FLECZER Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Zwykle kupujemy model a potem dodatki. Czasem najpierw pojawiają sie dodatki do których dokupujemy model. A czy uda się zbudować używając tylko dodatków? Zamysł jest prosty. Mam zestawy żywiczne Trans modell oraz korekcyjny Armo dedykowane do modelu AER. Do tego gąsienice Pavla models. Teoretycznie brakuje mi tylko kół napędowych i napinających, części wanny oraz kilku drobiazgów z wyposażenia ( KM, reflektory itp.). Zobaczymy co uda się zbudować 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Ciekaw jestem co z tego wyjdzie. Zasiadam i obserwuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Nie prościej było się zaopatrzyć w ten model? Na pewno materia przyjemniejsza w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 32 minuty temu, PiterATS napisał: Nie prościej było się zaopatrzyć w ten model? Na pewno materia przyjemniejsza w budowie Prościej, przyjemniej, łatwiej...nuudniej Mam nadzieję niebawem dokończyć jeszcze model ze szpachli a przeróbka "dicastu" z Amercomu wymaga malowania. Każdy przyzna że to modele bez sensu. Jak się w temat zagłębi to modelarstwo amatorskie nie ma sensu...poza sprawianiem przyjemności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Te koła z armo są skopane krzywe i te otwory ulgowe jak kratery na bieżniku. Jak nie chcesz inwestować dużych pieniędzy to albo T34 z Italerii albo z UMu pozdrawiam OLO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 22 minuty temu, OLO napisał: Te koła z armo są skopane krzywe i te otwory ulgowe jak kratery na bieżniku. Jak nie chcesz inwestować dużych pieniędzy to albo T34 z Italerii albo z UMu pozdrawiam OLO. Modele t-34 z UM, Italeri, Dragona, Zvezdy i Revella już mam za sobą. Mam karton złomu pozostałości. Nie chodzi o koszt tylko o zużycie tego co mi zalega więc żadnych zakupów do tego projektu nie bedzie. Inwestuję tylko czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 Łatwo nie będzie. Już samo spasowanie boków wanny kadłuba z jego górną częścią będzie wyzwaniem. Potem festiwal błędów i wypaczeń. Dla porównania części z modelu Dragona (szary plastik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 Porównanie kółek. Brązowe Italeri, szare Dragona, zielone UM, żywica Armo. Poniżej oryginalne koło AER oraz dwa które kiedyś sam zmajstrowałem aby wspomniane AER zastąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 26 Września 2020 Share Napisano 26 Września 2020 Daj te z dragona chyba że chcesz zrobić bo zagrzebanego w błocie to te z rano się nadadzą. A te całe stalowe to patent roku 42/43 gdy ruskie przemysł dostał zawału i trzeba było respirator podłączyć, produkcja gumy szwankowała, pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 Masz rację OLO. Koła Dragona są najlepsze ale przykro będzie kołom Armo jak trafią do śmietnika... Może bym coś w magicznym kartoniku wyszukał ale tu chodzi jak już wcześniej pisałem o zużycie tego co mam. Po za tym to nie ostatni T-34 jaki chcę wykonać bez dokonywania zakupów a ilość posiadanych części jest ograniczona . Zastanawiam się natomiast nad zastąpieniem wieży bo mam ich trochę z czasu jak bawiłem się żywicą. Zardzewiałe i częściowo zakopane w błocie miały służyć jako elementy wzbogacające podstawki z pojazdami niemieckimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Popatrzył na gąski jakie pokazałeś I jest okazja zrobienia niezłego zlepek z 41 roku . Wczesny kadłub gąski z waflem wczesne koła nośne i wczesne napędowe.Późniejsza podlewania wieża z działem F34 oraz stalowe koło napinające, haki nowego typu I inne duperele. Jak chcesz dać wczesną wieżę z działem L 11 to gąski bez wafla ,koło napinające z gumowym bandażem, wczesne uchwyty holownicze.Polecam Michulca,nie trzeba się zgadzać z tym co pisze ale zdjęcia i rysunki ma pomocne pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Najwyższa pora żeby zdecydować jaki pojazd powstanie. Z gąsienicami jest problem bo wczesne są poza zasięgiem. Skłaniam się ku prototypowi T-34/57 a drugi (tak mam jeszcze jeden komplet )... może posłużyć do projektu z serii lokalny patriotyzm. Ostatni pomnik T-34 w Gdańsku jest niezłym składakiem z bogatą historią. Jeden kadłub sklecony. Gąsienice to resztki z moich odlewów. Pavla models nie mają grzebieni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Muszę poszukać bo tego z Gdańska mam obcykanego jak byłem na urlopie parę lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 8 minut temu, OLO napisał: Muszę poszukać bo tego z Gdańska mam obcykanego jak byłem na urlopie parę lat temu. W razie potrzeby 30-40 minut i jestem obok niego Natomiast w jego przypadku problemem jest co z tej konfiguracji na pomniku jest efektem powojennych prac. Gąsienice, wczesny kadłub ale nowszy właz i haki, osłona KM i wszystkie rodzaje kół jezdnych...itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Z tego co gdzieś kiedyś była dyskusja na nie istniejącym forum shermanofili w 72 jce stwierdzono że nie da się tego ustalić w powodu tego ,że ruskie zbierali wszystko co dało się naprawić( nie mylić z opłacało) dawali co mieli pod ręką na linii.Stąd nowy właz z nową osłoną karabinu i stalowe koła napinające z gąskami w wafel. Łatanie dziur po pociskach wojenne jak i nasze naprawy powojenne . Koła podobno zebrane z pobojowiska dookoła Gdańska i zamontowane .Jedyne co jest na 95% powojenne to nieudolnie wstawione przednie błotniki. Prawdy pewnie nigdy się nie dowiemy tak jak o innych T34 stojących w polskich muzeach i pomnikach tyle pamiętam bo sam ten składał komuś na zamówienie zrobiłem razem z postumentem pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 W temacie "składaków" ciekawy jest T-34/76 z pomnika na Westerplatte (obecnie jako "niesłuszny ideologicznie" zesłany do muzeum w Drzonowie). Kadłub z prostokątnym tylnym włazem, wieża mutra, koła od 85-ki, zaspawane dziury w pancerzu. Mam parę jego fotek, jeżeli będą zainteresowani mogę wstawić (tu lub w innym wskazanym miejscu forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 2 godziny temu, Michal_G napisał: W temacie "składaków" ciekawy jest T-34/76 z pomnika na Westerplatte (obecnie jako "niesłuszny ideologicznie" zesłany do muzeum w Drzonowie). Kadłub z prostokątnym tylnym włazem, wieża mutra, koła od 85-ki, zaspawane dziury w pancerzu. Mam parę jego fotek, jeżeli będą zainteresowani mogę wstawić (tu lub w innym wskazanym miejscu forum). Tam poza poprawnością z tego co pamiętam problemem były częste i dyrastyczne wypadki. Oczywiście jak dzieciak z czołgu i dość wysokiego cokołu spadnie i się połamie to nie jest winą opiekuna tylko czołgu... Ten na al. Zwycięstwa jest w mniej atrakcyjnym pod kątem spacerów miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 (edytowane) Jak dobrze pamiętam to jeszcze do dolnej przedniej płyty miał dopasowane uchwyty do trwały. Daj zdjęcia to popatrzymy a jak nie to na priwa pozdrawiam OLO. Edytowane 28 Września 2020 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 1 Października 2020 Autor Share Napisano 1 Października 2020 Powoli powstają koła do gdańskiego teciaka. Dla zachowania podobienstw nie będę mieszał kółek różnych producentów więc wszystkie to będą "półdragony" Koła z Armo trafią najprawdopodobniej do zimowego su-122 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Października 2020 Autor Share Napisano 19 Października 2020 Czas płynie. Praca, dzieciaki, brak stanowiska modelarskiego...ale coś drgnęło. Na kolanie w kiepskim świetle ogarniam gąsienice ze swoich własnych dalekich od ideału odlewów i kończę biorcę kół armo czyli su-122. Modelik z wyjątkiem kilku elementów powstaje jako scratch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Niezła rzeźba, brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Października 2020 Autor Share Napisano 19 Października 2020 31 minut temu, Markuz napisał: Niezła rzeźba, brawo Dzięki. Zdjęcia niestety do dupy ale na razie nie mam miejsca, oświetlenia itp. Jeszcze niedawno mój warsztat mieścił się tu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Października 2020 Autor Share Napisano 19 Października 2020 Kulki BGA w akcji. Wklejam je mocząc kulkę w kropelce kleju CA i umieszczając w nawierconym miejscu. Ewentualny nadmiar kleju staram się zeskrobać igłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Października 2020 Autor Share Napisano 20 Października 2020 Dorwałem się do farbek Jutro może domaluję trochę gałązek i czerwoną kropkę na dachu. No i będzie trochę poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 21 Października 2020 Autor Share Napisano 21 Października 2020 Baza gotowa. Teraz na półeczkę i działam z tworzeniem zawieszenia do 3 pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi