Piotrek178 Napisano 25 Września 2020 Share Napisano 25 Września 2020 Po skończeniu dioramy. Ruszyłem z kolejnym projektem, chciałem żeby to był okręt, a wybór padł w sumie przypadkowo na ten zestaw. Co więcej (nie wiem czy to dobry pomysł, ale do odważnych świat należy) dokupiłem jeszcze zestaw blaszek eduard dedykowany do tego modelu i lufy dział 460 mm firmy aber Projekt jak na mnie bardzo ambitny, nie wiem czy nie za bardzo, ale parę rzeczy udało mi się już skleić i jakoś mocno (chyba) przy tym nie zepsuć nadbudówka tylna komin część nadbudówki głównej i radar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 Budowa powoli posuwa się do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 Jak dla mnie zestaw jest naprawdę w porządku i nie sprawia większych problemów, jednak z zestawem blaszek mam pewien problem nie wszystkie idealnie pasują i średnio się je zagina (to akurat chyba moja wina) Więc pytam czy macie jakieś sposoby na zaginanie blszek w dedykowane zaginarki się raczej nie chcę bawić bo to chyba trochę za duzo jak dla mnie. i jeszcze czy z tyłu powinna się robić taka jakby szpara ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 A i dopiero teraz zorientowałem się że nie widać poprzednich zdjęć więc pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek26 Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Blachy w skali 1/700... ja z 1/350 i się męczę jak nie powiem co... No ale walcz dalej, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Skleiłeś już komin na amen? Jeśli tak, to szkoda - dało się go w prosty sposób poprawić, żeby otwór na szczycie naprawdę był otworem. Co do blaszek - możesz próbować dwiema linijkami, ale zaginarka pozwala pewniej je trzymać w miejscu i zmniejsza ryzyko pogięcia nie tak, jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 2 godziny temu, Piotrek178 napisał: czy z tyłu powinna się robić taka jakby szpara ? żadnych szpar !! Co do zginania blaszek to dobre zginanie "ręczne" np za pomocą dwóch penset wymaga dużej wprawy i mimo wszystko może się skończyć że element gdzieś "wyskoczy" i zniknie w czeluściach podłogi. Zginarka daje ten komfort, że element jest unieruchomiony więc trudniej go przypadkiem stracić. Druga sprawa to zauważyłem iż dużo zależy od producenta blaszek - np te z Voyagera są grube i do ich modelowania trzeba więcej siły, a chociażby te co robi Hasegawa są diabelnie delikatne i bywało że mi się gięły podczas wycinania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 (edytowane) Można to spokojnie robić bez zaginarki. Tylko przynajmniej jedna penseta powinna być „ płaska”. Chodzi o to, ze na końcu po ściśnięciu masz dwie płaskie powierzchnie, nie ma szpiców. Można tym bardzo dobrze operować. Ja używam kosmetyczne dla kobiet, kupiłem tania za jakieś 5 euro w tkmaxx. Są droższe ale do blaszek ta co mam wystarcza w zupełności. Zaginarka może i byłaby potrzebna ale do długich elementów, do okrętów uważam ja za zbędną. Edytowane 15 Października 2020 przez Piotras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 2 godziny temu, dumapolski napisał: Skleiłeś już komin na amen? Jeśli tak, to szkoda - dało się go w prosty sposób poprawić, żeby otwór na szczycie naprawdę był otworem. Co do blaszek - możesz próbować dwiema linijkami, ale zaginarka pozwala pewniej je trzymać w miejscu i zmniejsza ryzyko pogięcia nie tak, jak trzeba. Mogę spróbować coś z tym zrobić ale nie wiem czy się uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 2 godziny temu, M.A.V. napisał: żadnych szpar !! Co do zginania blaszek to dobre zginanie "ręczne" np za pomocą dwóch penset wymaga dużej wprawy i mimo wszystko może się skończyć że element gdzieś "wyskoczy" i zniknie w czeluściach podłogi. Zginarka daje ten komfort, że element jest unieruchomiony więc trudniej go przypadkiem stracić. Druga sprawa to zauważyłem iż dużo zależy od producenta blaszek - np te z Voyagera są grube i do ich modelowania trzeba więcej siły, a chociażby te co robi Hasegawa są diabelnie delikatne i bywało że mi się gięły podczas wycinania. Ok to poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 2 godziny temu, Piotras napisał: Można to spokojnie robić bez zaginarki. Tylko przynajmniej jedna penseta powinna być „ płaska”. Chodzi o to, ze na końcu po ściśnięciu masz dwie płaskie powierzchnie, nie ma szpiców. Można tym bardzo dobrze operować. Ja używam kosmetyczne dla kobiet, kupiłem tania za jakieś 5 euro w tkmaxx. Są droższe ale do blaszek ta co mam wystarcza w zupełności. Zaginarka może i byłaby potrzebna ale do długich elementów, do okrętów uważam ja za zbędną. Poszukam czegoś może znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 9 minut temu, Piotrek178 napisał: Poszukam czegoś może znajdę ja kilka lat temu kupiłem niezły zestaw w castoramie, ogólnie zainwestuje w jakiś zestaw, wychodzi taniej a na pewno się przyda np jakiś taki przykładowy : https://allegro.pl/oferta/pesety-pensety-serwisowe-zestaw-4-sztuk-8774218995 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Wybacz MAV ale ten zestaw ma wartość materiału z którego jest zrobiony, czyli żadną. To ma być coś takiego https://www.lookfantastic.com/tweezerman-mini-slant-tweezer-flamingo-pink/10307554.html?affil=thggpsad&switchcurrency=EUR&shippingcountry=IE&shoppingpid=503169&thg_ppc_campaign=71700000070156212&adtype=&product_id=10307554&gclid=CjwKCAjw5p_8BRBUEiwAPpJO6xMxY0lMvLFDLBRr6e4NVK4TKdtMKPDwgOkRbmhCSMS1GfvPB5QqQhoCNo4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witekw Napisano 16 Października 2020 Share Napisano 16 Października 2020 Witam Piotrek 178 jeśli chodzi o tą niby szparę to tak ma tam być, nic na gładko bo nad najniższym segmentem nadbudówki jest wystająca obudowa nawiewów. Nie ma tam szpary jako takiej ale wystaje ten element i to znacznie. Chyba o to Ci chodzi co na zdjęciu po lewej za działami 155mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witekw Napisano 16 Października 2020 Share Napisano 16 Października 2020 Jeszcze rzut boczny tej części nadbudówki na którym widać nawiewy które wystają nad dolną część nadbudówki a czego nie widać na rysunku które wstawił M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października 2020 Share Napisano 16 Października 2020 11 godzin temu, Piotras napisał: Wybacz MAV ale ten zestaw ma wartość materiału z którego jest zrobiony, czyli żadną. to już wiem czemu mi gięcie pęsetami tak mi słabo szło ostatecznie na mocnym wkurwie się podałem i zainwestowałem z giętarkę od tamki 8 godzin temu, Witekw napisał: Piotrek 178 jeśli chodzi o tą niby szparę to tak ma tam być, nic na gładko bo nad najniższym segmentem nadbudówki jest wystająca obudowa nawiewów. Nie ma tam szpary jako takiej ale wystaje ten element i to znacznie. racja nie zajrzałem na rzut z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 16 Października 2020 Share Napisano 16 Października 2020 18 godzin temu, Piotrek178 napisał: Mogę spróbować coś z tym zrobić ale nie wiem czy się uda Możesz spróbować odciąć górną część komina, a potem zeszlifować tak, żeby została sama kratka. Brakującą wysokość możesz dorobić z paska plastiku tak, jak kartonowcy sklejają rurki itp. To prosty zabieg, mnie zajął może 20 minut, a komin prezentuje się dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 16 Października 2020 Autor Share Napisano 16 Października 2020 2 godziny temu, dumapolski napisał: Możesz spróbować odciąć górną część komina, a potem zeszlifować tak, żeby została sama kratka. Brakującą wysokość możesz dorobić z paska plastiku tak, jak kartonowcy sklejają rurki itp. To prosty zabieg, mnie zajął może 20 minut, a komin prezentuje się dużo lepiej. Jutro spróbuję bo dzisiaj nie specjalnie czas mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 16 Października 2020 Autor Share Napisano 16 Października 2020 16 godzin temu, Witekw napisał: Witam Piotrek 178 jeśli chodzi o tą niby szparę to tak ma tam być, nic na gładko bo nad najniższym segmentem nadbudówki jest wystająca obudowa nawiewów. Nie ma tam szpary jako takiej ale wystaje ten element i to znacznie. Chyba o to Ci chodzi co na zdjęciu po lewej za działami 155mm. Dzięki bo już się bałem że jakieś skomplikowane operacje trzeba będzie przeprowadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Budowa trwa dalej i w zasadzie dużo już do sklejenia nie zostało. Postępy prezentują się następująco: Zdjęcia nie najlepsze ale nadal nie mam jeszcze dostępu do aparatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Próbowałem jeszcze górną część komina odkleić a potem odciąć lecz nie puściło i musi zostać tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek26 Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Dalej będę twierdził, ze 1/700 to jest naprawdę wyzwanie za stary chyba jestem na takie rzeczy... Czy te wieże główne masz przyklejone już na stałe czy tez są tylko nałożone ? Pytam po katem malowania pokładu i wież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Tylko nałożone, można zdjąć w każdej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek178 Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 Na szczęście lub nie Yamato nie zatonął, a nawet coraz z nim lepiej (przynajmniej w teorii). Dorobił się luf dział głównych i paru detali (jeszcze nie przyklejonych). Dzisiaj biorę się za podkładowanie pokładu, ale nie wiem jak to będzie bo to mój pierwszy model, który będzie malowany aerografem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 2 godziny temu, Piotrek178 napisał: Dzisiaj biorę się za podkładowanie pokładu, ale nie wiem jak to będzie bo to mój pierwszy model, który będzie malowany aerografem. można podejść do tego na kilka sposobów. - najłatwiejszy - Malujesz jednolitym kolorem i zapuszczasz washa - średniozaawansowany (w aspekcie pracy) jw ale przed washem bawisz się olejami w tonowanie pokładu - zaawansowany - robisz tzw preshading deskowania - czyli malujesz poszczególne deski różnymi odcieniami szarości lub brązów, pokrywasz farba bazową (IJN deck) i tu znów można albo oleje albo od razu wash. dobrze poćwiczyć sobie gdzieś na boku... powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi