następnej relacji. PS. Tak patrzę na niektóre zdjęcia. U mnie są ostre, a na forum jakaś masakra. Admin, czy inny właściciel strony stanowczo przesadzają z kompresją zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 Lecę z kabiną. Zgodnie z instrukcją do podłogi doklejam tył i jeden boczek. Teraz drugi boczek i dach W tym momencie okazało się, ze przód ni diabła nie pasuje, więc wyrywam podłogę i wklejam przód. Pierwsza poważna wtopa. Wklejając szybę użyłem spinaczy do bielizny. Złapałem rogi na CA i całość od wewnątrz podlałem klejem Revella. Odstawiając do wyschnięcia, spinacz wystrzelił, szybka się odchyliła i klej przeszedł na druga stronę co widać na zdjęciu. U góry będzie osłona przeciwsłoneczna, więc myślę, że jakoś to zasłonię. Na dole pozostaje mi zamaskować wycieraczką. Teraz wkleiłem podłogę dokonując sporych korekt w położeniu deski przyrządów. Na dole pozostaje do zamaskowania spora szpara. Przy zamkniętych drzwiach jest ona zakryta boczkami od drzwiczek. Kabina z grubsza skończona, przyklejona do podwozia. O dziwo weszła na soje miejsce za pierwszym razem. Ostatnia możliwość zrobienia zdjęcia od tyłu. Niedługo przyjdzie tu sypialnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Ciąg dalszy. Model zaczyna robić się duży i trudno zrobić zdjęcie, żeby nie pojawiło jakieś niechciane tło. Dokleiłem sypialnię. Robiłem według instrukcji i okazało się, że sypialni nie da się wkleić bo ciągle jakiś element przeszkadza. Musiałem oderwać tył kabiny od ramy, przykleić sypialnię do kabiny i dopiero całość do ramy. Doszło parę elementów na dachu i dokończyłem orurowanie silnika. Na zakończenie dnia przykleiłem trochę kalek i wkleiłem kominy rur wydechowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Śliczności. W tego typu pojazdach nie ma co rozpisywać się nad budową. Pokleić do kupy to każdy może. Ale malowanie takich powierzchni w glossie to już nielada wyzwanie. Jak na razie (nie zapeszając oczywiście) idzie bardzo dobrze. Farba siada prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 Budowa przodu dobiega końca. Pozostało parę drobiazgów (typu anteny, lusterka) które wkleję na końcu, bo u mnie, wklejone za wcześnie lubią się łamać. Teraz wracam do tyłu. W dniu 28.09.2020 o 09:12, mandrivecs napisał: Śliczności. W tego typu pojazdach nie ma co rozpisywać się nad budową. Pokleić do kupy to każdy może. Ale malowanie takich powierzchni w glossie to już nielada wyzwanie. ... Całkowicie się z Tobą zgadzam. Co prawda w kilku miejscach producent (moim zdaniem) się nie przyłożył, ale w innych mile mnie zaskoczył, więc średnia jest dobra. Mam jednak dodatkową atrakcję. Nie wiem komu ja zawdzięczam, producentowi czy poprzedniemu właścicielowi (model kupiłem na Allegro parę lat temu, wydawał się nieotwierany). W pudle brak jednej ramki z przeźroczystymi elementami. Tej co na zdjęciu: Na początku sprawdziłem, czy jest bezbarwna ramka, ale nie popatrzyłem, że powinny być dwie. Trzeba będzie coś podorabiać. Wracam jeszcze do mojego wcześniejszego pytania. Czym kleić aluminiowe zawiasy do plastiku? Czy klej UV będzie dobry? Bo CA czasem trzyma, a czasem nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Spróbuj mamuta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 16 minut temu, mandrivecs napisał: Spróbuj mamuta! Spróbuję. Coś takiego leży u mnie na półce od dłuższego czasu. Nawet nie pamiętam po co go kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Października 2020 Autor Share Napisano 29 Października 2020 Nie wiadomo kiedy minął miesiąc, więc trzeba się przypomnieć. Niewiele przybyło. Raz, że czasu mało. Dwa, zająłem się dłubaniną, którą robię całkowicie ręcznie, więc praca idzie powoli. Kilka dni zajęło mi dorobienie większości świateł bo, jak pisałem, tej ramki zabrakło w moim zestawie. Czerwone opiłowałem z posiadanych większych świateł. Białe, musiałem robić z szybki. Potem zająłem się wyposażeniem szafek. Powoli przybywa. Model znacznie zwiększył swoją wartość, bo łańcuszki podarowała mi żona (choć jeszcze o tym nie wie). Jeden był taki zwykły, udający srebrny, ale drugi był złoty. Jak widać pozostały jeszcze dwie szafki. W jednej będą łopaty, więc to raczej proste. W tej małej mają być narzędzia. Nie wiem czy uda mi się coś sensownego wydłubać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 Świetnie wyposażenie i do tego samoróbka. Gratulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 W dniu 25.09.2020 o 00:18, Marak napisał: Lecę z kabiną. Zgodnie z instrukcją do podłogi doklejam tył i jeden boczek. Teraz drugi boczek Cześć. Fakturkę tapicerki jak zrobiłeś. Flok czy to podkład taki "pluszowy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 18 minut temu, Chilar napisał: Cześć. Fakturkę tapicerki jak zrobiłeś. Flok czy to podkład taki "pluszowy"? To tapeta zamszowa samoprzylepna. Mam nadwyżki gdybyś potrzebował, bu musiałem każdej kupić po metrze, więc jeszcze trochę mi zostało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 te graty w szafeczkach bardzo ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 Zakończyłem wyposażenia szafek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi