lukee82 Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 Udało mi się odszukać fotki z epoki na których widać tył pojazdu i prawidłowe mocowanie łańcuszków. Tak więc przyklejam tak jak jest w muzealnym pojeździe. Załączam fotki w celu dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 Dokładnie tak. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 28 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Łańcuszki na właściwym miejscu. Zacząłem z tymi wizjerami, które mnie przerażają. Jest do zrobienia kilka więc zajęcia dla mnie na kilka dni. Wiem, że nie będzie ich widać ale skoro mam blaszki to zrobię i mam efekt otwartych wizjerów, które właśnie w tej pozycji zrobię Zawsze też dodatkowa praktyka przy blaszkach. Aber sugeruje użycie folii przezroczystej. Czy możecie coś doradzić lub może jest jakiś inny patencik? Udało mi się dziś zrobić jeden podczas oglądania Euro od 18 do 2330 Wykonanie dalekie od ideału ale do zrobienia jest kilka więc liczę, że może chociaż ostatni będzie już prosty W pierwszym nie zrobiłem imitacji szkła bo nie mam nic odpowiedniego. Najciekawsze jak dla mnie czyli opcja otwarta Edytowane 28 Czerwca 2021 przez lukee82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 Za imitację szkła może posłużyć np folia przezroczysta taka jak z bombonierek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 29 Czerwca 2021 Share Napisano 29 Czerwca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Evildead napisał: Za imitację szkła może posłużyć np folia przezroczysta taka jak z bombonierek Lepsze są przezroczyste opakowania/pudełeczka od spinaczy biurowych albo np. pinezek. Są z tworzywa "klejalnego" zwykłym klejem do polistyrenu. Pozdrawiam, Przemek Edytowane 29 Czerwca 2021 przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Dłubnąłem to kiedyś ale nie umalowałem jeszcze. Obserwuję. Jak Cię zainteresuje to tu: Sporo jest podane jak na tacy Edytowane 9 Lipca 2021 przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Wakacje nie pomagają ale wolno pcham temat do przodu. Jestem na etapie kończenia montowania wizjerów, dokładniej został mi jeden. "Martwiłem się" na zapas, że model ma mało części i pewnie szybko zyska swój kształt to jednak zestaw blaszek a przynajmniej to otwieranie wizjerów ( ktoś kto to zaprojektował chyba nie lubił modelarzy ) skutecznie podnosi ciśnienie i dokłada godzin siedzenia nad biurkiem Dla chwili przerwy przed ostatnim wizjerem nieco odmiany. Przy przymiarkach płyty "udało" mi się urwać przyklejony wizjer więc korzystając z okazji chcąc oczyścić z pozostałości kleju niechcący go złamałem w jednym miejscu Trwa zatem jego naprawa a przy tym również poprawię to co uważam, że można ulepszyć. Pogrubiam jedną płytę bo względem tej pionowej jest za cienka. Drugą postanowiłem minimalnie poszerzyć by po obu stronach trochę więcej wystawała. Na razie pierwsze przymiarki. Po zamontowaniu ostatniego wizjera kolejnym etapem będzie zamocowanie karabinu z RB Model. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez lukee82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 25 minut temu, lukee82 napisał: Drugą postanowiłem minimalnie poszerzyć by po obu stronach trochę więcej wystawała. Na razie pierwsze przymiarki. Ta dolna nie powinna nic wystawać. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 30 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2021 2 minuty temu, meser262 napisał: Ta dolna nie powinna nic wystawać. Tak Krzyśku wiem o tym Poszerzyłem tą pionową a ta na dole jest taka jak pod spodem tylko zwiększyłem grubość Posługuje się właśnie zdjęciami tego pojazdu ale dzięki jak zwykle za czujność i podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 2 godziny temu, lukee82 napisał: skutecznie podnosi ciśnienie i dokłada godzin siedzenia nad biurkiem Mały to nie znaczy, ze łatwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Sierpnia 2021 Share Napisano 30 Sierpnia 2021 3 godziny temu, lukee82 napisał: Przy przymiarkach płyty "udało" mi się urwać przyklejony wizjer Przy każdym modelu łamię jakieś 5-10% części. Rozumiem ból i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Ostatni wizjer na miejscu. Ten, który popsułem finalnie schnie po naprawie i dziś powinien trafić na swoje miejsce. Popatrzyłem jeszcze wczoraj na mocowanie karabinu i prawdopodobnie dorobię je sam z Green Stuff'u lub czegoś podobnego ( będzie to chyba prostsze niż wywiercać otwór i przerabiać część załączoną w modelu ). Czy może jest jakieś foto pojazdu od środka by zobaczyć ja wyglądało osadzenie karabinu? Chodzi mi dokładnie o tą "kulę" z której wystaje karabin patrząc od zewnątrz. Kolejny aspekt o który chcę zapytać to czy istniał wariant pojazdu który: miałby już dodatkowe opancerzenie w postaci płyt, nie posiadał na tyle dodatkowych elementów na płytach ale jednocześnie posiadał zasobnik z tyłu? Jeśli taki wariant również istniał skłaniał bym się ku jego wykonaniu. Uniknął bym tworzenia dodatkowego wizjera na tyle i wykorzystał zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 W dniu 31.08.2021 o 11:35, lukee82 napisał: Czy może jest jakieś foto pojazdu od środka by zobaczyć ja wyglądało osadzenie karabinu? Chodzi mi dokładnie o tą "kulę" z której wystaje karabin patrząc od zewnątrz. Jest dość kiepskie zdjęcie pokazujące ten element dodatkowo tylko z boku w Panzer Tracts 1-02 na str. 1-108. Może to trochę pomoże - W dniu 31.08.2021 o 11:35, lukee82 napisał: Kolejny aspekt o który chcę zapytać to czy istniał wariant pojazdu który: miałby już dodatkowe opancerzenie w postaci płyt, nie posiadał na tyle dodatkowych elementów na płytach ale jednocześnie posiadał zasobnik z tyłu? Nie. Nie widziałem takiej konfiguracji na fotkach. Jest fotka/ki pojazdu z zasobnikiem , bez elementów TROP, ale bez płyt z przodu. Dodatkowo z anteną ramową. Te 4-ry fotki poniżej to właśnie ten pojazd. W dniu 31.08.2021 o 11:35, lukee82 napisał: Uniknął bym tworzenia dodatkowego wizjera na tyle i wykorzystał zasobnik. Pojazdy tego typu miały wszystkie ten wizjer z tyłu. W wersji TROP był zasłonięty przez zasobnik. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Lukee82 ładnie wszystko napisał. Dopancerzenie było tylko na płycie z przodu i na płycie dolnej . Teraz już nie pamiętam ale standardowe Ib miały jeszcze te małe płytki na bokach. Befehl-sy ich nie miały. Więcej podejrzewam ten pojazd by nie uciągnął... btw. Zainwestuj w błotniki Abera bo italkowe są raczej do bani. Edytowane 1 Września 2021 przez Mariusz 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Września 2021 Share Napisano 1 Września 2021 4 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Dopancerzenie było tylko na płycie z przodu i na płycie dolnej . Co do dodatkowego opancerzenia. Znalazłem fotkę która pokazuje zamocowane opancerzenie w następujących miejscach. Płyty pancerne były - na nadbudowie z przodu 1 sztuka oraz na przednim skośnym pancerzu 2 sztuki. Na włazie D-cy z przodu 1 sztuka i na czołowym pancerzu między hakami 1 sztuka. Ten z muzeum nie ma tej drugiej płyty zakrywającej luk rewizyjny nad przekładnią. Pojazd był uszkodzony i miał awarię. Przejęli go podczas naprawy ze zdjętą płytą pancerną i bez klapy nad przekładnią. Klapę zabrali, a płytę pancerną zapomnieli - niestety. 4 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Teraz już nie pamiętam ale standardowe Ib miały jeszcze te małe płytki na bokach. Befehl-sy ich nie miały. To boczne wzmocnienie występuje bardzo rzadko, ale pojawia się bardzo wcześnie. Na pojedynczych pojazdach - jednak pojawia się częściej niż to dodatkowe opancerzenie. Wzmocnienie to miały już pierwsze wozy dowodzenia kl.Pz.Bef.Wg (FUNK) w 2.Serii ; następnie miały je Pz.Kpfw.I Ausf.A - od 3.Serie/La.S. Co niektóre miały je również późniejsze - 3.Serii / kl.Pz.Bef.Wg. (KLEINER). Tak wiem pomieszane to trochę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 2 Września 2021 Share Napisano 2 Września 2021 No proszę. Chylę czoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 11 Września 2021 Autor Share Napisano 11 Września 2021 Wszystkie wizjery już na miejscach. Uzbrojenie też już zamontowane. Tak to mniej więcej wygląda po złożeniu na chwilę. Jeszcze po złożeniu z wanną. Kolejnym krokiem będzie zadaszenie Niestety w swojej publikacji, którą posiadam nie ma fotki od góry pojazdu. Może ktoś dysponuje np foto muzealnego to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 Lewe górne okienko - pojazd z rekonstrukcji (nie ma zasobnika wieżowego) - dobrze widoczny hak i część dachu. Pozostałe trzy to pojazd muzealny. Może jeszcze widok z góry w formie rysunku (bez zasobnika wieżowego) - powinno to pomóc. Fotki tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 Model zyskał kolejne elementy. Spasowanie zestawu blaszek pod ten model jest dość kłopotliwe i to często. Z tym elementem zeszło mi wczoraj nie mało z wieczora. Z tym poszło już łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Droga przez mękę, ale postępy widać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 Fajnie Ci idzie z blaszkami! Ale czy ta mniejsza kartka nie powinna być prostokątna (bez zaokrągleń w narożnikach) i czy krótsze żebra nie powinny być trochę po skosie? Zobacz w Panzer Tracks No 1-2. Albo na fotkach, które umieścił meser262 w Twoim warsztacie. Kibicuję dalej! Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) Krótsze żebra chyba lukee82 dał po skosie , kąt ujęcia chyba tam przekłamuje i wygladaja jak bez skosu, natomiast kąty chyba rzeczywiście powinny być prostokątne, wtedy może łatwiej by się dopasowały w otwór, tu jeszcze zdjęcie poglądowe , tylko do dyskusji Edytowane 15 Września 2021 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 W Panzer Tracts jest taki rzut. Można przypuszczać, że żebra są pod kątem. Na zdjęciach wozu w wersji trop, umieszczonych przez mesera262 w tym wątku, raczej też są pod kątem. Tak sądzę. PS. zdjęcia tylko w celu dyskusji Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Września 2021 Share Napisano 15 Września 2021 (edytowane) Z drugiej strony to instrukcja sugeruje że ma być delikatne zaokrąglenie, ale jak widać na oryginałach i na tym rzucie to raczej nie do końca Edytowane 15 Września 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 15 Września 2021 Autor Share Napisano 15 Września 2021 10 minut temu, Evildead napisał: Z drugiej strony to instrukcja sugeruje że ma być delikatne zaokrąglenie, ale jak widać na oryginałach i na tym rzucie to raczej nie do końca Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Dokładnie sugerując się instrukcją tak wyszło ale nie jest jeszcze wklejony więc można to poprawić. Poprzeczki są pod kątem ale to słabo widać. Generalnie nie mam zbyt wiele fotek tego elementu ale dość często widać, że było to powyginane i też nie chciałem właśnie robić tego idealnie. Podpatrywałem najwięcej z publikacji AMMO, którą posiadam ( tak to widać na pojeździe muzealnym , załączam w celu dyskusji ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi